Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  19.03.2019 09:09:13

Loňský zisk ČEZ (-0,5 %) na odhady nedosáhl

Aktualizováno

Elektrárenská skupina ČEZ loni hospodařila s provozním ziskem EBITDA na úrovni 49,5 miliardy , což je meziročně o 8 % méně a pod odhadem samotné firmy v rozmezí 50 až 51 miliard . Čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy se snížil meziročně o 37 % na 13,1 miliardy , zatímco analytici oslovení agenturou Bloomberg očekávali 13,8 miliardy . V samotném čtvrtém čtvrtletí hospodařil s očištěným čistým ziskem 1,5 miliardy , analytici v průzkumu Reuters čekali výsledek 2,42 miliardy. Akcie společnosti klesají na pražské burze po otevření o zhruba 0,5 %.

Čistý zisk energetické společnosti ČEZ loni meziročně klesl o 45 % na 10,5 miliardy. Tento pokles odráží především neopakovatelné jednorázové pozitivní vlivy z předloňského roku v celkové výši 7,5 mld. . Šlo o vliv ukončení vlastnictví akcií MOL, prodej nemovitostí v Praze, pozitivní vliv změny rumunské regulace OZE na ocenění zelených certifikátů pro rumunské větrné parky ČEZ, dohodu o narovnání se společností Sokolovská uhelná a mimosoudní dohodu s bulharskou státní společností NEK. Záporný vliv měl i růst nákladů na emisní povolenky a růst stálých nákladů na výrobu elektřiny z klasických zdrojů, uvedl finanční ředitel Martin Novák. Pozitivně naopak působila meziročně zejména vyšší výroba z jaderných zdrojů a vyšší povolené výnosy z distribuce reflektující nárůst investic do distribuční sítě v ČR.

ČEZ získal předloni z prodeje akcií MOL 4,5 miliardy korun. Bez tohoto vlivu by se loňský zisk snížil meziročně o 4 miliardy korun.

Tržby loni činily 184,5 miliardy korun a meziročně stouply reálně o téměř 11 miliard korun.

V letošním roce ČEZ chce zvýšit provozní zisk EBITDA na 57 až 59 mld. a čistý zisk na 17 až 19 miliard .

„K naplnění této ambice přispěje také projekt interní optimalizace centrálních a podpůrných činností, který předpokládá významné zeštíhlení centrálních útvarů o 15 – 20 % pracovních míst a 0,5 mld. trvalého snížení stálých nákladů ročně, “ říká předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Ve výsledcích hospodaření se také významně projeví růst cen elektřiny na velkoobchodních energetických trzích, uvedl také Beneš. Kromě toho chce skupina vyrobit přes 68 TWh elektřiny, což je meziročně o 8 % více. Dalším cílem pro tento rok je zvednout výnosy divize energetických služeb ESCO o 28 % na 20,4 miliardy .

Skupina také oznámila, že prodala 33 % výroby roku 2021 za průměrnou cenu 41,5 EUR/MWh. NA rok 2020 prodala 64 % výroby za průměrnou cenu 41,0 EUR/MWh.

Zdroje: ČEZ, Reuters, BBG, ČTK

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688