Saxo Bank (home.saxo)
Makroekonomika  |  12.03.2019 16:12:17

Brexit – drama na pokračování

Dnešní vystoupení premiérky Mayové v britském parlamentu znamená, že brexit by mohl vstoupit do závěrečné fáze. Vzhledem k tomu, že Mayová má jen malou šanci získat podporu pro svou verzi dohody, je cesta k řešení stále stejně nejistá jako dříve.

Podívejte se také: BREXIT průvodce – vše, co potřebujete vědět (2019)

Britská premiérka Theresa Mayová má v úterý večer opět vystoupit v parlamentu se svým stále méně populárním plánem. Tím by se mohla zdánlivě nekonečná sága brexitu dostat do posledního jednání… nebo ne?


Politická komentátorka BBC Laura Kuenssbergová tvrdí, že Mayová má „jen minimální“ šanci, že parlament její dohodu schválí. Hlasování by tedy mohlo vypadat zhruba takto:


 Zdroj: BBC

Od loňského roku jsem přesvědčen, že jediné možné řešení brexitu je prodloužení platnosti článku 50. A to hlavně proto, že se zdá, že ani voliči ani parlament nechápou, co vlastně má ten brexit znamenat. Má Velká Británie odejít z Evropské unie např. bez celní unie nebo v ní zůstat? Pak je tu otázka Severního Irska a hranic s Irskem (a tedy EU) a také dohoda o tom, co vlastně vláda a opozice od EU chtějí.


Parlament se stále jen vymlouvá na to, že „respektuje rozhodnutí voličů“. Problémem ale je, že voliči si volí parlament, aby za ně odvedl nepříjemnou práci – takže z podstaty věci je na parlamentu, aby jednak voliče zastupoval, ale také vytvořil a provedl plán/strategii!


Velká Británie prochází politickou krizí – a nejde jen o Konzervativní stranu ale o celé politické spektrum. Tento víkend ukázal průzkum v Severním Irsku, že Demokratická unionistická strana (DUP) nedokáže své voliče dobře zastupovat; voliči v Severním Irsku jsou pro měkký brexit:

 

 


Podle nás dojde k následujícímu sledu událostí:


12. březen: zamítnuto
13. březen: zamítnuto
14. březen: schváleno…

To znamená, že Mayová bude muset požádat EU o posunutí lhůty pro čl. 50 Dohody o brexitu. To ale není nic snadného.
Posunutí lhůty musí přijmout všechny členské státy EU a řada zemí, s Francií v čele, by chtěla vědět, k čemu Británie ten čas využije. Doufá se ve druhé referendum, ale toto prodloužení lhůty znamená problémy pro evropské parlamentní volby v květnu. Institut pro vládu připomíná, že jakékoli prodloužení platnosti čl. 50 by muselo být určeno při jednáních mezi Velkou Británií a EU. Záleží na tom, kolik práce ještě zbývá – zda jde jen o ratifikaci, nebo o nové jednání – a zda je EU ochotná překonat některé zásadní překážky.

Zejména se musí vzít v úvahu časový rozvrh Evropského parlamentu:
Květen 2019: volby do Evropského parlamentu
Červen 2019: noví poslanci EP nastupují do úřadu
Podzim 2019: nová Evropská komise předstupuje před Evropský parlament.
K tomu byly navrženy čtyři možné termíny brexitu: 18. dubna 2019, 23. května 2019, 2. července 2019, nebo později.

Každá možnost v sobě opět zahrnuje řadu problémů.

Hodnocení rizik; náš názor:
Tvrdý brexit: 25% šance
Prodloužení: 70% šance
Podpora dohodě premiérky Mayové: 5% šance

 

Tvrdý brexit bude provázet propad GBP o 5-8 % a 5% propad akcií (na základě hodnocení hlavních rizik od 11. září). Prodloužení lhůty však není tak dobré řešení, jak by se mohlo zdát. Tady uvádím proč:
Odklad by se vyhnul tvrdému brexitu, ale jak neustále uvádíme, když mluvíme o britské libře a ekonomice, největší obavy v roce 2019 nevyvolává brexit (i když odklad má vysokou pravděpodobnost), ale ekonomický propad úvěrů. Bank of England je se sazbami pozadu a úvěrový impuls ve Velké Británii zůstává mezi nejslabšími v Evropě i mezi zeměmi G20.
 
Jediná věc, která drží britský růst nad vodou, je spotřeba, která by měla na odklad zareagovat.
 
Závěrem
Máme obavy – vážné obavy – o vývoj ve Velké Británii. Makroekonomické údaje budou nadále slabší, zejména v oblasti zprostředkování úvěrů, což naznačuje letní kontrakci (úvěrový impuls předchází růstový cyklus o 6-9 měsíců).


  • Forex: podváha; vidíme potenciál pro kurz GBPUSD na 1,2000.


  • Dluhopisy: podváha, ale Bank of England zahájí ve čtvrtém čtvrtletí snižování sazeb (konsenzus uvádí pravděpodobnost na 18 %, ale my tvrdíme, že pravděpodobnost je 70 %).


  • Akcie: neutrální – firmy jsou flexibilní a dokáží zvládnout problémy, ale investice budou dál klesat.
    Doufejme, že další vývoj se bude řídit slovy bývalého slavného studenta londýnské Vysoké školy ekonomie a politiky Micka Jaggera:


„Nedostaneš vždycky, co chceš. Ale když to zkusíš, zjistíš, že dostaneš, co potřebuješ.“

O autorovi:
Steen Jakobsen byl v březnu 2011 jmenován do funkce hlavního ekonoma Saxo Bank, kam se vrátil po dvouleté přestávce. Během této doby pracoval jako investiční ředitel ve společnosti Limus Capital Partners. Před svým odchodem na počátku roku 2009 působil v Saxo Bank téměř devět let jako investiční ředitel. Má více než 20 let praxe v oblasti proprietary trading (obchodování na vlastní účet) a alternativního investování. Po absolvování Kodaňské univerzity v roce 1989, kde vystudoval ekonomii, začínal kariéru v kodaňské pobočce Citibank, a poté se stal ředitelem a vedoucím prodeje v Hafnia Merchant Bank. V roce 1992 se stal viceprezidentem londýnské pobočky Chase Manhattan Proprietary Trading Group. V letech 1995-97 pracoval jako obchodník na vlastní účet pro Swiss Bank Corp., v Londýně. V roce 1997 se stal světovým ředitelem obchodování, měnových kurzů a opcí ve firmě Christiania (nyní Nordea) v New Yorku. V roce 1999 se stal generálním ředitelem UBS Global Proprietary Trading Group.



Globální online investiční banka

Skupina Saxo Bank, specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií. Už téměř 25 let poskytuje jednotlivcům i firmám přístup k profesionálnímu obchodování a investicím prostřednictvím svých technologií a zkušeností. Mnohokrát oceněné obchodovací platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě. Saxo Bank byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Paříže, Curychu, Dubaje a Tokia.

Více informací na:www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

07.12.2020GBP propadá, Brexit drama pokračuje X-Trade Brokers (XTB)
02.03.2018Brexit znamená brexit Patria (Patria Finance)
14.05.2012Na akciové trhy se vrátilo řecké drama Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688