TNBiz (TN.cz)
Dávky a příspěvky  |  19.03.2019 20:59:57

ČSSD hází vinu za rodičovskou na ANO. Babiš to svádí na Hamáčka

 


Zástupci koalice se sice na jednání shodli na růstu příspěvku pro rodiče dětí narozených po 1. lednu 2020, ČSSD ale vzápětí rozhodnutí hodila na vládního partnera. Podle sociálních demokratů návrh na zvýšení příspěvku pro všechny děti do čtyř let zamítlo ANO. Premiér Andrej Babiš tvrdí, že stávající verze je návrh šéfa ČSSD Jana Hamáčka.

Čtěte také: Čechy rozčílila nová rodičovská. Politikům posílají drsné vzkazy

K tématu dávek pak reagovali odpoledne i večer politici.

Rodičovský příspěvek by měl od 1. ledna příštího roku stoupnout ze současných 220 tisíc na 300 tisíc korun. Oproti plánu, který avizovala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, ale na dávku dosáhnou pouze rodiče dětí, které se narodí až po Novém roce.

"Všichni víte, že za navýšení rodičovského příspěvku na 300 tisíc pro všechny rodiče dětí do čtyř let jsem od začátku bojovala. Nedokázali jsme ale přesvědčit hnutí ANO. Dostala jsem stovky zpráv od maminek a tatínků, jak jsou zklamaní, jak se cítí podvedení," uvedla Maláčová po jednání koaliční rady.

Podle ministryně vláda, potažmo ČSSD, nikoho neupřednostnila. Lidé se totiž rozčilují, že stát navýší penzi všem důchodcům o 900 korun, ale rodičovský příspěvek se zvedne pouze pro některé. "Nestala jsem se ministryní jen pro jednu skupinu lidí," napsala na facebook Maláčová.

Reakci na sociální síti zveřejnila také ČSSD. "Oproti původní domluvě však ANO nepřistoupilo na zvýšení příspěvku i pro rodiny s nejmladším dítětem do 4 let věku. Důvodem mají být nedostačující příjmy do státní kasy," sdělila sociální demokracie.

 

 

Zástupci ČSSD včetně Maláčové proto budou prý hledat úspory ve svých resortech, aby našli potřebné peníze pro zvýšení rodičovské pro všechny. "Je březen a rozpočet státu na příští rok se teprve začíná tvořit. Legislativní proces potrvá alespoň půl roku. Stále je čas," dodala Maláčová.

Ministryně financí Alena Schillerová, která se s Maláčovou o rodičovském příspěvku nejvíce dohadovala, se ke kritice po jednání koaliční rady zatím nevyjádřila. "Paní ministryně ctí koaliční dohodu, které bylo v pondělí dosaženo," prohlásil mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec.

Premiér Andrej Babiš ale koaliční jednání interpretuje jinak. "Ten návrh, že zvýšený rodičovský příspěvek bude platit od 1. 1. 2020, navrhl pan předseda Hamáček. Chápu, že se to matkám nelíbí. Ty, které budou rodit v prosinci, budou mít 220 tisíc, ty po 1. lednu pak 300 tisíc. Byl to návrh ČSSD a my jsme to akceptovali," tvrdí Babiš.

Maláčová podle něj skutečně chtěla, aby se zvýšení týkalo i všech, kteří příspěvek pobírají. Ministryně financí Alena Schillerová podle Babiše navrhovala, aby se zvýšení týkalo těch, kteří ještě nezačali rodičovský příspěvek pobírat, což by státní kase ušetřilo 2,6 miliardy. Podle Babiše to byl šéf ČSSD, kdo navrhl, aby příspěvek dostali až rodiče dětí narozených po 1. lednu příštího roku, což by státu mělo ušetřit až pět miliard.

Hamáček v reakci uvedl, že ČSSD ke kompromisu přistoupila, aby se podařilo s věcí pohnout. Hnutí ANO podle něj původní návrh Maláčové odmítalo a dokonce uvažovalo, že zvýšení ještě o rok odloží, což pro ČSSD bylo nepřijatelné. Naštvané reakce rodičů chápe. "Rozumím jim, že očekávali lepší zprávu, ale ten boj není u konce. Skončí ve chvíli, kdy zákon vyjde ve sbírce, a pro mě je důležité, že je šance tohle zvládnout," řekl Hamáček pro deník Blesk.

Věc chce s vládními stranami řešit také KSČM, která kabinet podpořila v hlasování o důvěře ve Sněmovně. "Určitě se o tom budeme bavit. Asi ne oficiální cestou, ale budeme o tom hovořit se zástupci ANO a ČSSD včetně ministryní Schillerové a Maláčové," sdělila komunistická poslankyně Hana Aulická Jírovcová.

Komunisté už prý chystají pozměňovací návrh k novele zákona, která se v Poslanecké sněmovně nakonec objeví. "Ten by měl měnit rozhodnutí koaliční rady, aby zvýšení platilo i na otevřené rodičovské dovolené. Takový návrh bychom jako KSČM podpořit měli," myslí si Aulická Jírovcová.

 

Jak to bylo s rodičovskou?  
Stát chce podpořit porodnost. Zvýší rodičovskou o 80 tisíc od r. 2020
Vyšší rodičovská nebude pro všechny. 
Čechy rozčílila nová rodičovská. Politikům posílají drsné vzkazy
ČSSD hází vinu za rodičovskou na ANO. Babiš to svádí na Hamáčka
Matky zuří dál: Důchody vzrostly za 10 let o tisíce, rodičovská vůbec
Ministryně Maláčová otáčí: Chce rodičovskou i pro děti do čtyř let.

  

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688