Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  19.03.2019 09:09:36

ČEZ svými výsledky příliš neoslnil (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

Výsledky hospodaření ČEZ za 2018 neoslnily.

Stát a ČEZ uzavřou letos dvě smlouvy o rozšíření Dukovan.

Kofola dokončila prodej společnosti Hoop Polska.

Evropské akcie by měly otevřít na úrovni včerejších zavíracích kurzů.

Dnešek je na makroekonomická data relativně chudý. Za zmínku stojí německý ZEW index za březen, kde by zejména jeho složka očekávání mohla svým růstem ukázat, že výhled expertů finančních trhů pro Německo není až tak pesimistický.

Ve Spojených státech dnes reportuje své výsledky hospodaření kurýrní společnost FedEx. Na evropském kontinentu se představí německá automobilka Porsche.

Analytici Société Générale snížili své doporučení na Držet pro akcie italské módní značky Prada a švýcarské zajišťovny Swiss RE.

Obchodování na zámořských trzích

Americký akciový trh vstoupil do nového týdne optimisticky, když indexy Dow Jones a Nasdaq si shodně polepšily o 0,3 % a S&P 500 vzrostl o 0,4 %. V rámci něj se nejlépe dařilo energetickým společnostem (+1,4 %) a výrobcům luxusního zboží (+1,1 %). Na opačné straně se nacházely především telekomunikační firmy (-0,8 %). Společnost Apple včera představila své nové dva produkty (iPad Air a iPad mini), na což akcie zareagovaly jednoprocentním růstem.

Akciové trhy v asijsko-pacifickém regionu ukončují úterní obchodování spíše se ztrátami. Ty naštěstí nejsou nikterak rozsáhlé a pohybují se maximálně do výše 0,6 % v případě čínského indexu CSI 300. Zelenými ostrůvky zisku se pro dnešek stávají Thajsko (+0,4 %) či Indie (+0,2 %). V rámci japonského indexu Nikkei 225, který ztrácí 0,1 %, jsou na tom nejhůře výrobci nezbytného zboží (-1,6 %). Od většího propadu indexu napomáhají finanční instituce se ziskem šesti desetin procenta.

ČEZ

Společnost ČEZ dnes ráno zveřejnila výsledky hospodaření za čtvrtý kvartál.

Hospodářské výsledky ČEZ za uplynulý rok nakonec tržní ani naše odhady nenaplnily. Pokud pomineme tržby, které byly navíc ovlivněny změnou účetní metodiky, všechny položky výsledovky zklamaly. Očištěný zisk dosáhl za celý loňský rok 13,1 mld. CZK. Ačkoliv ve zveřejněné prezentaci návrh na dividendu dle očekávání nepadl, při zachování 100% dividendového výnosu by činila dividenda z loňského roku zhruba 24 CZK na akcii oproti loňským 33 CZK.

Výhled na letošní rok je optimističtější. Management předpokládá nárůst výroby elektřiny z tradičních zdrojů o 8 % na 66,3 TWh. Jaderné elektrárny by měly vyrobit více jak 31 TWh (+4 % y/y), což předpokládá jen nezbytné odstávky elektráren. Výrazněji by se měla zvýšit (+7 %) výroba v uhelných elektrárnách. Management dále navýšil zajištěné ceny prodané elektřiny pro roky 20202022 nad úroveň 40 EUR za MWh. Výhled společnosti počítá s letošní EBITDA v rozmezí 57 až 59 mld. CZK, což je plně v souladu s naším očekáváním. Očištěný zisk by měl dosáhnout 17 až 19 mld. CZK, což o jednu miliardu naše odhady překonalo.

Výhledy tak vesměs naplnily naše očekávání, nicméně výsledky za loňský rok jsou slabší. Pokud nedojde ke změně dividendové politiky nebo management nebude chtít rozdělit akcionářům na dividendách i část nerozděleného zisku z minulých let, měla by dividenda klesnout k hranici 24 CZK za akcii, což by mohlo být negativním signálem pro cenu akcií. Očekáváme tak spíše mírně negativní reakci. Podrobnější komentář zveřejníme během dne.

Vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslav Míl uvedl, že se aktuálně pracuje na přípravě rámcové smlouvy o dostavbě jaderného bloku v Dukovanech. Tato smlouva by měla být podepsána do létě. Do konce roku by pak mělo dojít k podpisu druhé smlouvy, jež řeší první etapu přípravy stavby bloku včetně tendru. Smlouvy za stát bude podle Míla po schválení vládou podepisovat ministerstvo průmyslu. Na únorové konferenci ve sněmovně Míl předpokládal, že první etapa přípravy projektu vyvrcholí v roce 2024, kdy vláda dostane výsledky tendru, projekt bude mít povolení Státního úřadu pro jadernou bezpečnost k umístění jaderného zařízení a platné územní rozhodnutí. Samotný tendr by měl být zahájen koncem roku 2020, popřípadě v roce 2021, a měl by trvat nejdéle tři roky.

Kofola ČeskoSlovensko

Společnost Kofola včera odpoledne v tiskové zprávě oznámila dokončení prodeje významné části svého polského byznysu. Jedná se o prodej společnosti Hoop Polska. Kupující protistrana, firma ZMB, tímto přebrala výrobní závod v Kutně, ochranné známky ke klíčovým značkám, zaměstnance a distribuční sítě. Dřívější prohlášení hovořila o prodejní ceně ve výši alespoň 13 mil. EUR. Finální prodejní cena činí 13,75 mil. EUR neboli 352 mil. CZK. Kofola však na polském trhu bude působit i nadále skrze svoji dceřinou společnost Premium Rosa, vyrábějící produkty z bylin. Podle posledních zveřejněných informací za třetí čtvrtletí 2018 byla účetní zůstatková hodnota Hoop Polska 872 mil. CZK. Po odečtu kupní ceny zbývá 520 mil. CZK. Zde je nutné počítat s přislíbeným výraznějším odpisem za čtvrté čtvrtletí, což se dozvíme až příští týden při zveřejnění výsledků. Dá se očekávat, že bude minimálně 120 mil. CZK. Maximální zůstatková hodnota vstupující do letošního roku by tak mohla být kolem 400 mil. CZK. Z Hoop Polska zbyl ještě závod v Grodzisku včetně ochranné známky na minerální vodu. Tento závod je také k prodeji. Celkově aktivitu Kofoly ohledně ukončení aktivit Hoop Polska hodnotíme pozitivně, protože polský trh privátních značek vod má velmi nízké marže a dosahovat zde atraktivní rentability jde velmi obtížně. Místo snah o restrukturalizaci Polska se tak Kofola může naplno soustředit na značně potenciální adriatický region, kde aktuálně operuje v Chorvatsku a ve Slovinsku.

Autor: Jiří Kostka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

22.05.2019Výsledky pojišťovny VIG nijak neoslnily (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688