Patria (Patria Finance)
Práce  |  20.03.2019 05:59:00

Roboti a pracovní místa – obecně přijímaná „pravda“ je velkým omylem

Podle Paula Krugmana je dnes již široce rozšířený názor, že stroje berou lidem ta lepší zaměstnání či dokonce práci obecně. „Není to ani prezentováno jako hypotéza, ale jako něco, co každý ví. A tento předpoklad má i reálné důsledky pro politickou diskusi. Například hodně argumentů pro poskytování nepodmíněného základního příjmu se opírá právě o názor, že ekonomiku a trh práce postihne robotická apokalypsa,“ píše ekonom na stránkách The New York Times. Dodává však, že „to, co každý ví, v tomto případě není pravda“.

Krugman tvrdí, že roboti, jako technologie, které nahrazují lidskou práci, mění ekonomiku už po celá staletí. O strojích a jejich dopadech na hospodářství psal dokonce již David Ricardo v roce 1821. Nové technologie například úplně změnily těžbu uhlí: V USA se jeho produkce mezi lety 1950 a 2000 téměř zdvojnásobila, zatímco počet lidí pracujících v dolech klesl ze 470 000 na méně než 80 000.

Změny způsobené v ekonomice technologiemi tedy nejsou ničím novým a podle ekonoma zatím nemáme důkazy, že by nyní docházelo k jejich akceleraci. Pokud by totiž docházelo ke zvýšenému nahrazování lidí stroji, museli bychom pozorovat rostoucí produktivitu práce. Jenže ta v posledních letech roste pomaleji než třeba ve druhé polovině devadesátých let.

Změny mohou někdy tvrdě doléhat na některá odvětví a řadu rodin, ale celkově technologický pokrok a rostoucí produktivita vedly k růstu mezd, a to u většiny lidí. Jenže to platilo jen do sedmdesátých let, pak se tato vazba přerušila a „roboti za to nemohli“. Krugman tvrdí, že podle rostoucího počtu ekonomů je příčinou pokles vyjednávací síly práce, což je v konečném důsledku politický jev. Ten pak úzce souvisí s poklesem významu odborů, které jsou v USA vnímány převážně negativně.

Celý proces je podle Krugmana patrný třeba na odvětví nákladní automobilové přepravy. Ta kdysi nabízela dobrá pracovní místa, ale úpadek odborů vedl k tomu, že se v ní nyní vydělává o třetinu méně než v sedmdesátých letech. Roboti jsou tak podle ekonoma zástupným problémem.

Zdroj: The New York Times

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Práce:

Čt   9:16  BDO: Zaměstnávání dohodářů bude výhodné, ale jen když je firmy zaregistrují jako... BDO Česká republika (BDO Česká republika)
Po 12:19  Firemní benefity v roce 2024 Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)
11.04.2024  Když se dlouho nedaří získat nové zaměstnání Hays plc (Hays plc)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688