Patria (Patria Finance)
Daně a účetnictví  |  13.03.2019 17:35:50

Grantham: Zdaňte superboháče, rozvíjející se trhy jsou investiční budoucnost


Známý investor Jeremy Grantham v rozhovoru pro CNBC uvedl, že když v roce 1964 dorazil do Spojených států, šlo o místo s „poměrně velkou mobilitou mezi jednotlivými společenskými třídami“. Nyní je ale situace „horší než ve Spojeném království“ a nerovnost v bohatství se blíží úrovním běžným v zemích, jako je Brazílie nebo Chile. Spojené státy by tak měly zvýšit zdanění bohatých, protože „disparita mezi chudými a bohatými dosáhla extrémních úrovní“.

„Průměrný zaměstnanec s průměrnou hodinovou mzdou si ohledně reálných příjmů moc nepřilepšil již od poloviny sedmdesátých let,“ tvrdí investor. CNBC k tomu dodává, že podle Institute for Policy Studies mají zakladatel společnosti Amazon Jeff Bezos, spoluzakladatel společnosti Microsoft Bill Gates a legendární investor Warren Buffett dohromady více majetku než polovina americké populace.

Problém rozdělení bohatství již získal pozornost politiků, mezi které patří Alexandria Ocasio-Cortez či Bernie Sanders. Ti požadují zvýšení daní pro bohaté, jejich názoroví odpůrci ovšem tvrdí, že takový krok by brzdil inovace a poškodil dlouhodobý ekonomický růst. Grantham podle CNBC věnuje 90 % svého čistého majetku na environmentální projekty a domnívá se, že takový krok je skutečně nutný. Příjmy musí být podle investora rozloženy rovnoměrněji, současný stav je „neuvěřitelně neefektivní“. Bohatí lidé totiž „neutrácejí své marginální dolary, zatímco chudí je utratí okamžitě“. Pokud tak půjde více zdrojů k chudým, ekonomika bude zdravější, a „proto musí být zdaněni zejména superboháči“.

Investor se v rozhovoru věnoval i vývoji na akciovém trhu. Podle jeho názoru nejdelší býčí trh v historii neskončí „masivním propadem“, ale tím, že ceny půjdou „o tři kroky dolů, o dva nahoru“. Takové chování není typické a nedojde tak k něčemu podobnému jako při prasknutí internetové bubliny nebo při poslední finanční krizi. Grantham podle svých slov neinvestuje na americkém trhu, ale zaměřuje se na rozvíjející se ekonomiky. Podle jeho názoru nabídnou americké akcie v delším období 2 – 3% reálnou návratnost, což není špatné. Ale u rozvíjejících se trhů by mohlo jít o dvojnásobek, „pokud se zaměříme na hodnotu“.

Rozvíjející se trhy „mají lidi a rychlejší růst, stále častěji také svou snahu upírají inteligentním způsobem“. Například v Číně se prudce zvyšuje počet lidí pracujících ve vědních oborech a dostávají se v této oblasti před Spojené státy. „Rozvíjející se trhy jsou budoucnost,“ uzavřel investor.

Zdroj: CNBC

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688