TNBiz (TN.cz)
Důchody a penzijní  |  12.03.2019 10:55:19

Ženy mají o 1 800 Kč nižší důchod. Tato opatření to mají změnit


Ministerstvu práce a sociálních věcí se nelíbí, že ženy berou v průměru o 1 800 nižší důchody než muži. Resort proto sestavil komisi, která se zabývala tím, proč mají ženy o tolik nižší důchod. Ta také představila několik možných cest, jak ženám nižší důchody dorovnat. Mezi nimi je například zavedení paušálu za vychované dítě.

Ženy měly průměrné důchody v roce 2017 nižší než muži o 13,5 %, tedy bezmála o 1 800 . A to i po započtení souběžně vyplácených vdovských důvodů. Komise pro spravedlivé důchody se zabývala příčinami těchto rozdílů i tím, jak by bylo možné ženám důchody dorovnat.

 

Zhruba dvě třetiny rozdílu vycházejí z toho, že ženy mají nižší platy. Třetinovou váhu pak ministerstvo přičítá tomu, že ženy chodí do důchodu dříve a zároveň jej pobírají déle, a to až o sedm let. U žen s více než třemi dětmi, a pak zejména u těch, které mají dokonce pět a více dětí, pak rozdíl způsobuje i odlišné chování na pracovním trhu, kdy prostě žena musí s dětmi zůstat doma déle.

 

Část rozdílu eliminuje to, že ženy budou do důchodu odcházet ve stejném věku jako muži, rozdíly by odbouralo, kdyby ženy začaly také brát stejně vysoké platy jako muži, to už ale stávajícím důchodkyním a těm, které jsou v předdůchodovém věku, příliš nepomůže.

 

Komise tak představila také sedm možných opatření v rámci důchodového systému, které by důsledky rozdílného odměňování žen ve stáří omezily.

 

 

 

Jedním z návrhů je paušální zvýšení starobního důchodu o pevnou částku za každé vychované dítě. Případně by mohl být pro výpočet starobního důchodu zavedený nárůstový koeficient za každé vychované dítě.

 

Dalším zvažovaným opatřením je zavedení fiktivního vyměřovacího základu, tedy fiktivního výdělku bez platby pojistného, za dobu péče o dítě. Možností by mohlo být také zavedení diferencované valorizace důchodů u mužů nebo žen.

 

Dětem by ministerstvo mohlo povolit asignaci pojistného či daní ve prospěch rodičů. Možností je i zavedení speciálních státních příspěvků do III. pilíře pro osoby pečující o nezletilé děti, či zavedené nové netestované nepojistné dávky.

 

 

 

Kterékoliv opatření má podle ministerstva potenciál rozdíly zcela eliminovat. Je ale na státu, k jak velkému snížení se rozhodne. Pokud by chtěl rozdíly mezi důchody mužů a žen zcela dorovnat, vyšlo by to ročně na 32 miliard korun!

 

Případná opatření pak naráží ještě na jednu komplikaci – nemohou být navržena tak, že by postihovaly výhradně ženy. "S výraznou mírou jistoty by byla následně označena jako rozporná s ústavně i právem EU garantovanou zásadou rovného zacházení a schválená opatření by byla pravděpodobně následně zrušena," varuje ministerstvo.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

21.03. 22:03  Ženy (r.m.)
12.03. 12:04  Ženy (Václav)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688