Eva Jurčíková (Vaše Nároky.cz)
Osobní finance  |  15.03.2019 15:21:34

Zřícený Boeing v Etiopii ovlivňuje lety nad Evropou a uzemňuje letadla i českých aerolinek. Mají cestující nárok na odškodnění?

Mají cestující přesměrovaných letů nárok na finanční odškodnění dle Evropského nařízení? Evropská agentura pro bezpečnost letectví (EASA) v úterý 12.3.2019 večer pozastavila provoz Boeingů 737 MAX 8 a MAX 9. Stalo se tak následkem z obav poruchovosti těchto letadel díky nedělní události, kdy se jeden z boeingů zřítil v Etiopii.

V neděli 10.3.2019 došlo ke zřícení Boeingu 737 MAX 8 společnosti Ethiopian Airlines, které bylo na cestě z etiopského Adis Abeby do keňského Nairobi. O život přišlo všech 157 pasažérů. Stejný typ letadla se navíc zřítil už na podzim roku 2018 v Jakartě.

Následkem této události vydala Evropská agentura pro bezpečnost letectví (EASA) v úterý 12.3.2019 večer (20.00 SEČ) plošný zákaz vstupu těchto letounů na území Evropy. Současně z preventivních důvodů vyřadila Boeingy 737 MAX 8 a MAX 9 z provozu.

V tu dobu byly ve vzduchu dva stroje typu zříceného Boeingu české společnosti Smartwings, které museli nečekaně přistát v Tunisu a v turecké Ankaře. Zasáhlo je totiž plošné nařízení od EASA, díky možné poruchovosti těchto Boeingů, přímo ve vzduchu. Stovky pasažérů bylo nuceno čekat na náhradní spoje, které je přepraví zpátky do Evropy. Mají pasažéři nárok na finanční odškodnění dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 261/2004, jako je tomu zvykem u zpoždění či zrušení letů?

„S ohledem na uzemnění letounů obchodního označení Boeing 737 MAX vyvstává otázka, zda mají cestující nárok na odškodnění v souladu s tzv. Nařízením. Dle mého názoru se jedná o mimořádnou okolnost a nárok na paušalizovanou náhradu škody 250-600 EUR zde není. V obdobné věci se již vyjádřil i Evropský soudní dvůr a nárok neuznal. Cestujícím však nařízení přiznává další práva, která jim přísluší bez ohledu na okolnost, jež ke zrušení či zpoždění letu vedla. Konkrétně nárok na vrácení ceny letenky nebo přesměrování při nejbližší příležitosti (náhradní let), dále pak na občerstvení po dobu čekání na let a případně ubytování, pokud by náhradní let byl až následující den, a s tím související přepravu na hotel a z letiště,“ vyjádřil se právník Jakub Keresteši ze společnosti Vaše nároky.cz

 

Společnost Vaše nároky.cz

pomáhá občanům získat finanční odškodnění, na které mají nárok v případě, že se stali obětí nepoctivého a nekalého jednání obchodníků, institucí či státu. Služby společnosti jsou nastaveny pro oboustrannou spokojenost tak, že za ně klient neplatí žádné poplatky a jedinou odměnou pro společnost je provize ze získané částky do maximální výše 25 % pouze v případě vyhraného sporu. Se společností Vaše nároky.cz tedy klient nic neriskuje, nic neztratí a může jen získat. Portfolio oblastí odškodnění, které společnost za klienty řeší, je opravdu široké, od kompenzace za zpožděný let, přes nevyplacenou mzdu, krácení pojistného plnění či reklamaci dovolené, až po náhradu škody za pochybení lékaře.

Více informací na: www.vasenaroky.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688