Patria (Patria Finance)
Investice  |  18.03.2019 13:03:54

FT: Novináři z Le Monde se snaží zabránit Křetínskému v převzetí kontroly


V pařížském sídle listu Le Monde se snaží novináři zabránit českému podnikateli Danielu Křetínskému v získání kontrolního podílu ve věhlasných pařížských novinách. Dohoda, jejímž cílem je zablokovat snahy Křetínského, je v závěrečné fázi jednání a předcházely jí měsíce diskuzí mezi akcionáři, vydavatelem a redakčními představiteli, píše na svých internetových stránkách Financial Times s odvoláním na zástupce Le Monde.

Od října, kdy bankéř Matthieu Pigasse nečekaně prodal Křetínskému svůj podíl 49 procent v holdingu Le Nouveau Monde (LNM), který vlastní jeho podíl v Le Monde, vyjadřují pozorovatelé obavy z českého miliardáře a jeho rostoucí pozice ve francouzských médiích. Obavy však nejsou způsobené vyloženě osobností Křetínského, ale týkají se spíše toho, že nějaký akcionář by se mohl pokusit využít přímé nebo nepřímé kontroly nad listem Le Monde, uvedl prezident družení vydavatelů novin Paul Benkimoun. Tyto obavy vyústily ve snahu zabránit Křetínskému ve zvýšení podílu.

Noviny nejsou pro investora "strojem na peníze", ale mají prestiž, proslulost a jsou známé ve Francii i v zahraničí. "To je silná vizitka a my potřebujeme vědět, že jakýkoli investor dodrží naše hodnoty a etiku," dodal Benkimoun.

Le Monde byl založen v roce 1944, po osvobození Paříže, na žádost generála Charlese de Gaulla a stal se největším francouzským listem. Když v roce 2010 Pigasse, telekomunikační miliardář Xavier Niel a podnikatel Pierre Bergé, který od té doby zemřel, koupili Le Monde, byl na pokraji bankrotu. Trio bylo vybráno za investora poté, co pro něj hlasovalo 90 procent akcionářů, a zvítězilo nad konsorciem podporovaným Nicolasem Sarkozym. Noví majitele poskytli listu nové peníze a zřídili nezávislé sdružení, tzv. pôle d'indépendance, které zastupuje novináře, zaměstnance a čtenáře listu a vlastní čtvrtinu vydavatelské skupiny.

Prodej necelé poloviny podílu Pigasse však způsobil napjaté vztahy mezi ním a Nielem. Podle informovaných zdrojů se Niel domnívá, že je to proti duchu investice, jejímž cílem je spíše podporovat svobodu tisku než vydělávat peníze.

Ani vydavatel listu Louis Dreyfus, ani Niel se ještě s Křetínským nesetkali. Dohromady s centrem nezávislosti se však snaží vytvořit podobu dohody, která by jim dala právo schválit jakéhokoli kontrolního akcionáře nebo možnost veta a navržení alternativy.

Pigasse podle zdroje Financial Times neplánuje prodat zbývajících 51 procent ze svého vlastnictví, nicméně Křetínský má opci na jeho koupi. "Křetínský si nikdy nezavřel dveře pro koupi 100 procent Pigassova podílu," uvedl předseda Křetíského holdingové firmy CMI France Denis Olivennes. "A je logické, že bude chtít být zastoupen v dozorčí radě Le Monde."

Křetínský loni koupil také několik francouzských titulů od mediální skupiny Lagardere, jako Marianne, Elle, Télé 7 Jours, Ici Paris a France Dimanche. Olivennes dodal, že Křetínský se rozhodl věnovat část svého bohatství posílení profesionálního tisku v Evropě: "Je frankofil a věří, že Francie hraje důležitou úlohu v boji proti populismu. Prohlásil, že bude absolutně respektovat chartu nezávislosti Le Monde."

Jednání o budoucnosti Le Monde přicházejí v době, kdy se noviny konečně dostaly do zisku. Počet digitálních předplatitelů se do roku 2010 více než zpětinásobil na 180.000. Od rekapitalizace byl list ve ztrátě, v roce 2017 se však vrátil k zisku.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688