TNBiz (TN.cz)
Dům a stavba  |  09.03.2019 09:59:37

Čmeláci jdou na dračku. Zahrádkáři je skupují ve velkém

Čmeláci jsou v Česku stále oblíbenější mezi zahrádkáři i zemědělci, kteří je skupují ve velkém. Letos už se ale na zájemce asi nedostane. U největšího chovatele totiž hlásí vyprodáno, a to jen pár minut po spuštění rezervací.

Na největším místě v České republice, kde se hromadně rozmnožují čmeláci, jich ročně vyprodukují několik tisíc. Čmeláků by ale prodali mnohem víc. Kdo si chce založit vlastní úl, musí si včelí medvídky rezervovat už v průběhu zimy.

 

Jenže ani tak nemá jistotu, že se na něj dostane. "Letos to bylo vyprodané během dvou minut, kdy přišlo takové množství rezervací, že se nám v podstatě zhroutil systém," říká výzkumná pracovnice Alena Votavová.

 

Práce čmeláků je nenahraditelná zejména v období chladného jara. Mnohé stromy už začínají kvést a včelám se ještě kvůli zimě nechce z úlů. V přírodě přitom ubývá hmyzu. I toho, který dokáže rostliny opylovat. Včely ničí jedna choroba za druhou. Čmeláci jsou mírumilovní a mezi lidmi čím dál oblíbenější.

 

"Včely jsou vždycky spolehlivé, akorát jich ubývá a je jich málo. V jednom roce se nám dokonce stalo, že byly mrazy, bylo chladno a pršelo a to se včelám nelíbilo. Nelítaly, tak jsme se museli prostě obrátit na čmeláky. Ty jsou zárukou toho, že nám opýlí sady," vypráví majitel sadu Adam Žert.

 

 

 

Čmeláci vypadají trochu jako lenoši, ale práce jim jde od ruky díky dlouhým sosákům. Navíc zvládnou opylovat i květy rajčat a dalších skleníkových plodin. Díky nim máme například papriky na pultech celý rok.

 

Chovat se dají ve speciálním čmelíně. Ten se dá vyrobit i koupit. Ti, kteří si nestihli čmeláky objednat, nemusejí zoufat, hnízdící královnu je možné přilákat a při troše štěstí se prý v dobře zatepleném čmelíně zabydlí.

 

"Důležité je podpořit čmeláky právě výsadbou vhodných rostlin, na kterých můžou sbírat nektar a pyl. Pak už je to zahnízdění snazší," doplňuje Votavová. Chovatelů čmeláků v ČR každým rokem přibývá. Mimo jiné taky proto, že čmeláčí dělnice opyluje za den až 1500 květů.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

05.10.2020Krize nekrize, byty jdou na dračku Ing. Petr Golka (Ronda Invest)
08.06.2020Koruna jde na dračku Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688