Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  18.03.2019 09:09:22

Americká centrální banka přehodnotí svá očekávání ohledně sazeb (Týdenní zpráva z finančního trhu)

Ani v tomto týdnu se pravděpodobně nevyhneme hlasování o brexitu. Na stole bude znovu dohoda, kterou vyjednala premiérka Mayová s předsedou Evropské komise Junckerem. Tentokrát má ale skutečně šanci projít. Nejzajímavější událostí týdne se stane zasedání americké centrální banky. Více bychom se měli dozvědět zejména o bilanci Fedu. V Evropě budeme kromě procesu brexitu sledovat stabilizaci předstihových indikátorů.

PMI ukáží, že to nejhorší má Evropa za sebou

Sazby by na nadcházejícím zasedání Fedu tento týden měly zůstat beze změny. Medián výhledů jednotlivých členů FOMC by se měl posunout dolů a indikovat už jen jedno zvýšení sazeb v letošním roce. My se domníváme, že nakonec k žádném pohybu sazeb letos již nedojde. Zajímavá bude diskuze o pokračování normalizace bilanční sumy Fedu. Vpředhledící indikátory z eurozóny a Německa by měly ukázat, že to nejhorší už má evropská ekonomika za sebou. Nicméně PMI i tak dosáhnou výsledku pod svým dlouhodobým průměrem. Brexit bude tento týden téma nejenom ve Velké Británii, ale jednat o prodloužení se bude i v EU. EU nemá problém odsunout datum odchodu Spojeného království, bude však vyžadovat jasný plán. 

Tuzemská inflace hodně napoví o březnovém zvýšení sazeb

Středoevropský kalendář pro tento týden opanují data z Polska. Z domova budou zajímavé dnešní průmyslové ceny, které v lednu překvapily velmi silným růstem. I za únor by měly statistici potvrdit, že inflační tlaky v ekonomice přetrvávají. Polská ekonomika i nadále velmi silně roste, což potvrdí data z průmyslu. I přes velmi utažený trh práce se daří zvyšovat zaměstnanost. Mzdy rotou velmi slušným tempem, ale stále se nepropisují do silnější inflace.

Zaostřeno na dnešek

Prázdný ekonomický kalendář dnes zastíní diskuze o brexitu

Dnešek nenabízí žádná podstatná data z hlavních ekonomik. My budeme i tento týden sledovat, jak se vyvíjí postoje jednotlivých aktérů stran brexitu. Premiérka Mayová bude hledat podporu pro svou dohodu a zvyšuje se pravděpodobnost, že tentokrát ji najde. Někteří poslanci, kteří by chtěli tvrdší brexit by se mohli zaleknout toho, že celý proces bude výrazně zbrzděn či dokonce zastaven, a tak raději zvednou ruku pro z jejich pohledu nedokonalou dohodu premiérky Mayové, která představuje alespoň nějaký brexit.

Ani páteční data z trhu práce nestačila na čtvrteční ECB

Zatímco inflace v eurozóně nepřekvapila a v souladu s předběžným odhadem zaznamenala mírné zrychlení, údaje z americké ekonomiky přinesly smíšený obrázek. Nejednoznačná byla čísla o důvěře. Zatímco ta ve zpracovatelském průmyslu kolem New Yorku zklamala svým poklesem, spotřebitelé jsou čím dál tím víc optimističtí. Ani reálná ekonomika nepřinesla jasný obrázek, zatímco únorová dynamika v průmyslu zklamala, počet volných pracovních míst roste.

Dolar si z toho nakonec vzal spíše to špatné a mírně oslabil na hodnoty okolo 1,134 USD/EUR

Ceny v průmyslu by měly pokračovat směrem nahoru

České průmyslové ceny by po svém lednovém skoku i v únoru měly vykázat růst. Projevit by se měl zejména nárůst cen ropy, která od začátku roku do konce února na světových trzích zdražila přibližně o 23 %. V rámci spotřebitelského koše jsme zaznamenali i nárůst cen zemního plynu, který dost možná zdražil i pro podniky. Nahoru by měly jít i ceny v ostatních primárních okruzích. Zajímat nás budou zejména ceny v zemědělství, které se posléze promítají do cen potravin.

Domácí průmysl zklamal, korunu ale nechal klidnou

Česká průmyslová produkce za leden výrazně zklamala, když druhý měsíc v řadě zaznamenala pokles. Kotvou byl, podobně jako v prosinci, automobilový sektor. Navíc došlo poprvé od konce roku 2013 k meziročnímu poklesu zaměstnanosti v tomto sektoru. Více jsme k této statistice i k údajům o stavební výrobě napsali zde: http://bit.ly/2F6LmBv.

Polské ceny sice meziměsíčně v únoru rostly o nečekané 0,4 %, nicméně meziroční inflace zrychlila pouze v souladu s tržním očekáváním. Je to dáno velkou revizí lednových čísel. Dnešní údaje nic nemění na tom, že od centrální banky očekáváme první zvýšení sazeb až v příštím roce

Koruna na zveřejněná data v podstatě nereagovala. Její obchodování bylo v pátek uzamčeno v extrémně úzkém koridoru okolo 25,67 CZK/EUR. Velmi klidné obchodování zavládlo i na dalších středoevropských trzích. Polský zlotý týden uzavírá nepatrně slabší na 4,305 PLN/EUR, zatímco forint o něco posílil na 314,3 HUF/EUR.

Dnes ráno vyšel v Lidových novinách článek člena bankovní rady V. Bendy a jeho poradce (našeho bývalého kolegy) J. Matějů. Ti se v něm zaměřili na kurz koruny. Ten podle nich nemusí posilovat, jak předpokládá prognóza centrální banky. Bránit mu v tom může nahromaděná zahraniční pozice na koruně. V takovém případě by podle nich připadaly v úvahu v letošním roce až tři zvýšení sazeb. My souhlasíme s obavami ohledně koruny a předpokládáme pro letošek dvojí růst úroků ČNB.
Autor: Viktor Zeisel

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688