V Česku hrozí nedostatek medu, včelaři si stěžují i na krádeže včelstev

TNBiz, 19.3.2019
Kromě nedostatku medu tak hrozí i malá úroda

Chovatelé, kteří po zimě začali kontrolovat úly, zjišťují, že spousta včel nepřežila. Například v Jihočeském kraji přišli někteří o celé chovy. Kromě nedostatku medu tak hrozí i malá úroda kvůli tomu, že bude málo opylovačů. Navíc se množí krádeže včel a někteří včelaři si už dokonce pořizují bezpečnostní kamery a alarmy.

Paní Šestákovou z Dobré Vody u Českých Budějovic, která včelaří několik desetiletí, čekal u úlů šok. Přišla o všechny včely. "Zazimovala, zakrmila, všechno v pořádku a během 14 dnů jsem zjistila, že žádné včely nejsou. Dvaadvacet včelstev bylo pryč," stěžuje si paní Šestáková.

Příčinou jsou nemoci včel i loňské sucho. A ostatní včelaři na tom nejsou lépe. "V tomto rozsahu to prostě ještě nebylo. Tady v tom našem regionu asi budeme začínat všichni od nuly znova," dodává trpce paní Šestáková.

Na Moravě včely kosí včelí mor. Polovina ohnisek nákazy přitom leží ve Zlínském a Olomouckém kraji. "Včelky, které jsem měl, a úly, které byly postižené morem, skončily v udírně," říká včelař Jiří Kalenda.

Úly se také dostaly do hledáčku zlodějů. V těchto dnech o ně přišli chovatelé na Opavsku i Uherskohradišťsku. "Naštve to člověka. Staráte se o včely, aby přezimovaly, léčíte to," stěžuje si okradený včelař Zdeněk Kadlček. Podle včelařů za to mohou jejich kolegové. "Kdo jiný? Včelař jedině, nebo někdo, kdo chce včelařit," tvrdí Kadlček.

Některé nenechavce neodradí ani to, že úly stojí na frekventovaném, nebo naopak špatně přístupném místě, jako například na střeše v samotném centru Zlína. "Seč jsme na střeše, zloděj vylezl po žebříku a jedno včelstvo odcizil," uvedla včelařka Alena Stašková.

Včelaři tak začali úly chránit kamerovými systémy s alarmem, úly cejchují nebo do nich umisťují dohledatelné mikročipy. Trápí je ale i vandalové. Panu Říhovi z Kroměřížska minulou zimu rozházeli třicet úlů. Většina včel tehdy vyletěla ven a pomrzla, zbytek zahynul hladem.

 

Dramatický úbytek včel ale neznamená jen to, že bude méně medu a tedy bude i dražší, ale i menší výnosy ovoce a zeleniny, protože rostliny nebude mít kdo opylovat.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy