Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  13.03.2019 12:28:38

Avast (Koupit, 12m cíl = 342 GBp) - Výsledky naplnily očekávání a dividenda potěšila (Komentář k výsledkům)


Výsledky:
Naše odhady hospodářských výsledků za loňský rok vycházely z guidelines managementu. Všechny hlavní položky výsledovky jsou v zásadě v souladu s našimi odhady. Upravené fakturace (tj. 
částka placená za poskytované služby včetně předplatného na následující roky) meziročně vzrostly o 6,3 % na 862,1 mil. USD. Nejvíce tomuto růstu napomohl přímý spotřebitelský segment. Upravené tržby meziročně vzrostly o 6,1 % na 827,0 mil. USD. Ziskovost měřená pomocí upravené EBITDA narostla o 6,7 % na 447,7 mil. USD. Upravená EBITDA marže se meziročně zvýšila o 33 bb na 54,1 %.

Hlavní trendy: (1) Upravené fakturace nejvíce narostly díky přímému spotřebitelskému segmentu (kam se řadí produkty pro počítače a mobily), který si meziročně polepšil o 13,1 % z 542,8 mil. USD na 613,9 mil. USD. Dělo se tak díky monetizační platformě využívající strojového učení, jež nabízí skrze cílené reklamní kampaně stávajícím uživatelům produkty skupiny Avast. (2) Opakem je nepřímý spotřebitelský segment, který meziročně zaznamenal pokles o 12,4 % z 117,8 mil. USD na 103,2 mil. USD. Největší negativní dopad zde mělo zavedení GDPR, které významně ovlivnilo reklamní segment v mobilních telefonech. Proti většímu propadu působily solidní výsledky dceřiné společnosti Jumpshot, zabývající se analytickými službami. (3) Dle očekávání se v tomto roce příliš nedaří poslednímu segmentu, a to službám pro malé a střední podniky, kde došlo k meziročnímu poklesu o 6,8 % z 68,4 mil. USD na 60,5 mil. USD. Důvodem jsou probíhající restrukturalizační procesy s cílem zajistit profitabilitu tohoto segmentu. (4) Upravená EBITDA rostla o 6,7 % z 419,5 mil. USD na 447,7 mil. USD nejen díky samotnému růstu tržeb, ale napomohly tomu také synergické efekty z akvizice společnosti AVG. (5) Avast oznámil dividendu ve výši 8,6 centů, což představuje přibližně 6,6 GBp na akcii. My jsme očekávali dividendu 9,2 GBp na akcii za celý rok, což představuje 5,8 GBp na akcii za období působení společnosti na burze od poloviny května.

Dopad na předpovědi, cílovou cenu akcie a doporučení: Společnosti Avast se podařilo v loňském roce významně snížit úroveň zadlužení, když čistý dluh klesl o 30,6 % z 1,64 mld. USD ke konci roku 2017 na 1,14 mld. USD na konci roku 2018 (1,31 mld. USD na konci prvního pololetí 2018). K oddlužení bylo použito 200 mil. USD získaných při vstupu na burzu v Londýně, následné dobrovolné splátky dalších 100 mil. USD a běžných úhrad dluhu ve výši 78,5 mil. USD. Došlo tak ke snížení poměru zadlužení (tj. čistý dluh / cash EBITDA) z 3,6násobku na 2,4násobek. Management zveřejnil guidance na tento rok, kde očekává růst upravených tržeb v řádu vyšších jednotek procent. Opět by tomuto růstu měl kralovat spotřebitelský segment. EBITDA marže by měla být na obdobné úrovni, jako tomu bylo vloni, tedy přibližně 54,1 %. Předběžná dividenda ze zisku roku 2019 ve výši jedné třetiny celkové roční dividendy by měla být vyplácena ve třetím kvartále. Vzhledem k tomu, že zveřejněné údaje korespondují s našimi očekáváními, ponecháváme cílovou cenu a doporučení Koupit v platnosti.

Očekávané události: Společnost prozatím neoznámila přesný termín dalších hospodářských výsledků, ale dá se předpokládat, že čísla za první čtvrtletí by mohla vyjít koncem dubna.
Autor: Jiří Kostka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688