Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  11.03.2019 17:59:07

Když akciím neprospívá to, co svědčí dlouhodobému zdraví celé ekonomiky

Diskuse o příjmové nerovnosti je pestrá a mnohdy je těžké se shodnout vůbec na tom, zda nyní její míra představuje nějaký problém, či ne. Podle mne tu příjmová nerovnost vždy bude a je to v podstatě přirozený jev. Diskuse je ale namístě o tom, zda nebyla překročena míra, která již není zdravá pro ekonomiku a společnost jako celek.

Jedním z indikátorů toho, že tato míra mohla být překročena, je vývoj mezd relativně k produktivitě. Nedá se čekat, že by obojí vždy rostlo stejným tempem už kvůli tomu, že hospodářství se pohybuje v cyklech. Pokud by se ale tempo růstu obou lišilo skutečně dlouhodobě, je to na pováženou. První z následujících dvou grafů od investiční společnosti Bespoke ukazuje vývoj produktivity (upravený o inflaci) a vývoj mezd. Druhý usnadňuje porovnání temp růstu obou veličin – ukazuje jejich rozdíl.


Zdroj: Bespoke

Grafy vypráví přesně ten příběh, o kterém jsem hovořil, a to ve formě, kdy růst mezd dlouhodobě a v podstatě soustavně zaostává za růstem produktivity. Teorií, proč tomu tak je, existuje celá řada. Nejedna se točí kolem poklesu vyjednávací síly práce ve vyspělých zemích. Ten může být dán sníženým vlivem odborů, postupně se zřejmě dostavil i znatelný dopad globalizace – konkurence levné práce z rozvíjejících se zemí. A v neposlední řadě se hovoří o vlivu automatizace a robotizace.

Pokud pak skutečně dospějeme k závěru, že dlouhá desetiletí, během nichž se tempo růstu mezd pohybovalo pod růstem produktivity, jsou jevem nezdravým, budeme pozitivně vnímat konec grafů. Tam se totiž situace konečně obrací. Ovšem za značně utlumeného růstu obou proměnných, což samo o sobě potěšující není.

Jde asi o situaci, z které se asi nebudou radovat akcie, protože ty nějaká dlouhodobější rovnováha v ekonomice většinou moc nezajímá a jejich horizont se pohybuje maximálně v rozsahu několika málo čtvrtletí. Nyní to budou čtvrtletí, kdy se vývoj popsaný v grafu projeví negativně na ziskovosti obchodovaných společností (o ziskové recesi v prvním čtvrtletí se již hovoří běžně. Ale mějme na paměti, jak dlouhé bylo období, kdy naopak tato ziskovost těžila z růstu produktivity převyšující růst mezd.

Akciový skeptik by dokonce mohl uvažovat o tom, že nyní se vývoj překlopí na podobně dlouhé období. Tedy že vstupujeme do několika desetiletí, kdy bude růst mezd převyšovat růst produktivity, a to bude ukrajovat ze ziskovosti firem. V tuto chvíli bych ale takovému scénáři velkou pravděpodobnost nepřičítal. Zejména kvůli zmíněné automatizaci, robotizaci a novým technologiím. Pokud by se totiž schylovalo k tomuto pro akcie dlouhodobě negativnímu scénáři, motivace k investicím do automatizace by byla mnohem vyšší a práce by byla intenzivněji nahrazována kapitálem.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

27.02.2020Co potřebuje česká ekonomika v dlouhodobém výhledu? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
13.09.2019ECB dala trhům co čekaly, co na to ekonomika? Research (Česká spořitelna)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688