Jonáš Mlýnek (LYNX)
Okénko investora  |  12.03.2019 09:35:24

Nejlepší lithiové akcie roku 2019

Lithium je kov hojně využívaný pro výrobu baterií. Používá se při výrobě elektromobilů, chytrých telefonů, tabletů a další populární spotřební elektroniky.

Současný vzestup popularity těchto výrobků má za následek výrazný nárůst poptávky po lithiu, což vedlo k strmému růstu ceny lithia. Rok 2018 nebyl sice úplně nejlepší pro těžaře lithia a jeho cena poklesla v důsledku přehřátí trhu.

Pro mnoho investorů se jedná o velmi atraktivní investiční příležitost. Jakým způsobem je možné investovat do lithia?

Jednou z nejpopulárnějších možností investice do lithia je nákup akcií společností, které lithium těží. Připravili jsme pro vás analýzu tří lithiových akcií, které by neměly uniknout vaší pozornosti.

Lithiové akcie v roce 2019

Svět automobilů právě zažívá přechod do 3. tisíciletí. Podíl vozů s hybridním pohonem nebo elektromotorem prudce stoupá.

Energie pro elektromobily je generována v jejich bateriích. K jejich produkci je potřeba obrovské množství specifických surovin a lithium je právě jedna z nejdůležitějších. Není proto divu, že tento lehký kov je několik posledních let na burze horkým tématem s vysokými fluktuacemi zaznamenané ceny.

K vybudování vhodných baterií je však potřeba obrovské množství surovin, zejména lithia. Není proto divu, že lehký kov na akciovém trhu je horkým tématem po celé roky a vysokými fluktuacemi zaznamenané ceny.

Korekce cen lithia nabízí vstupní příležitosti

Korekce ceny lithia představuje zajímavou vstupní příležitost zejména pro dlouhodobější investory. V roce 2019 se očekává další průlom v odvětví elektromobilů. Zejména kvůli stále sílící konkurenci v tomto odvětví. Lithiové akcie jsou stále lukrativní sázkou na budoucnost.

Nicméně, pokud uvažuje o vstupu na lithiový trh, měli byste se podívat blíže, protože ceny jsou stále poměrně drahé navzdory propadu ceny.

Lithium – trh budoucnosti

Lithium, nejlehčí ze všech kovů, má celou řadu využití. Vedle baterií do elektromobilů se využívá například ve sklenářství, či keramice. Dále se používá například při výrobě klimatizačních zařízení.

Například výrobce elektrických automobilů Tesla plánuje výstavbu gigantického komplexu továren, aby zajistil vlastní poptávku po lithiových bateriích. Mimochodem, lithium má využití nejen pro elektromobily, ale také pro skladování elektrické energie v domácnostech, např. v kombinaci se solárními systémy. Zaměřením investorů je nicméně především automobilový trh.


Elektromobilysvětový fenomén s ročním růstem + 60 %

Přestože se v roce 2018 celosvětově vyrobily pouze 2 miliony elektrických automobilů, podíl nových elektrických vozidel registrovaných ve světě je kolem 2,4 %. V roce 2019 se předpokládá nárůst na 3,1 %. Roční nárůst až o 60 % předpokládá, že v roce 2025 bude vyrobeno 20 milionů elektrických automobilů, což odpovídá zhruba 15% průniku na trh.

Podle Center of Automotive Management (CAM) byla Čína v roce 2018 opět globálním lídrem v odvětví elektromobilů s více než 1 milionem nových registrací. Menší země jako například Norsko mají však podíl až 49 %.

V následující 2 letech se předpokládá, že Tesla bude stále více tlačit své produkty na trh.

Trh s elektromobily roste

Očekává se, že světový počet nově prodávaných elektrických automobilů se v následujících letech zvýší na pět až šest milionů vozidel, což odpovídá podílu na trhu přibližně 5 % – 7 %. Momentálně je zapotřebí přibližně 150g lithia k vyprodukování výkonu 1 kW / h. V závislosti na výkonnosti a technologickém pokroku v této oblasti se očekává, že na každé elektrické vozidlo bude potřeba mezi 3-10 kg lithia.

V důsledku toho analytici společnosti Roskill očekávají, že roční poptávka po lithiu v celosvětovém měřítku vzroste o 21 %. Od roku 2021 se tak očekává, že poptávka začne rychle převyšovat nabídku.

Spoléhejte na vůdce trhu

Chcete-li v příštích letech profitovat z lithiového boomu na trhu, měli byste se zaměřit na přední firmy v tomto odvětví. Zkušenosti napovídají, že ceny akcií lídrů na trhu se z dlouhodobého hlediska vyvíjejí nejlépe. V odvětví lithia byste tedy měli investovat do společností s vynikající pozicí na trhu.

Producenti lithia – jsou už karty rozdány?

Většině lithiového trhu dominují čtyři výrobci, přičemž někteří z nich nejsou na lithiu závislí, jelikož není jejich primárním produktem. Tyto 4 společnosti vlastní bezmála 85% podíl na trhu s lithiem. 2 z těchto akcií rozebíráme v našem seznamu a přidáváme jednoho žhavého kandidáta.

Lídry na trhu jsou společnosti Albemarle, FMC, Tianqi Group a Sociedad Química y Minera de Chile.

Akcie lithiových producentů:

1. Albemarle Corporation – světový lídr

Albemarle Corporation (ISIN: US0126531013 – Symbol: ALB – Měna: USD) je americká chemická společnost, která vedle produkce lithia vyrábí zpomalovače hoření, katalyzátory a chemikálie pro povrchovou úpravu. V roce 2015 provedla Albermarle akvizici konkurenční společnosti Rockwood, čímž se stala největším světovým producentem lithia.

Podle odhadů Albemarle, která v současné době dosahuje hodnoty přibližně 8 miliard USD, v současné době ovládá přibližně jednu třetinu globálního obchodu s lithiem. V roce 2017 činily celkové příjmy 3,1 miliardy USD, což představuje více než 15% meziroční nárůst. Zisk na akcii také vzrostl o 29 % z částky 3,57 USD na 4,59 USD. Albermarle v současné době vyplácí čtvrtletní dividendu ve výši 0.335 USD, což odpovídá souhrnné dividendě 1,34 USD ročně.

 

Růstovou hnací silou společnosti je zejména silné zvýšení poptávky po lithiu. V posledních třech letech vzrostl podíl čistého zisku společnosti Albemarle z lithiového obchodu z přibližně 6 % na 30 %. Díky rostoucí poptávce po lithiu a plánované expanzi výroby by měl podíl na zisku pokračovat v růstu v nadcházejících letech.

2. Sociedad Quimica Minera de Chile (SQM) – vyzyvatel

Chilská chemická společnost Sociedad Quimica Minera de Chile (ISIN: US8336351056 – Symbol: SQM – Měna: USD) se sídlem v hlavním městě Santiago je největším konkurentem výše zmíněné Albemarle, se kterou dlouhodobě soutěží o titul největšího světového producenta lithia.

Určit, která z těchto 2 společností v současné době vede, je obtížné. Nicméně podle názoru analytiků SQM by do budoucna měla držet lepší karty než její americká konkurence. Vedle produkce lithia se společnost zabývá také výrobou hnojiv, jodu a průmyslových chemikálií.

Chile je nejbohatší země co se lithiových zásob týče. Výborné kontakty SQM na zdejší vládu přispěly k posílení její pozice na trhu. Odhaduje se, že se v Chile nachází přibližně 7,5 milionu tun lithia. Druhou nejbohatší zemí v lithiových zásobách je Čína se 3 miliony tun.

 

Ložiska lithia, které SQM může získat, zaručují společnosti v nejbližší budoucnosti roli lídra na trhu. Jak již bylo zmíněno dříve, chilská vláda dosáhla rozsáhlé dohody o zvýšení produkce lithia do roku 2025. Roční produkce je v současné době zhruba 50 000 až 60 000 tun. Do roku 2025 se předpokládá její nárůst na nejméně 216 000 tun.

Tržní kapitalizace SQM je v současné době přibližně 11 miliardám USD. V roce 2017 činily tržby společnosti 2,2 miliardy USD, což je asi o 11 % více než loni. P/E se zvýšil z 1,06 USD na 1,63 USD, což je nárůst o 54 %.

Zhruba 30 % tržeb generuje lithium a meziročně stoupá jeho podíl o 8 %. S očekávaným ziskem na akcii ve výši 2,22 USD v současném fiskálním roce 2019 je SQM opět poměrně spravedlivě oceněn při 19násobku výdělku. Proto probíhající korekce nabízí dlouhodobé zajímavé vstupní ceny v rozmezí od 40 do 42 USD.

 

Celý článek si můžete přečíst na webu Lynxbroker.cz

Jonáš Mlýnek

Jonáš Mlýnek

Jonáš Mlýnek působí jako ředitel české a slovenské pobočky LYNX. Akciovými trhy se zabývá již od roku 2007. Specializuje se zejména na americké trhy a na vlivy politických a makroekonomických událostí na zahraniční trhy. V současnosti studuje program CFA.


LYNX

Logo LYNX

LYNX broker je specialista na online investování. Českým a slovenským investorům poskytuje nejširší nabídku trhů a instrumentů v kombinaci s extrémně nízkými poplatky. Umožňuje obchodovat akcie, opce, futures, forex, ETF, dluhopisy, certifikáty a další instrumenty na jediném účtu. Akcie a ETF je možné obchodovat od $5 v USA nebo od €6 v EU.


Získejte tipy na akcie a ETF zdarma

Chce získat aktuální tipy na akcie a ETF na tento týden? Investiční newsletter Breakout Trader přináší pravidelně každé úterý podrobnou analýzu čtyř akcií a jednoho ETF včetně konkrétních úrovní vstupu a výstupu. Zaregistrujte se k odběru zdarma a bez závazků na www.lynxbroker.cz/breakout-trader.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688