Vlada.cz (Vláda)
Auto Moto  |  19.03.2019 11:58:39, aktualizováno 16:01:26

Premiér se zúčastnil druhého kolokvia o budoucnosti automobilového průmyslu v Česku. Podpora pro občany není v plánu


Předseda vlády Andrej Babiš se v pondělí 18. března 2019 zúčastnil v sídle společnosti Škoda Auto v Mladé Boleslavi druhého kolokvia na téma Budoucnost automobilového průmyslu v ČR.

Premiér Andrej Babiš a další členové vládního kabinetu diskutovali v pondělí 18. března 2019 v Mladé Boleslavi se zástupci Sdružení automobilového průmyslu, reprezentanty energetického a telekomunikačního odvětví i odborníky z univerzit a zahraničními hosty o podmínkách, které jsou klíčové pro trvalý rozvoj a konkurenceschopnost tuzemského automobilového odvětví. Ústředními tématy diskuze byla digitalizace, elektromobilita a chytrá mobilita, investice do vzdělávání, výzkum a vývoj.

Automobilový průmysl čelí strategickým výzvám spočívajícím zejména v potřebě přizpůsobit se nástupu e-mobility, autonomního řízení a digitalizace. Všude na cestách jsem viděl autonomní řízení, to je velký hit všude. Například v Singapuru a v Izraeli jsem měl možnost na vlastní oči vidět nebo si vyzkoušet jízdu ve vozu s autonomním řízením. Domnívám se, že v tom je velký přínos. Pro českou ekonomiku je důležité, aby byla zachována prosperita tohoto odvětví. Proto se snažíme řešit situace či problémy s tím spojené a vytvářet tak vhodné podmínky pro rozvoj dopravy a automobilového průmyslu u nás. Z tohoto důvodu jsem rád, že jsem tady,“ uvedl předseda vlády Andrej Babiš.

Účastníci kolokvia se shodli na nutnosti úzké spolupráce v oblasti chytré mobility. Pro zlepšení a urychlení vývoje chytré mobility vznikne ve spolupráci s vládní agenturou pro podporu podnikání a investic - CzechInvest nové inovační centrum Mobility Innovation Hub, které propojí experty z automobilového sektoru, státní správy a napojí je na globální inovační centra s cílem identifkovat, otestovat a přinést do reálného provozu nová řešení na podporu mobility obyvatelstva České republiky.

Všechny strany se zároveň dohodly na nutnosti urychlení spolupráce v oblasti rozšiřování potřebné infrastruktury pro nabíjení elektromobilů. Aby bylo v budoucnu možné plně využít všechny možnosti a služby, které budou v automobilovém odvětví k dispozici díky pokročilé digitalizaci, dohodli se všichni zúčastnění na plošném zlepšení pokrytí dopravních tahů vysokorychlostním internetem.

Druhého kolokvia na téma Budoucnost automobilového průmyslu v ČR se účastnili také 1. místopředseda vlády a ministr vnitra Jan Hamáček, místopředseda vlády a ministr životního prostředí Richard Brabec, ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková a ministr dopravy Dan Ťok. Dále místopředseda Rady pro výzkum, vývoj a inovace Karel Havlíček a vládní zmocněnec pro informační technologie a digitalizaci Vladimír Dzurilla.

Doplnění redakce: Podle pozdějších tiskových zpráv vláda nepočítá s podporou elektromobility pro občany, bude však pokračovat ve vypsaných podpůrných programech pro firmy a úřady.
Stát doposud poskytl 1,2 mld. na rozvoj potřebné infrastruktury a dotační programy za 0,5 mld. respektive 270 mil. a pořizování ekologických aut pro podniky a státní úřady a organizace.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688