Patria (Patria Finance)
Volby  |  12.03.2019 06:04:02

Turecko vstupuje do první recese za 10 let a volby se blíží


Turecko upadlo do první recese za deset let a zasadilo tak ránu prezidentovi Recepovi Erdoganovi. V zemi totiž budou tento měsíc probíhat volby.

Hrubý domácí produkt se v minulém čtvrtletí smrštil po sezónním očištění o 2,4 % oproti předchozím třem měsícům, kdy poklesl o revidovaných 1,6 %. To bylo v souladu s mediánem očekávání ekonomů v průzkumu Bloombergu. Oproti loňskému roku kleslo HDP o 3 %.

Kvůli Erdoganově tlaku na růst za každou cenu a jeho tlaku na centrální banku, aby držela nízké sazby, tekl do Turecka v době rekordního měnového stimulu kapitál. Ale téměř nepřetržitá expanze o, v průměru, skoro 7 % každé čtvrtletí od konce roku 2009 skončila, když padla měna, nastaly politické přešlapy a bezprecedentní diplomatické roztržky s USA.


„Je to svědectví o „erdonomice“ a přímý důsledek měnové politiky roku 2018 vedené v zájmu krátkodobého politického prospěchu místo ekonomického pragmatismu,“ řekl obchodník u londýnské Investec Bank Julian Rimmer.

Investoři se obávají, že Turecko čeká dlouhá dřina, než dojde k zotavení. Přítok zahraničního kapitálu se vysušil a domácnosti i firmy splácejí dluhy. Soukromá spotřeba klesla v minulém čtvrtletí meziročně o 8,9 %, turecké HDP per capita se propadlo na 9 632 USD oproti částce lehce na 10 000 USD v roce 2017. Ekonomika za celý rok vzrostla o 2,6 %.

Navzdory tomuto poklesu ministr financí Berat Albayrak řekl, že štěstím v neštěstí je, že Turecko má to nejhorší za sebou a ekonomika je na cestě k rychlému zotavení. Rostoucí vývozy a příjem z turismu bude hlavním pohonem růstu, uvedl na Twitteru.

Lira poklesla až o 0,5 % poté, co vyšla data a vůči dolaru se obchodovala slabší o 0,02 % za 5,4489 za dolar.

První test

Zkáza tureckého modelu růstu přichází pro Erdogana v citlivé době. Ten se stal poprvé premiérem v roce 203 a čelí teď prvnímu testu u volebních uren od té doby, co loni značně rozšířil výkonnou moc. Po volbách 31. března nebudou v Turecku volby během následujících 4 let.

Ve snaze oživit růst vláda nasadila tlak na státní banky, aby navýšily úvěry, čímž pomáhaly tomu, aby se meziroční růst úvěrů přehoupl do kladných čísel minulý měsíc poprvé od konce srpna. Turecko rekapitalizovalo tři své banky tím, že prodávalo dluhopisy tureckému fondu nezaměstnanosti a pracovalo na plánech jak dále navýšit kapitál státem vlastněných bank.

Prozatím zůstává výhled neradostný. HDP by mohlo v první polovině roku 2019 dále klesat a následovat by mohly 4 čtvrtletí vlažného růstu okolo 3 % v průměru meziročně, jak vyplývá z průzkumu Bloombergu před zveřejněním pondělních dat.

Protože centrální banka drží sazby vysoko, aby stabilizovala liru a držela inflaci pod kontrolou, pohon turecké ekonomiky selhává. Reálné bankovní úvěry poklesly o 7,2 % mezikvartálně za poslední tři měsíce roku 2018.

„Na rozdíl od posledních tureckých zotavení, která měla tvar V, je tu značné riziko, že tentokrát bude zotavení mnohem pomalejší,“ řekl Inan Demit, ekonom u Nomura International v Londýně. „Celá turecká ekonomika může čelit devastujícím tlakům.“


Zdroj: Bloomberg

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

08.08.2019Rozbřesk: Vstupujeme do německé recese? Patria (Patria Finance)
08.08.2019Ranní glosa: Vstupujeme do německé recese? ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688