Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  15.03.2019 17:44:11

Akcie se nehnou, dokud nebude jasněji ohledně zisků

Investiční společnost Pictet představila před několika dny svůj nový investiční výhled. V jeho úvodu píše, že při současných valuacích akciového trhu zůstává opatrná co se týče jeho dalšího potenciálu. Společnost tak „čeká, až se vyjasní situace kolem ekonomického růstu a růstu korporátních zisků“, a až pak případně změní svůj současný neutrální pohled na akciové trhy.

Základní hraniční scénáře dalšího vývoje v USA jsou podle mne následující: Přijde znatelný útlum, či recese a současný cyklus tak v podstatě skončí tak, jako většina předchozích (přispět by k tomu musel zejména Fed). Akcie si pak projdou slušnou korekcí, taženou jak poklesem valuací, tak ziskovou recesí. Druhým extrémem je opětovný náběh na boom, který ale v současné situaci vyžaduje nejen silnou poptávku, ale i expanzi nabídkové strany ekonomiky. Tedy nějaký znatelný a rychlý posun na straně investic, produktivity, implementací nových technologií. Tento scénář má podle mne relativně malou pravděpodobnost, ale ani ona recese není jistá. Pictet pak v podstatě zvolil zlatou střední cestu s tím, že se počká a uvidí.

Celkově ale jeho komentář nevyznívá negativně. Hovoří totiž o pozitivních zprávách týkajících se oživení úvěrového růstu v Číně, pokroku v jednáních mezi Čínou a USA a možném zastavení poklesu rozvahy Fedu v letošním roce. Lehce se pak asi řada z nás s Pictetem shodne na jednom: Pokud se má akciový trh vydat jednoznačně nahoru, musí dojít ke stabilizaci u očekávání dalšího vývoje ziskovosti obchodovaných společností v letošním roce. Jinak řečeno, pokud nebude jasno, zda a nakolik se růst zisků po prvním čtvrtletí zvedne, vše ostatní bude mít relativně malou důležitost.

Společnost čeká, že centrální banky budou i nadále poskytovat trhům podporu, marginálně by ekonomickému růstu měla pomoci i fiskální stimulace v Evropě. Trhu korporátních obligací sice pomáhá monetární politika, ale pokles tempa růstu kombinovaný s hrozbou vyšší inflace vede Pictet k negativnímu pohledu na tuto část kapitálových trhů s tím, že nejlépe by si měly vést ty nejkvalitnější obligace. Atraktivní jsou pak podle společnosti nelikvidní aktiva jako reality a private equity.

Zmíním také jednu zajímavost, kterou ale běžný investor asi moc nevyužije. Z alternativních investic doporučuje Pictet nemovitosti ve formě evropských logistických center využívaných internetovými obchody. Tuto tezi podporuje i následujícím grafem, který srovnává objem evropského maloobchodního obratu u kamenných a internetových obchodů. Zatímco ty první by podle projekcí Pictetu měly v roce 2021 být ve srovnání s rokem 2015 asi o 14 % výše, ty druhé o více než 70 %:



Přílišný optimismus plynoucí třeba z oné podpory centrálních bank ale krotí jiná analýza Pictetu, ve které na základě posledního vývoje PMI globálního výrobního sektoru snižuje svůj odhad globálního růstu. Ten je zobrazen v následujícím grafu. Takže tu podporu je dobré vnímat právě v tomto kontextu.



Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688