Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  20.03.2019 09:09:15

Dnešní zasedání Fedu nám dá holubičí křídla (Ranní zpráva z finančního trhu)

Hlavní událostí dne bude zasedání americké centrální banky. Zajímavá bude především její nová prognóza, která zřejmě ukáže na nižší počet zvyšování úrokových sazeb v letošním roce. V regionu nás čekají data z oblasti polského průmyslu, která by měla potvrdit jeho slušnou kondici.

Fed zredukuje očekávání ohledně zvyšování sazeb

O tom, že úrokové sazby ve Spojených státech dnes zůstanou beze změny, nikdo nepochybuje. Pozornost se tak upne na novou prognózu z dílny Fedu, popřípadě na změny v rétorice. Medián výhledu úrokových sazeb pravděpodobně ukáže na pouze jedno zvýšení úroků v letošním roce, když ještě prosincový medián počítal se dvěma a zářijový dokonce se třemi „hiky“. Medián pro rok 2020 i 2021 zůstane zřejmě beze změny (jedno zvýšení sazeb za rok). Odhad růstu HDP pro letošní rok by mohl být revidován ze současných 2,3 % na 2,1 %. Odhad míry nezaměstnanosti by se naopak mohl posunout o desetinu směrem nahoru na 3,6 %. Další kroky Fedu budou i nadále závislé na aktuálním vývoji dat a při dalším rozhodování o měnové politice bude Fed „trpělivý“. My očekáváme, že v letošním roce bude Fed trpělivý natolik, že sazby zůstanou nakonec beze změny. Do popředí se bude dostávat diskuze o normalizaci bilanční sumy.

Němečtí investoři mají nejlepší náladu za poslední rok

Nálada mezi německými investory a analytiky se v březnu výrazně zlepšila. Index mapující výhled za šest měsíců dosáhl nejlepší hodnoty za poslední rok. Podle prezidenta ZEW institutu k tomu přispěla naděje na dosažení obchodní dohody mezi Čínou a Spojenými státy i naděje na odložení brexitu. Počet pesimistů v průzkumu však stále převyšuje počet optimistů, jak naznačuje záporné znaménko u indikátoru.

Lepší náladu měla včera i společná evropská měna. Ta posílila o 0,2 % na 1,135 USD/EUR.

Z novinek ohledně brexitu stojí za zmínku, že nabídka ze strany EU na prodloužení termínu pro odchod Velké Británie z EU zřejmě nebude finalizována do konce summitu EU. Ten proběhne tento čtvrtek a pátek. To by teoreticky mohlo umožnit Therese Mayové potřetí hlasovat o jejím neúspěšném návrhu. Nejdříve by se však musela vypořádat s ustanovením ze 17. století, které znemožňuje hlasování o již zamítnutém návrhu, který neobsahuje podstatné změny. Kauza brexit tedy bude zřejmě napínavá do poslední chvíle.

Ceny v polském průmyslu letí nahoru

V regionu nás dnes čeká zveřejnění polských cen průmyslových výrobců a vývoje průmyslové produkce za únor. Ceny v průmyslu by se měly v důsledku vyšších cen ropy vyšplhat až na úroveň 3 %. To by se s postupem času mělo odrazit i na skomírající polské inflaci (1,2 % v únoru), která stále výrazně zaostává za inflačním cílem polské centrální banky.

Nad březnovým zvýšením sazeb se stahují mračna

K březnovému zasedání ČNB se včera vyslovil viceguvernér Marek Mora. Ten předpokládá, že ČNB letos zvýší sazby maximálně jednou, příští čtvrtek to však podle jeho slov nebude. Podobně se zřejmě vyjadřoval i Tomáš Holub na pondělním londýnském setkání s investory. Alespoň tak soudíme dle vývoje forwardových sazeb, které v horizontu do jednoho měsíce po jeho prezentaci poklesly, zatímco v půlročním horizontu zůstaly beze změny. S březnovým zvýšením sazeb se tedy trh i my pomalu loučíme s tím, že na další růst úroků si budeme muset počkat do května. Koruna je nicméně vůči vyjádřením centrálních bankéřů imunní. Včera se pohybovala převážně v dvouhaléřovém pásmu 25,60-25,62 CZK/EUR. Centrální bankéři mají možnost vystupovat ještě dnes. Zítra už jim začíná mediální karanténa. O tom, že březnový „hike“ bude, by nás musel svým vystoupením přesvědčit sám guvernér Jiří Rusnok. Zatím to tak ale nevypadá.

Ve zbytku regionu se včera vedlo solidně maďarskému forintu. Ten si připsal 0,3 % a posílil na 313,2 HUF/EUR. Polský zlotý zůstal ve srovnání s předchozím obchodním dnem beze změny na úrovni 4,289 PLN/EUR.                   

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688