Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Ze světa  |  14.03.2019 18:18:02

Očekávaný sobotní jackpot již přesahuje v přepočtu 11 miliard korun

Americká číselná loterie Powerball ani ve středu nepoznala vítěze jackpotu. Od doby posledního vánočního šťastlivce z 26. prosince se tak zatím žádnému tipujícímu nepodařilo uhodnout všech šest čísel a tak se postupně jackpot, ze vždy „startovních“ 40 mil. dolarů, vyšplhal na v sobotu odhadovaných již 495 mil. dolarů. Tedy v přepočtu 11,25 miliardy korun. Jedná se o osmou nejvyšší výhru v historii hry Powerball a zatím vůbec nejvyšší v USA v tomto roce.

Číselná loterie Powerball je ve svém principu velmi podobná jiné americké populární loterii Mega Millions. Pro získání sobotního jackpotu musí sázkař uhodnout 5 čísel losovaných z 1 do 69 a zároveň červený Powerball z čísel 1 až 26.

Čtěte také: 36 miliard korun: Nejvyšší jackpot v historii USA padl

Již ve středu se dvěma sázkařům ve státě New York podařilo uhodnout všech pět tažených čísel (18, 36, 45, 47, 69), chyběl jim však zmiňovaný Powerball (číslo 14). Získali tak tradiční výhru 1 mil. dolarů, resp. tipující z Floridy ještě o 1 mil. dolarů navíc, když si u vsazených čísel připlatil za dolar volbu „Power Play“. Ta právě většinu výher násobí. Jak také zobrazuje níže uvedený přehled, ticket se vsazeným „sloupečkem“ může přinést 100 % zhodnocení sázky při uhodnutí již jen červeného Powerballu. Vsazení zmiňovaných celkem šesti čísel totiž stojí 2 dolary.


Jak plyne z přehledu, tipující má 9 kombinačních variant, jak získat nějakou výhru. Pokud by v sobotu uhodlo všech 6 čísel více tipujících, výhra se mezi ně poměrně rozdělí. Pokud výherce zůstane se svým správným tipem osamocen, očekávaných 495 mil. USD přesto nezíská. Lze totiž predikovat, že podobně jako ostatní výherci zvolí místo vyplácené roční anuity „okamžitou“ výplatu hotovosti. V tom případě se výhra odhaduje na zhruba 300 mil. dolarů (přes 6,8 mld. korun), kterou je navíc nutno v USA ještě také zdanit.

Powerball není dostupný v celých USA, resp. je provozován ve 44 státech, dále ve Washingtonu DC, Portoriku a Amerických Panenských ostrovech. Na výhry je rozdělována polovina ze vsazených prostředků, dalších nejvýraznějších 35 % putuje na dobročinné účely.

 

Závěrem snad již jen zmínit pravděpodobnost uhodnutí všech potřebných čísel. Dosahuje zhruba 1:292 milionům, tedy o něco méně než u zmiňované konkurenční hry Mega Millions, kde dokonce činí 1:302,5 milionům. Zda některý tipující uhodl potřebná čísla pro jackpot, se rozlouskne při losování v sobotu ve 23 hodin amerického východního času.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688