Patria (Patria Finance)
Investice  |  18.03.2019 17:41:31

Goldman Sachs a Morgan Stanley vidí Evropu už zase optimisticky


Evropská ekonomika investorům loni mnoho důvodů k radosti neposkytla. Podle bank Goldman Sachs a Morgan Stanley je ale možná na co se těšit. V dobrém.

Prvně zmíněná americká banka upozorňuje na rodící se trend v příchozích číslech, která překonávají odhady trhu. Na základě toho usuzuje, že zpomalování už možná našlo svoje dno. Stejný názor sdílejí analytici Morgan Stanley, kteří poukazují na evropskou závislost na čínské ekonomice. Z ní ale přicházejí signály obratu k lepšímu.

Nečekaná zlepšení, o kterých je řeč, zaznamenává ukazatel ekonomických překvapení, který sestavuje další americká banka Citigroup. Ten je nyní na nejvyšších hodnotách za pět měsíců. Další zkouškou pro něj bude pozorně sledovaný rychlý odhad indexu nákupních manažerů za měsíc březen. Data vyjdou v pátek.

Podle „goldmaních“ ekonomů by měl růst v eurozóně ve druhé polovině roku ještě zrychlit na tempo 1,4 % anualizovaně. Nedávno se přitom stabilizoval kolem 1 %. Co ekonomiku podpoří, když indikátory žádné zvětšení hybné síly regionální ekonomiky zatím nevěstí? Podle banky by to mohla být volnější fiskální politika, nižší ceny ropy a větší růst mezd.

Hlavní stratég Morgan Stanley pro evropské akcie Graham Secker k tomu poznamenává, že mnoho specifických problémů, které byly loni postrachem, se začíná ztrácet. Zmiňuje přitom problémy v německém automobilovém sektoru. Také francouzská spotřebitelská důvěra se po propadu souvisejícím s protesty Žlutých vest zvedla, ve Francii se ale o víkendu zase protestovalo a vyhráno ještě není.

Kromě toho se zlepšila čínská čísla o nových objednávkách ze zahraničí, která jsou součástí složeného čínského indexu aktivity nákupních manažerů. Toto mívá podle Seckera sklon ukazovat směr obdobnému ukazateli v eurozóně. A potenciální přínos pro evropské trhy? Podle Seckera si evropské akcie během šesti měsíců poté, co dosáhnou dna, přijdou v průměru na 9% zisky.

„Velká část loňského evropského zpomalení byla ´made in China´. Vzhledem k tomu, jak je Evropa citlivá na čínský obchod a vývoz, se prudký pokles tamního růstu do Evropy silně promítl,“ uvedl Secker podle Bloombergu.

Německá centrální banka Bundesbank ale dnes v samostatné zprávě uvedla, že německý ekonomický růst zůstal v prvním čtvrtletí utlumený. Tížily ho slabá průmyslová výroba, ochabující poptávka po vývozu automobilů a zhoršující se sentiment ve zpracovatelském sektoru.

Zdroje: Bloomberg, Reuters

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688