Komodity  |  14.03.2019 09:00:24

Ropa se právě nyní prodává za letošní nejvyšší cenu. České řidiče čeká další zdražování

Pohonné hmoty v minulém týdnu opět zdražily, a to v podobném rozsahu jako předtím o týden dříve. Benzín Natural 95 v posledních sedmi dnech zdražil o jedenáct haléřů na 30,69 koruny za litr. Cena nafty stoupla o čtrnáct haléřů na 31,43 koruny za litr.

Důvodem je letošní zdražování ropy na světových trzích. Severomořská ropa typu Brent se právě nyní prodává za cenu bezmála 68 dolarů za barel, což je její nejvyšší cena od loňského listopadu. Loni v prosinci se členské státy kartelu OPEC v čele se Saúdskou Arábií a další významní těžaři, zejména Rusko, dohodly na snížení těžby ropy o více než milion barelů denně. Tuto dohodu zatím víceméně plní. Právě omezení těžby, které se v cenách ropy postupně projevuje, je klíčovým důvodem jejího letošního zdražování. Od začátku letošního roku ropa Brentzdražila o bezmála 26 procent, z cenové úrovně pod 54 dolary za barel na zmíněnou hodnotu takřka 68 dolarů. Na svém letošním maximu, takřka 58,50 dolaru za barel se právě dnes obchoduje také americká lehká ropa WTI.

Kromě zmíněného snížení těžby je dalším důvodem zdražování ropy situace ve Venezuele. Ta se potýkala s rozsáhlým výpadkem elektřiny, který zasáhl i její hlavní ropný terminál. Včera zase došlo k explozi ropných zařízení na východě země. Venezuelský ropný vývoz omezují sankce uvalené na tamní ropný průmysl Spojenými státy. Ty podobné sankce loni v listopadu uvalily také na Írán. Spojené státy nyní tlačí na země, které dovážejí íránskou ropu, aby svůj import omezily. Momentálním cílem Spojených států je, aby od letošního května Írán vyvážel méně než milion barelů ropy denně, což představuje zhruba pětinové ponížení íránského exportu oproti současnému stavu. Konečným cílem je pak Washingtonu úplné zastavení íránského ropného vývozu. Trumpova administrativa však postupuje pozvolna, aby nezpůsobila strmý nárůst cen ropy na světových trzích, a umožňuje velkým importérům íránské ropy, jako je Čína nebo Indie, aby po přechodnou dobu dále íránskou ropu dovážely.

V příštím týdnu budou uvedené faktory dále působit na růst cen ropy, který se s několikatýdenním zpožděním přenáší do zdražování pohonných hmot v ČR. Ty tak v příštích sedmi dnech zdraží o zhruba deset haléřů na litr. Propad cen ropy na světových trzích by mohl být způsoben možným krachem jednání mezi Washingtonem a Pekingem o smíru v obchodní válce, kterou Spojené státy s Čínourok vedou. 


Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom, CZECH FUND

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Út   9:34  Indexy v pondělí poskočily výše Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688