Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  15.03.2019 14:21:22

Perly týdne: Technologie zklamou, potěší růstové akcie a u nás půjdou dlužníci znovu do školy

Ve světě…

Na trhu je příliš emocí, technologie zklamou:
Známý investor Richard Bernstein na CNBC varoval, že investoři zaměření na technologie nyní uvažují tak trochu jako v roce 2000. A mohlo by se jim stát, že podobně jako při prasknutí technologické bubliny realizují i nyní významné ztráty. Bernstein se také domnívá, že investoři nyní příliš podléhají emocím a ty se značně odtrhly od fundamentu.

„Nacházíme se v části technologického cyklu, kdy investoři začínají sázet zejména na trend. Prosadil se názor, že technologie již nejsou cyklickým sektorem, stal se něčím novým, něčím rozdílným. A právě to připomíná březen roku 2000“, tvrdí Bernstein. Podle CNBC je přitom dlouhodobým býkem a nemá ani tak obavy z příliš vysokých valuací, jako přehnaných očekávání ohledně ziskovosti. On sám se podle svých slov řídí tím, že v době, kdy růst zisků zpomaluje, je nejlepší sázet na kvalitní firmy.

Sázejte na růst: Analytici banky Goldman Sachs zase tvrdí, že nejlépe si v současném prostředí povedou akcie rychle rostoucích společností. Banka tak pro své klienty vytvořila portfolio 50 akcií firem s nejvyšším očekávaným růstem tržeb v letošním roce. V něm je na prvním místě Netflix, portfolio obsahuje i akcie společnosti Alphabet, Amazon a Adobe.

Goldman tvrdí, že na trhu s mírným růstem zisků budou nejatraktivnější právě ty firmy, které budou dosahovat nejrychlejšího růstu ziskovosti. Takových společností ale kvůli zpomalení tempa růstu globální ekonomiky ubývá, k tomu se přidávají rostoucí nákladové tlaky. Jak poukazuje CNBC, analytici na Wall Street tak „agresivně snižují svá očekávání“. V současné době čekají, že v prvním čtvrtletí zisky klesnou o 3,2 %, za celý letošní rok by měly růst o 4,1 %.

Medvěd tu je stále s námi: Větším pesimistou než analytici z Goldman Sachs je „dluhopisový král“ Jeffrey Gundlach. Na akciovém trhu podle něj již nějaký čas vládnou medvědi, letošní rally byla podle něj způsobena jen tím, že „Fed otočil o 180 stupňů“. Medvědí signály podle investora vysílají jak měkká, tak tvrdá ekonomická data, což dokumentuje následujícím grafem (index změn tvrdých dat je vyznačen modře, měkkých dat červeně):


Mileniálové investují do umění: Globální trh s uměním v roce 2018 opět rostl a pomohla k tomu i vyšší kupní síla mileniálů. Na základě analýzy banky UBS o tom informovala agentura Reuters. Banka provedla průzkum mezi boháči a zjistila, že „mileniálové nakupují umělecká díla aktivněji a využívají při tom internet“. Ve srovnání se starší generací jsou ochotni dát za umělecká díla vyšší částky.

Johan Jervoe z UBS k výsledkům průzkumu uvedl, že mileniálové jsou sice generací, která možná nikdy nebude vlastnit auto, ale její chuť na investice do umění je povzbudivá. Podle jeho názoru to může být i tím, že takové investice s sebou zároveň nesou určitý zážitek. Průzkum byl prováděn v Německu, Velké Británii, Japonsku, Singapuru a Hong Kongu.

Inovativní Belgičané: Eurostat tento týden porovnává podíl „inovativních podniků“ v jednotlivých evropských zemích. Podle dat z roku 2016 jich v celé EU bylo 51 %, znatelně nad průměrem se pohybovaly země jako Belgie (68 %), Portugalsko (67 %), či Finsko (65 %). Naopak hluboko pod ním se s 10% podílem nachází Rumunsko a slabá je v tomto ohledu situace i v Polsku. Česká republika sice nedosahuje průměru EU, ale se 46 % je na tom ze zemí střední Evropy nejlépe:


Kam míří náš odpad: Druhý graf od eurostatu ukazuje, kam v jednotlivých letech mířil odpad zemí Evropské unie. Do Číny podle něj putuje méně a méně našeho dopadu, významnější roli naopak hraje Turecko, Indie a ostatní země. Eurostat dodává, že EU je také importérem odpadů, a to zejména z Norska, Švýcarska a Spojených států.


… a u nás doma

Američané nás oznámkovali: Seznam.cz tento týden píše o tom, že „ČR má problém s nenávistí k Romům, policejní korupcí i Zemanem - říká to zpráva USA o lidských právech“. Česká republika se totiž „nadále potýká s projevy nenávisti vůči Romům, korupcí v řadách policie či s přeplněnými věznicemi“. Dokument zveřejněný ve středu na 26 stranách věnovaných Česku zmiňuje i kontroverzní výpady prezidenta Miloše Zemana vůči novinářům.

Korupce v bezpečnostních sborech se podle zprávy nejčastěji projevuje únikem informací, neschválenými přístupy do policejních databází, vydíráním, pašováním zakázaných věcí do věznic či úplatky za dopravní přestupky. V případě prezidenta Zemana zpráva připomněla jeho výrok z roku 2017, kdy ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi řekl, že novinářů je příliš mnoho, proto je třeba je likvidovat.

Dlužníci do školy: Server centrum.cz informuje, že „soudci mohou dlužníky poslat až na sto hodin do školy, kde se naučí hospodařit“. Součástí nejnovější schválené novely insolvenčního zákona je totiž i možnost dlužníkům uložit povinnost využít až sto hodin služby odborného sociálního poradenství. Stát tak chce snížit počet případů, kdy se oddlužený dostane zpět do finančních problémů. Proti tomuto nařízení se nepůjde odvolat, bude ovšem pro dlužníka zdarma - veškeré náklady na školení uhradí stát. Předseda sněmovního podvýboru pro ochranu spotřebitele Patrik Nacher se také domnívá, že by se mělo diskutovat i o možnosti zakázat lidem, kteří mají k zadlužování sklony, brát si několik let po oddlužení rizikové úvěry.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 11:01  Měsíční report Photon Energy Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688