Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  11.03.2019 23:19:28

11. března: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Akciové indexy v USA zahájily týden růstem. Dařilo se hlavně technologickým společnostem, pokles ceny akcií výrobce letadel Boeing kvůli tragické nehodě v Etiopii ale omezil zisky indexu Dow.

Index Dow vzrostl o 0,79 % na 25 650,88 bodu, širší S&P 500 stoupl o 1,47 % na 2 783,30 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se zvýšil o 2,02 % na 7 558,06 bodu. Index volatility VIX klesl o 10,72 % na 14,33 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o jeden bazický bod na 2,64 %. Nejsledovanější kryptoměny odepsaly 1-2 %.

Akcie Boeingu oslabily o 5,33 % v reakci na zprávu, že mnoho leteckých společností zastavilo lety novým letadlem 737 MAX 8 po druhé tragické nehodě letadla za pět měsíců. Boeingu se však podařilo smazat velkou část počátečních ztrát (krátce po otevření trhů ztrácel 13,5 %), což nakonec pomohlo i k růstu celého průmyslového sektoru o 0,9 %.

Posílily všechny hlavní dílčí sektory indexu S&P 500 v čele s technologickými společnostmi. Ty podpořila zpráva, že se výrobce čipů NVIDIA (+6,97 %) dohodl na koupi izraelské firmy Mellanox Technologies (na Nasdaqu +7,78 %). Akcie Applu (+3,46 %) posílily v reakci na nové nákupní doporučení od Bank of America Merrill Lynch. Akcie Facebooku (+1,46 %) posílily také díky novému nákupnímu doporučení, tentokrát z dílny Nomury.

Americké ministerstvo obchodu oznámilo, že maloobchodní tržby v USA v lednu nečekaně vzrostly. Pomohly jim nákupy stavebního materiálu a výdaje spotřebitelů za zbytné zboží. V prosinci však byly tržby mnohem nižší, než se původně uvádělo. Klesly o 1,6 %, což byl nejhlubší pokles za devět let.

AKCIE: PONAUČENÍ Z PÁDU NA DNO

Americký dolar po nejednoznačné statistice z USA mírně oslabil vůči koši hlavních světových měn. Před důležitým hlasováním o brexitové dohodě v britském parlamentu, na kterém by se mohlo rozhodnout o podmínkách odchodu Británie z EU, naopak posiluje britská libra. Ta v uplynulých osmi seancích oslabovala vůči dolaru. K jejímu pondělnímu růstu přispělo zmírnění obav, že by Británie opustila EU bez dohody.

Britský parlament bude v úterý opět hlasovat o dohodě o odchodu Británie z EU. Poslanci již dohodu jednou odmítli kvůli takzvané irské pojistce. Pokud v úterý brexitovou smlouvu domluvenou s Bruselem nepodpoří, což je podle komentátorů téměř jisté, mají se ve středu vyslovit k tomu, zda si přejí brexit bez dohody. Pokud by ani tato varianta neprošla, má následovat hlasování o odkladu brexitu, který je zatím stále plánován na 29. března. Britské libře pomáhají vzhůru hlavně spekulace, že brexit bude odložen, a Británie se tak vyhne tomu, že by opustila unii bez dohody.

Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, klesl o 0,2 % na 97,19 bodu. Vůči euru oslabil o 0,1 % na 1,1245 USD, k jenu však vzrostl o 0,1 % na 111,24 JPY. Britská libra vůči dolaru vzrostla o 0,9 % na 1,3138 USD a k euru o 0,8 % na 0,8559 GBP.

Ceny ropy v úvodu týdne vzrostly o více než procento. Podpořilo je hlavně sdělení Saúdské Arábie, že ukončení dohody o snížení těžby v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejích spojenců není do června pravděpodobné.

Saúdskoarabský ministr energetiky Chálid Fálih v neděli agentuře Reuters řekl, že je příliš brzy na to, aby se dohoda OPEC, Ruska a dalších zemí před červnovou schůzkou této takzvané skupiny OPEC+ měnila. Těžební škrty, na nichž se OPEC+ dohodl, podporují ceny ropy od začátku roku. O situaci bude OPEC+ jednat 17. až 18. dubna a pak 25. až 26. června.

"Fálihovy komentáře ukázaly více než jasně, že Saúdská Arábie a kartel OPEC to s omezováním nabídky na trhu myslí vážně," poznamenal analytik Phil Flynn ze společnosti Price Futures.

BŘIDLICOVÝ BOOM POŽÍRÁ SÁM SEBE

Kromě toho Saúdská Arábie oznámila, že plánuje v dubnu snížit vývoz ropy pod sedm milionů barelů denně. Cenám ropy ale pomohla i zpráva o snížení počtu aktivních vrtů v USA v minulém týdnu o devět na 834.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) ale ve výhledu na příštích pět let v pondělí uvedla, že těžba ropy v USA se do roku 2024 zvýší na 13,7 milionu barelů denně z téměř 11 milionů loni. Spojené státy se podle IEA díky masivnímu rozvoji těžby ropy z břidličných formací stanou v příštích pěti letech motorem růstu nabídky ropy na světovém trhu. Do roku 2024 předstihnou Rusko a ohrozí pozici Saúdské Arábie jako největšího světového vývozce ropy.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ PONDĚLNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   9:30  Oznámení o aukci 1. tranše SPP 913 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Čt   9:19  Moneta: Meziroční růst, výsledky nad odhady, poslední den obchodování s dividendou.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688