Patria (Patria Finance)
Investice  |  18.03.2019 11:26:17

Smutný osud investičních hvězd


Známý dluhopisový investor Bill Gross poskytl nezvykle otevřený rozhovor Robinu Wigglesworthovi z Financial Times a v něm několikrát zmínil svou touhu po slávě. „Chtěl jsem být slavný, aby mě lidé měli rádi, tak jsem se za tím cílem posedle hnal,“ uvedl mimo jiné. Když pracoval ve společnosti Pimco, zájemcům o zaměstnání podle svých slov kladl otázku, co by si vybrali: Peníze, moc, nebo slávu? On sám přitom věděl, že pro něj byla odpovědí sláva. Nyní je přesvědčen o tom, že v takových případech lidé ve skutečnosti touží po tom, aby je ostatní měli rádi.

Investor Ben Carlson v této souvislosti poukazuje na George Sorose, o kterém v roce 1997 psal Time Magazine také v souvislosti se snahou proslavit se. „George Soros začal být frustrován z toho, že jeho obrovské bohatství mu na Západě nepřináší žádný politický vliv. Chtěl se stát veřejně známou osobou a v létě roku 1992, když se stupňoval tlak na evropské instituce, toho dosáhl. Otevřel krátké pozice na libře s tím, že ta si nebude schopna udržet svou hodnotu vůči ostatním měnám obchodovaným v rámci ERM,“ psal Time Magazine. Soros nakonec na tomto obchodu vydělal asi jednu miliardu dolarů a stal se z něj „muž, který porazil Bank of England“. Podle svých slov to vše učinil, „protože lidé se zajímají o ty, kteří vydělali hodně peněz“.

Carlson se domnívá, že v minulých letech se řada investorů snažila získat slávu, ale podle jeho názoru je to pochybný cíl. Poukazuje například na Johna Paulsena, který se proslavil sázkou na prasknutí realitní bubliny, která mu následně přinesla obrovský zájem klientů a 40 miliard aktiv v jeho fondu. Jenže jeho následné investice byly propadákem. Investor nakonec fond uzavřel a začal spravovat pouze svůj majetek. A podobných případů, kdy někdo vydělal na propadu roku 2008, ale poté se mu nevedlo dobře během oživení, je více.

Gross v rozhovoru pro FT hovořil i o tom, že po odchodu z Pimca chtěl svým bývalým kolegům ukázat, že se mýlili, a tak se svým novým fondem příliš riskoval. „Mám ale podezření, že si také chtěl udržet svůj titul dluhopisového krále a nechtěl se jej vzdát ve prospěch Jeffa Gundlacha,“ píše Carlson. A dodává, že touha po slávě může přímo škodit, protože „do hry vstupuje ego“.

Většina lidí, kterým se podaří vydělat hodně peněz, ale podle Carlsona nakonec zatouží po něčem jiném. Dalším logickým krokem se pak pro ně stává cesta ke slávě. Je tak spíše nepravděpodobné, že by se budoucí investiční hvězdy poučily z osudu lidí, jako je Gross. Je ale možné, že „životní cyklus nových investičních hvězd bude v budoucnu mnohem kratší“.

Zdroj: The Wealth of Common Sence


 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   7:41  Ranní shrnutí (25.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Čt   6:09  Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity Patria (Patria Finance)
Čt   0:02  24. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o středečním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688