Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  13.03.2019 09:09:53

Avast uzavřel loňský rok solidními výsledky a příjemnou dividendou (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

Avast kromě údajů o hospodaření představil i návrh dividendy.

O2 Czech Republic hledá zájemce o nově emitované Schuldschein dluhopisy.

Evropské akcie zahájí dnešní obchodování poklesem.

Ve Spojených státech budou zveřejněny ceny průmyslových výrobců a objednávky dlouhodobého zboží. V eurozóně se dočkáme průmyslové výroby.

Výsledky hospodaření dnes reportují společnosti E.ON, Innogy, Verbund nebo adidas.

Obchodování na zámořských trzích

Americké akcie si i v průběhu druhé seance tohoto týdne připsaly zisky. Index S&P 500 vzrostl o 0,3 %, když dvěma nejúspěšnějšími sektory byli především zástupci defenzivních titulů jako farmaceutické společnosti a utility. Naproti tomu průmyslové podniky přišly o 0,9 %, když se na tomto výsledku opět nejvíce podílel Boeing, jehož akcie v návaznosti na další omezování provozů jeho letadel 737 Max přišly o dalších více jak 6 %. Zveřejněná nižší americká inflace pak naznačuje, že americká centrální banka není pod tlakem, aby musela pokračovat ve zvedání úrokových sazeb, což rovněž přispělo k lepší náladě mezi investory. Na to konto například rostly i ceny amerických státních dluhopisů.

Trhy v asijsko-pacifickém regionu si dnes vybíraly oddechový čas. Část investorů vybírala zisky z předchozích dnů, a tak se do červeného podívaly akcie obchodované v Japonsku, Číně nebo Singapuru. Naopak v ziscích končí indická nebo malajsijská burza. Regionální index MSCI Asia Pacific odepisuje zhruba půl procenta. Zhoršení sentimentu může mít souvislost i s nejasnou situací ve Velké Británii.

Návrhy nových podmínek odchodu země z Evropské unie opět narazily v britském parlamentu. Dnes večer by se mělo uskutečnit hlasování o tom, zda Velká Británie vystoupí z EU bez jakékoliv dohody. Očekává se, že Britové si ale tuto variantu nepřejí, a tak se s největší pravděpodobností dočkáme během zítřka dalšího hlasování, tentokrát o prodloužení termínu brexitu, který nyní spadá na 29. březen. I z tohoto důvodu futures na evropský index Stoxx 50 ukazují na pokles cen akcií na počátku dnešního obchodování.  

Avast

Výsledky hospodaření technologické společnosti Avast za loňský rok naplnily naše očekávání u všech sledovaných položek. Celkové fakturace (tj. částka placená za poskytované služby včetně předplatného na následující roky) meziročně vzrostly o 6,3 % na 862,1 mil. USD z 811,4 mil. USD. Největší vliv na tomto růstu měl přímý spotřebitelský segment, který rostl o 13,1 % na 613,9 mil. USD z 542,8 mil. USD. Nepřímý spotřebitelský segment poklesl o 12,4 % na 103,2 mil. USD z 117,8 mil. USD. Za poklesem stojí především výraznější snížení fakturací u již nepokračující části byznysu po proběhlých akvizicích. Naopak po očištění o nepokračující část byznysu rostl tento segment o 7,9 %. Dařilo se především analytickým službám dceřiné společnosti Jumpshot. Segment malých a středních podniků meziročně klesl o 6,8 % na 60,5 mil. USD z 64,9 mil. USD. V tomto segmentu byl ale očekáván pokles již v rámci guidelines pro rok 2018. Upravené tržby (tj. část fakturací spadajících do tohoto finančního roku) vzrostly o 6,1 % na 827,0 mil. USD ze 779,5 mil. USD. Největší nárůst zaznamenal ukazatel ziskovosti EBITDA, když se zvýšil o 6,7 % na 447,7 mil. USD z 419,5 mil. USD. Avast ohlásil, že plánuje vyplatit dividendu za dobu svého působení na burze ve výši 8,6 centů, což představuje přibližně 6,6 GBp na akcii. My jsme očekávali dividendu 9,2 GBp na akcii za celý rok, což činí 5,8 GBp na akcii za období působnosti společnosti na burze.

Vzhledem k solidním zveřejněným výsledkům a vyšší než očekávané dividendě předpokládáme, že by dnešní výsledky měly působit pozitivně na cenu akcie. Detailnější komentář přineseme v průběhu dne.

O2 Czech Republic

Operátor O2 Czech Republic hledá pro svoji emisi tzv. Schuldschein dluhopisů věřitele. Ty by měly být nabídnuty v objemu 100 mil. EUR s oceněním mezi 120 až 140 bb pro pětiletou a mezi 140 až 160 bb pro sedmiletou tranši. Kniha objednávek se zavírá 10. dubna a vypořádání je stanoveno o týden později. Kovenant byl nastaven na maximálně 3násobek čistého dluhu vůči EBITDA.

Společnost tak navazuje na podobnou emisi před dvěma lety. Získané prostředky chce využít především na refinancování stávajícího dluhu, popřípadě investice či další podnikové účely. Ukazatel čistého dluhu vůči EBITDA dosáhnul ke konci loňského roku 0,72násobku. Cílem managementu je udržet tento poměr pod hranicí 1,5x. Firma má tak stále prostor pro zvyšování svého zadlužení.

Autor: Miroslav Frayer

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688