Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  20.03.2019 10:20:00

Poslední příležitost pro centrální bankéře z ulice Na Příkopě

Středa je posledním dnem, kdy mohou promluvit členové bankovní rady České národní banky. Se čtvrtkem totiž začne obvyklá mediální karanténa, kdy se centrální bankéři ponoří do ticha přesně týden před měnověpolitickým zasedáním.

V tomto týdnu jsme se již dočkali několika komentářů ze strany členů bankovní rady. Jako první promluvil Vojtěch Benda, který zmínil možnost až tří hiků během letošního roku. To jsou sice vzhledem k prognóze ČNB a očekávání trhu jestřábí slova, i tak na ně kurz reagoval poměrně vlažně. Podobně tomu bylo i u reakce na londýnské vystoupení Tomáše Holuba, který se již dříve vyslovil pro možnost až dvou úrokových hiků.

Jako prozatím poslední promluvil Marek Mora. Ten v rozhovoru pro agenturu Bloomberg uvedl, že letos očekává žádné až jedno zvýšení sazeb. V případě březnového zasedání si však nemyslí, že by mělo dojít na manipulaci se sazbami. Hlavním Morovým argumentem je potřeba počkat si, dokud se nevyjasní, zda česká ekonomika zpomaluje a vrací se k udržitelnému růstu, či naopak jde o první náznaky blížící se recese.

Předpokládáme, že v březnu bude v ulici Na Příkopě klid a na manipulaci se sazbami nedojde. Otázkou je, v jakém duchu se ponese doprovodný komentář guvernéra Rusnoka. Nedivili bychom se, že v případě opatrnějších slov by měla koruna tendenci oslabit více nad hranici 25,60 za euro. Prostor pro výraznější posun ke slabším hodnotám je však vzhledem k očekávání trhu omezený.

Dnes nás nečekají žádná domácí data, tudíž budeme primárně vyčkávat, zda se na poslední chvíli nevyjádří někdo z dalších členů bankovní rady ČNB. Aktuálně se koruna v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 25,63 EURCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 25,56 až 25,63 EURCZK, ve dvojici s dolarem zase od 22,43 až 22,62 USDCZK.*

V zahraničí bude dnešní hlavní událostí zasedání americké centrální banky. Nečekáme, že by Fed přistoupil ke zvýšení sazeb. O to zajímavější bude komentář a především aktualizovaná prognóza.

Ostře sledovaný bude zejména tzv. dot plot graf zobrazující medián odhadu počtu úrokových hiků. Prosincová prognóza předpokládala pro letošek dvojí zvýšení sazeb, dnes by mohlo dojít na její revizi, a to na jedno zvýšení. Vedle toho by mohlo dojít i na lehké snížení letošního odhadovaného růstu. V doprovodném komentáři by se pak guvernér Powell měl držet rétoriky hovořící o opatrném přístupu odvíjejícího se primárně od dat přicházejících z americké ekonomiky.

Dolar si v tomto týdnu připisoval ztráty, a to především v souvislosti s Fedem. Dnes ráno má tendenci lehce posilovat. Děje se tak z důvodu mírné nervozity ohledně obchodních vyjednávání USA a Číny. Agentura Bloomberg včera přinesla informaci, že se americká strana obává, že se její čínský protějšek chce vymezit vůči americkým požadavkům. Takový krok by mohl opět zvýšit pravděpodobnost navýšení amerických cel na dovoz čínského zboží v hodnotě 200 miliard dolarů na 25 %.

Vedle toho média upozornila na to, že se obchodní vyjednávání zřejmě blíží do poslední fáze. Dalším krokem bude návštěva americké delegace v Pekingu v příštím týdnu, které by se měl zúčastnit jak americký ministr financí Mnuchin, tak i obchodní zmocněnec pro USA Lighthizer. V přespříštím týdnu by se naopak měla odehrát čínská návštěva Washingtonu, kde by prim hrál čínský premiér Liu He.

Aktuálně se americká měna vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 1,1349 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 96,47 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,1335 do 1,1387 EURUSD.*

*Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688