Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  11.03.2019 11:23:54

Ceny potravin vyhnaly inflaci výše, než se čekalo (Analýzy makroindikátorů)

Po překvapivě silném cenovém skoku v lednu i únor přinesl zdražování. Inflace se tak stále drží nad prognózou centrální banky. Hlavním tahounem cenového růstu zůstává jádrová inflace, ke které se v únoru vehementně přidaly ceny potravin. Silnější inflace tlačí na další zvyšování sazeb. Na druhé straně však stojí zpomalování ekonomiky, které se již začíná přelévat do mzdového vývoje. Na horší kondici dnes ukázala i statistika zahraničního obchodu.  

V únoru se cenová hladina zvedla meziměsíčně o 0,2 %.  Meziroční inflace se dostala na 2,7 % a o tři desetiny procentního bodu překonala prognózu ČNB. Jádrové ceny v únoru vzrostly podle našeho výpočtu jen nepatrně, nicméně jejich meziroční růst je stále velmi blízko 3 %. Cenovou hladinu tentokrát výrazně popohnalo zdražování potravin. Ty meziměsíčně vzrostly o 0,8 % a meziroční inflace tak zaznamenala 1,4 %. To je částečně ovlivněno horší úrodou loňského roku, když nahoru jdou i ceny pekárenských výrobků. Růst zaznamenaly i regulované ceny. Kromě pokračujícího nárůstu cen elektřiny statistici zaznamenali také zvýšení cen zemního plynu. Regulované ceny tak meziměsíčně přidaly 0,8 % a meziročně tak byly již o 3,8 % vyšší. Jediným z hlavních cenových okruhů, kde se zlevňovalo, byly ceny pohonných hmot. Ty se ještě vzpamatovávají z propadu cen ropy na přelomu roku.

Celkově ceny zboží v Česku vzrostly o 0,1 % meziměsíčně, zatímco ceny služeb přidaly 0,5 % m/m. To naznačuje, že na inflaci tlačí domácí ekonomika a zejména rostoucí mzdy, které se projevují právě v kategorii služeb, která je velmi citlivá na cenu práce.  

Inflace by měla ještě růst, když její vrchol očekáváme v březnu a dubnu, kdy by se měla vyšplhat až ke 2,9 %. Velmi silná zůstane jádrová složka. Zrychlení očekáváme u cen potravin a konec zlevňování by měl nastat i na benzínových pumpách. V dalším průběhu roku by se ale inflace měla velmi pozvolna zpomalovat směrem ke dvěma procentům. Silná inflace je i nadále signálem pro centrální banku, aby zvyšovala sazby. Stále se domníváme, že k tomuto kroku přistoupí již na březnovém zasedání. Po zklamání, které přinesla statistika průměrné mzdy, to však bude velmi napínavé zasedání s velkým rizikem, že dojde k odkladu.

Auta a počítače potopily lednový zahraniční obchod

Lednový zahraniční obchod skončil sice v přebytku, avšak výrazně nižším, než jsme čekali. Podle předběžných údajů přebytek dosáhl 12,1 mld. CZK, a byl tak o 7,7 mld. nižší než loni. Výsledek ovlivnila horší bilance s počítači, elektrickými a optickými přístroji, ropou a zemním plynem a také nižší vývozy aut. Ropa se v lednu již oklepala z prosincového propadu a nárůst cen nad hranici 60 dolarů za barel byl v obchodní bilanci znát. Na horších lednových výsledcích zahraničního obchodu se podepsala i bilance motorových vozidel. To zase není až tak překvapivé, vzhledem k tomu že výroba aut v lednu i v prosinci meziročně poklesla o výrazných deset procent. Na automobilový průmysl dopadá nejistota spojená s brexitem i slabší zahraniční poptávka.

Za celý letošní rok očekáváme, že si bilance zahraničního obchodu mírně polepší. Bude to ale dáno i změnou v dynamice importů a exportů. Dovoz by ve srovnání s loňským rokem měl být nižší. Čekáme totiž zpomalení domácí investiční aktivity, což se následně odrazí i v poklesu importů souvisejícími s investicemi. Zároveň zvolní i tempo růstu mezd, domácnosti budou více spořit, což bude tlačit importy také směrem dolů. Mírně nižší bude zřejmě i zahraniční poptávka a tím pádem i český vývoz.
Autor: Viktor Zeisel

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688