Patria (Patria Finance)
Investice  |  13.03.2019 08:28:49

Britský parlament odmítl brexitovou dohodu Mayové, dnes bude hlasovat o odchodu bez dohody

 

Britský parlament dnes opět jasnou převahou hlasů odmítl brexitovou dohodu, ve středu proto bude hlasovat, zda chce Evropskou unii opustit zcela bez dohody. Premiérce Therese Mayové v prosazení dohody nepomohlo ani to, že po dohodě s předsedou Evropské komise brexitový balíček na poslední chvíli v pondělí doplnila ve snaze vyhovět kritikům takzvané irské pojistky. Šéf opozičních labouristů Jeremy Corbyn po hlasování prohlásil, že je načase vypsat nové parlamentní volby. EU prostřednictvím mluvčího předsedy Evropské rady Donalda Tuska sdělila, že je hlasováním zklamána.

Návrh dohody dnes večer podpořilo jen 242 zákonodárců, proti se jich postavilo 391. V lednu, kdy hlasovali o dohodě poprvé, pro ni ruku zvedlo 202 poslanců a proti bylo 432.

Mayová po dnešním hlasování uvedla, že je odmítnutím dohody zklamána. Nyní bude chtít znát postoj parlamentu, jak dále pokračovat. Pokud ve středu poslanci odsouhlasí odchod bez dohody, vláda toto rozhodnutí naplní. Očekává se, že parlament tento černý scénář odmítne, v takovém případě bude ve čtvrtek hlasování o tom, zda odchod z EU odložit. Nyní je termín odluky stanoven na 29. březen.

Premiérka zdůraznila, že poslanci se musí rozhodnout, zda chtějí odchod bez dohody, odklad odluky, odvolání brexitu, nebo vypsání nového referenda.

Corbyn, který před hlasováním vyzval k odmítnutí dohody, avizoval, že hodlá opět předložit Dolní sněmovně k hlasování brexitový návrh své strany, který je podle něj alternativou, jež by mohla v parlamentu najít podporu většiny. Obsahem labouristického návrhu je podle něj "vyjednaná celní unie, přístup na trh a ochrana práv".

Bývalý britský ministr zahraničí a zastánce odchodu z EU Boris Johnson je pro odluku bez dohody. Vidí v tom i přes očekávané počáteční problémy návrat k sebeúctě. Na scénář odchodu bez dohody se připravuje i EU. Tuskův mluvčí Preben Aaman dnes řekl, že pravděpodobnost tohoto scénáře dnes vzrostla.

Proti dohodě předložené Mayovou se postavila vedle části premiérčiny konzervativních poslanců také severoirská Demokratická unionistická strana (DUP), která podporuje menšinovou vládu Mayové. DUP před hlasováním uvedla, že nevidí možnost dohodu podpořit.

Mayová přitom v pondělí večer ve Štrasburku dojednala s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem doplňky, jejichž podstatou jsou ujištění, že Británie nebude neomezenou dobu vázána k unijním pravidlům pomocí takzvané irské pojistky a že obě strany budou do prosince 2020 usilovat o "alternativní ujednání", díky nimž by nemuselo sporné ustanovení vůbec vstoupit v platnost.

Generální prokurátor Geoffrey Cox v analýze ale oznámil, že podle jeho názoru právní riziko, že Británie i po odchodu z EU uvázne v unijních strukturách na neomezenou dobu při uplatnění irské pojistky, nadále trvá. Právě to některým euroskeptickým poslancům vadilo, což je vedlo k odmítnutí dohody.

Šéfové zemí EU: Řešení brexitového patu musí najít v Londýně

Řešení brexitového patu je nyní možné nalézt jen v Londýně. V reakci na odmítnutí dohody o odchodu Británie z Evropské unie, kterou vyjednala s Bruselem premiérka Theresa Mayová, to dnes uvedl francouzský prezidentský palác. Čekat na vývoj situace v Británii je nyní nutné také podle nizozemského premiéra či irského ministra zahraničí. Rakouský kancléř naznačil, že by podpořil krátké odložení termínu brexitu. Možnost, že by Britové hlasovali v květnových volbách do europarlamentu, označil ale za absurdní.

"Řešení patu může být nalezeno jen v Londýně," uvedl úřad francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. "Francie lituje (výsledku) dnešního hlasování," stojí rovněž v prohlášení. Francouzská reakce zároveň obsahuje upozornění, že Paříž by nemohla "v žádném případě akceptovat odložení (termínu brexitu) bez alternativní, věrohodné strategie ze strany Spojeného království".

Zklamání nad výsledkem dnešního hlasování vyjádřil také irský ministr zahraničí Simon Coveney. Právě otázka budoucího režimu na hranici mezi Británii a jeho zemí byla hlavním sporným bodem již podruhé odmítnuté vládní brexitové dohody. "Musíme být trpěliví a klidní a umožnit, aby proces ve Westminsteru nabral svůj směr," uvedl s odkazem na sídlo britského parlamentu.

"Věrohodné a přesvědčivé zdůvodnění" žádá pro případný souhlas s odkladem termínu brexitu také nizozemský premiér Mark Rutte, který rovněž zdůraznil, že řešení současného patu "musí přijít z Londýna".

Podle rakouského kancléře Sebastiana Kurze se "nebezpečně" přiblížil datum odchodu Británie z EU, aniž by bylo cokoli dohodnuto. Podle současných plánů by mělo Spojené království Unii opustit 29. března, tedy za 17 dní. Kurz je podle svých slov otevřený možnosti odložit brexit o několik týdnů, nemůže to podle něj ale zasáhnout do voleb do Evropského parlamentu, které se budou konat na konci května. "Účast Británie na volbách do Evropského parlamentu by byla absurdní," řekl.

Zklamání nad výsledkem dnešního hlasování vyjádřila i řada dalších evropských politiků včetně španělského premiéra Pedra Sáncheze. Předseda finské vlády Juha Sipilä uvedl, že "na straně EU se udělalo vše, co bylo možné, aby se dosáhlo dohody".

Britský parlament bude hlasovat o brexitu bez dohody

dnes britská Dolní sněmovna hlasovat o tom, zda má Británie Evropskou unii opustit bez dohody. Poslancům své Konzervativní strany předsedkyně vlády přitom hodlá dát v rozhodování volnou ruku - každý bude moci hlasovat podle svého svědomí. Hlasování by mělo začít ve 20:00 SEČ.

Vláda dnes hodlá zveřejnit další nouzové plány pro případ odchodu Británie z EU bez dohody. Z nich by mělo být jasné, jak chce kabinet postupovat v případě neřízeného brexitu. Jasno by mělo být například v tom, jak by řešil celní kontroly či režim na hranici Severního Irska s Irskou republikou.

Dolní sněmovna v úterý odmítla vládní brexitovou dohodu poměrem hlasů 391 ku 242. Většina poslanců je ale proti odchodu Británie z EU bez dohody. Pokud neřízený brexit dnes odmítnou, budou ve čtvrtek hlasovat o tom, zda má Londýn požádat o odložení termínu brexitu z nyní plánovaného 29. března. S tím by muselo ovšem souhlasit i všech sedmadvacet zbylých unijních zemí.

V případě, že budou zákonodárci s brexitem bez dohody souhlasit, slíbila premiérka Mayová v úterý, že je její vláda připravena tento scénář naplnit.

Někteří poslanci předložili k dnešnímu hlasování také dodatky. Jeden z nich například požaduje odložení brexitu na 22. května a přechodné období bez takzvané irské pojistky.

Před večerním hlasováním o brexitu bez dohody by měla premiérka Mayová v parlamentu vystoupit ještě ve 13:00 SEČ na pravidelných interpelacích.

 

Zdroj: ČTK

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688