Patria (Patria Finance)
Investice  |  13.03.2019 09:14:36

Rozbřesk: Další prohra Mayové, bude následovat zamítnutí tvrdého brexitu?

Theresa Mayová utrpěla v britském parlamentu další porážku. Nebyla sice tak výrazná jako první, ale i tak třetí hlasování o staro-nové “výstupní” dohodě nedává v dohledné době moc velký smysl. Budou tedy následovat hlasování jiná. Dnes se mají poslanci rozhodnout, zda chtějí tvrdý brexit. Pokud návrh velkou většinou odmítnou, oslabilo by to pravděpodobně tábor tvrdých brexitářů, kteří se nebojí chaotického odchodu z EU “bez dohody”. Na takovou zprávu by libra mohla zareagovat lehce pozitivně, stejně tak jako euro (na frontě s USD) a možná i středoevropské měny.

Tvrdý brexit a výraznější narušení obchodních vztahů mezi EU a Spojeným královstvím by podle našich propočtů ve střední Evropě zasáhl nejvíce automobilový průmysl, textilky a výrobce elektroniky (v Maďarsku farmaceutický průmysl). Naopak nejméně by v rámci průmyslových odvětví strádali výrobci stavebních materiálů či chemický průmysl.

Pokud britský parlament dnes tvrdý brexit odmítne, otevře prostor pro čtvrteční hlasování o odložení brexitu. A zde se může svést další tuhý boj. Tábor tvrdých brexitářů bude pravděpodobně prosazovat co nejkratší natažení (do tří měsíců), zatímco umírnění poslanci mohou ve shodě s hlasy z EU chtít natáhnout odchod výrazněji (o devět a více měsíců) tak, aby se otevřela širší paleta možností. Do hry by se v takovém případě mohly dostat nové volby, nové referendum nebo měkčí forma brexitu. Delší odklad brexitu by pak pravděpodobně opět trhy přijaly lehce pozitivně - došlo by k výraznějšímu poklesu nejistoty. Je ovšem možné, že se rozhádaní poslanci v Británii nakonec vůbec na délce odkladu shodnout nemusí a celá věc se pak primárně bude řešit na Evropské radě. Jakýkoliv odklad brexitu ostatně musí jednomyslně schválit také všechny členské země EU…


TRHY

CZK a dluhopisy

Česká koruna se dostala do lehké defenzivy a posunula se ke 25,67 EUR/CZK. Středoevropské měny budou sledovat na jedné straně jednání o brexitu (viz úvodník), na druhé domácí čísla. Solidní výsledky průmyslu a maloobchodu ponechají ve hře možnost březnového růstu sazeb, i když my sázíme stále spíše na zvýšení později v tomto roce.

Zahraniční forex

Řečeno sportovní terminologií - britská libra si včerejší seanci opravdu ”užila”. Volatilitu samozřejmě generovaly zprávy týkající se hlasování britského parlamentu o dohodě s EU o brexitu. Úvodní vlnu optimismu již před polednem vystřídala skepse, že dohoda neprojde. To se také potvrdilo a libra uzavřela den o více než procento níže. Dnes bude brexitová sága pokračovat hlasováním o tom, zda si má Británie zvolit tvrdý brexit (viz úvod). Parlament něco takového odmítne, což by libře mohlo pomoci umazat část ztrát.

Volatilita na libře se sice včera částečně projevovala i na eurodolarovém trhu, avšak dolaru nakonec ublížila nižší než očekávaná inflace v USA. Ta seslala americké úrokové sazby zřetelně níže.

Ropa

Ropa Brent se včera nadechla k růstu, hranici 67 USD/barel však nakonec udržet nedokázala. Ropným býkům přitom hraje do karet jak nečekaný pokles zásob surové ropy reportovaný API (-2,6 mil. barelů), tak přetrvávající blackout ve Venezuele. Ten dále paralyzuje domácí ropnou produkci, která se dle některých odhadů propadla až na polovinu (500 tis. barelů denně).

Americká EIA pak včera ve svém pravidelné měsíčním reportu opět mírně revidovala odhad růstu globální spotřeby ropy směrem dolů. Na druhou stranu, revize se dočkala také očekávaná expanze americké produkce surové ropy, která byla pro tento rok snížena o 100 tis. barelů denně. Základní příběh, tj. pokračující druhá vlna břidlicové revoluce, však dle EIA i nás zůstává nezměněn.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688