Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  18.03.2019 09:09:20

Závěr března patří výsledkové sezóně v Praze, zítra startuje ČEZ (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

Zítra ráno zveřejní své výsledky hospodaření za uplynulý rok energetická skupina ČEZ.

ČEZ začal stavět horkovod z Temelína do Českých Budějovic.

Evropské akcie by měly otevřít na úrovni pátečních zavíracích kurzů.

Ani v tomto týdnu se pravděpodobně nevyhneme hlasování o brexitu. Na stole bude znovu dohoda, kterou vyjednala premiérka Mayová s předsedou Evropské komise Junckerem. Tentokrát má ale skutečně šanci projít. Nejzajímavější událostí týdne se stane zasedání americké centrální banky. Více bychom se měli dozvědět zejména o bilanci Fedu. Sazby by na nadcházejícím zasedání Fedu tento týden měly zůstat beze změny.

Obchodování na zámořských trzích

Americký akciový trh uzavřel páteční obchodování v zisku. Indexy Dow Jones a S&P 500 si shodně polepšily o 0,5 % a technologický Nasdaq vzrostl o 0,8 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejlépe dařilo technologickým firmám (+1,2 %) a výrobcům luxusního zboží (+0,7 %). Na opačné straně se nacházeli realitní developeři (-0,4 %).

Akciové trhy v asijsko-pacifickém regionu ukončují první obchodní den tohoto týdne ziskově. Nejlépe se daří akciovým trhům v Číně (+2,8 %) a Hongkongu (+1 %). V rámci japonského indexu Nikkei 225, který roste o 0,6 %, se daří všem sektorům. Nejlépe jsou na tom energetické společnosti se ziskem 2,1 %.

Investoři s napětím očekávají další vývoj v obchodních jednáních mezi Spojenými státy a Čínou. V minulých dvou týdnech byla vyjádření obou zemí docela smíšená. Avšak v pátek čínský premiér Liu He prohlásil, že obě země „udělaly konkrétní pokrok“. Bohužel více svá slova již nespecifikoval. Obě strany aktuálně pracují na konkrétním znění obchodní dohody a upravují jednotlivá ujednání. Čínská protistrana se nejvíce obává situace, kdy by americký prezident Donald Trump na poslední chvíli před podpisem smlouvy navrhnul zásadní změny ve smlouvě.

ČEZ

ČEZ zítra ráno bude zveřejňovat hospodářské výsledky.

Podle našich odhadů výroba elektrické energie ČEZ ve čtvrtém čtvrtletí meziročně vzrostla o zhruba 6,5 % a přiblížila se hranici 18 TWh. Výroba jaderných elektráren se meziročně zvýšila o 2,7 % a za celý rok se zastavila těsně pod hranicí 30 TWh. U uhelných elektráren odhadujeme dvouciferný růst ve Q4 18 s celoročním objemem produkce okolo 28 TWh. Očekávaný pokles tržeb je ovlivněn změnou ve vykazování fakturace zákazníkům za distribuci a příspěvek OZE, která vedla k poklesu výnosů, ale i nákladů v segmentech Prodej a Distribuce. Provozní zisk před odpisy EBITDA by měl klesnout o 8 % na 11,8 mld. CZK, kde negativní roli sehrály vyšší náklady na emisní povolenky či nižší příděl zelených certifikátů. Částečně by však měl být tento negativní vliv kompenzován vyššími realizačními cenami a pozitivním dopadem zajišťovacích obchodů. Výše odpisů dlouhodobého majetku by se měla pohybovat na podobných úrovních jako v minulých kvartálech, tj. okolo 7 mld. CZK, nicméně čtvrtý kvartál bývá spojen i s přeceňováním hodnoty majetku, a tak očekáváme dodatečné odpisy ve výši zhruba 1 mld. CZK. Meziročně by měly být vyšší úrokové náklady, na druhou stranu posílení turecké liry by mělo působit na finančních výsledky firmy pozitivně. Čistý zisk by měl dle našich odhadů dosáhnout ve Q4 18 1,9 mld. CZK, očištěný zisk by pak měl být o 1 mld. CZK vyšší. Na celoroční úrovni by pak výsledky měly naplnit cíle stanovené managementem, na úrovni očištěného čistého zisku v odhadované výši 14,2 mld. CZK by jej mohl ČEZ i překonat. Více naleznete na našich webových stránkách http://bit.ly/CEZ_Q418pre.

Obyvatelům Českých Budějovic bude už v topné sezoně 2020/2021 dodávat teplo horkovod vedený z jaderné elektrárny Temelín. Skupina ČEZ do 26 kilometrů dlouhého potrubí investuje zhruba 1,45 mld. CZK. Horkovod pro ni staví firma Tenza, která práce plánuje na necelé dva roky. Temelínské teplo by mělo pokrýt třicet procent výroby tepla pro jihočeskou metropoli, zbytek zajistí městská teplárna z vlastních zdrojů. Teplo by měl Temelín dodávat nejméně dvacet let.

Autor: Jiří Kostka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

15.10.2019Výsledková sezóna startuje (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688