OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  16.03.2019 22:17:21

Insurance Europe: Co chystá Brusel v souvislosti s orgány dohledu?

Insurance Europe (IE) vydala v lednu prohlášení, ve kterém informuje o projednávání zprávy o přezkoumání činnosti evropských orgánů dohledu ve Výboru pro hospodářství a měnu (ECON) Evropského parlamentu. IE pokládá výsledek hlasování v zásadě za pozitivní s tím, že určité obavy zůstávají, pokud jde o návrhy na změnu správy a řízení (governance).

Ve finančním sektoru EU je vytvořen „Evropský systém dohledu nad finančním trhem“ a jeho součástí je rovněž EIOPA (Evropský orgán pro pojišťovnictví a  zaměstnanecké penzijní pojištění), který byl zřízen nařízením č. 1094/2010/EU. Evropský parlament se nyní zabývá návrhem na změny všech relevantních nařízení, jež se týkají evropských orgánů dohledu, tj. včetně nařízení 1094/2010/EU.

K jednání ECON se vyjádřil Olav Jones, zástupce generální ředitelky IE: „Vítáme několik návrhů ve zprávě k návrhu příslušného nařízení, které by mohly učinit EIOPA více čitelnou a odpovědnou a poskytnout jí jasnější mandát. Návrhy posilují také pravomoc lokálních orgánů dohledu pro výkon jejich činnosti, což by mělo umožnit, aby EIOPA lépe využívala svou existující pravomoc.“


Zejména návrh propojit úžeji rozpočet EIOPA s jejím fungováním, a to při zvýšené kontrole ze strany Evropského parlamentu a Rady EU, může pomoci zajistit odpovědnost (accountability – být transparentní, odpovědný, mít jasná práva a povinnosti) EIOPA. Je rovněž vítán návrh podpořit financování EIOPA minimálně 35 % ze strany Evropské komise.

Je taktéž pozitivní, že národním orgánům dohledu zůstává odpovědnost za dohled nad interními modely. Úzká vazba mezi modelem pojišťovny a jejím rizikovým profilem znamená, že takový dohled musí zůstat u vedoucího orgánu dohledu (lead supervisor). Nicméně IE uznává, že EIOPA by mohla, pokud bude požádána příslušným orgánem dohledu, poskytovat poradenství a pomáhat řešit spory. 

Kladně lze hodnotit též návrhy týkající se mandátu EIOPA. Vzhledem k tomu, že několik předchozích vlastních iniciativ EIOPA vyvolalo otázky ohledně prioritizace jejich zdrojů, je důležité, že činnost EIOPA – včetně pokynů a doporučení – bude silně svázána s jejím mandátem vymezeným v legislativě.


IE podporuje i návrhy směřující k lepší koordinaci dohledu nad přeshraničním pojišťovacím obchodem. To by mělo EIOPA umožnit, aby realizovala svoji roli při zajišťování bezpečného a konkurenčního trhu pro pojistitele, kteří provozují svoji činnost i přeshraničně.

Nicméně v oblasti správy a řízení (governance) není jisté, zda kvalita rozhodování a přípravy EIOPA se může zlepšit bez zapojení národních orgánů dohledu do navrhované nové výkonné rady. IE se domnívá, že současná správní rada EIOPA značně těží ze zapojení národních orgánů dohledu, které mají každodenní zkušenost s výkonem dohledu a mají znalosti o různých pojistných produktech, dostupných na evropském pojistném trhu.“.

Na závěr je třeba podtrhnout, že projednávání návrhu nového nařízení v Evropském parlamentu je třeba nadále věnovat pozornost, jelikož činnost EIOPA má vliv a dopad i na provozování pojišťovací činnosti v České republice. Zpřesnění jejího mandátu je nezbytné mimo jiné z toho důvodu, aby se nedublovala dohledová činnost a zbytečně se nezvyšovaly implementační náklady pojišťoven.

Zdroj: Insurance Europe

oPojištění.cz - informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Pá 12:00  Stále více penzistů chodí do práce (Německo) OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pá   6:00  Německá nehodová bilance 2023: O 42 obětí na životech více OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688