Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
13.03.2019 17:38:35

Teplo se vrátí! Počkat musíme do víkendu

 

Polovina března si na nás přichystala menší návrat zimy od středních poloh. Sněžilo dokonce i v některých nížinách. Studené proudění od severozápadu bude slábnout už v průběhu týdne. Pořádné oteplení by mohlo být na programu o víkendu. Ještě tak měsíc před námi bude počasí náchylné na studené vpády. Mezi nimi ale bude stále více teplo. Prozatím ještě bude proudění západní oceánské, a přidají se tak střídavě i srážky. Nová mapka projektu Intersucho naznačuje, že aktuální srážky nestačí k zažehnání sílícího sucha na střední Moravě a v pásu od Prahy po Teplice. Naštěstí se ještě nějaké srážky přidají.

Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, od západu přibude další déšť, od 700 m n. m. srážky smíšené. Teploty 7 až 11°C, na JZ jen 3 až 7°C. V pátek bude znovu oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky, od 1 000 m n. m. srážky sněhové. Teploty 6 až 10°C. Ubývat oblačnosti by mělo v sobotu, zpočátku se ale ještě srážky vyskytovat mohou. Teplota stoupne na 9 až 13°C. V neděli by se mohlo vyjasnit a teploty povyskočit na 16 až 20°C. Výkyv teplot směrem nahoru bude veliký. V novém týdnu je ale nutné počítat spíše zase s ochlazením.

Třebaže nejste rádi, že pokračuje chladné počasí, pro přírodu je vhodné a blíží se k teplotním průměrům tohoto období. Jsme holt rozmazlení neustále nadprůměrnými teplotami během roku. Směrem k závěru března laškují modely s rozsáhlejší tlakovou výší nad střední Evropou, která by sice přinesla vysoké teploty, zároveň ale další sucho pro krajinu. Letos bude v extrémním suchu kontrast mezi horami, kde padá dostatek srážek a zima přinesla hodně sněhu, a nížinami, které mohou být zcela vyprahlé z nedostatku zimního sněhu i srážek v jarním období. Zaděláno na katastrofální sucho má střední Morava, nutně by potřebovala tlakovou níži ze Středomoří se srážkami.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty