TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  09.03.2019 10:00:58

Čeští politici chválí Babiše v Bílém domě. Monika popsala dárek

Setkání premiéra s Donaldem Trumpem hodnotí většina českých politiků pozitivně. Například podle ministra vnitra Jana Hamáčka probrali všechna očekávaná témata a setkání prý nasvědčuje tomu, že je o Česko ze strany Spojených států zájem. Podle jiných se ale na všechny problémy Česka nedostalo.

Český Trump se setkal s opravdovým Trumpem - tak návštěvu českého premiéra v Bílém domě komentují zahraniční média. Podle některých ke schůzce dopomohl fakt, že si jsou státníci v mnohém podobní.

 

Na schůzku reagovala také poradkyně amerických prezidentů a česká rodačka Eliška Hašková- Coolidge. "Myslím, že je úžasné, že se to povedlo právě tento den. Že se povedla ta schůzka nejen mezi premiérem a prezidentem, ale i mezi ženami," říká.

 

Monika Babišová dělala společnost Melanii Trumpové, když jejich muži jednali. "My jsme mluvili o Bílém domě, o interiérech, o charitě. Bavily jsme se o rodiče, o našich manželech," vypočítala Babišová.

 

Prozradila také, co obdržela za dárek. "Dostala jsem, myslím, šátek. Popravdě jsem ale ještě neměla čas ho rozbalit, ale můj manžel ho rozbalil," přiznala.

 

Čeští politici si schůzku vesměs chválí. "Je to potvrzení velmi dobrých vztahů mezi Spojenými státy a Českou republikou," ocenil ministr vnitra Jan Hamáček.

 

"Téma zahraničního obchodu tam zaznívalo velice silně. To je pro nás důležité. Chybí nám pořád bilaterální dohoda mezi Evropskou unií a Spojenými státy o volném obchodu," upozornil místopředseda ODS a europoslanec Jan Zahradil.

 

 

 

Setkání českého premiéra s americkým prezidentem v Bílém domě považuje většina stran za úspěch. Někteří politici ale zmínili, že premiér nebyl dostatečně připravený.

 

"Mělo být jedno, dvě témata, na která měl být dobře připraven. A na to téma, které se nejvíce týká České republiky, to je otázka cel, se ukázalo, že on připraven nebyl," kritizovala místopředsedkyně TOP 09 Helena Langštádlová.

 

"Trochu bych čekal, že tam budou nějaké zmínky o spolupráci v oblasti ochrany klimatu, protože momentálně v tom Evropa potřebuje pomoc od Spojených států," přidal se místopředseda České pirátské strany Mikuláš Peksa.

 

"Pro nás je to zklamáním, protože Andrej Babiš tu příležitost vůbec nevyužil. Ty problémy, které tam bylo nutné řešit pro Českou republiku, řešeny nebyly," uvedl předseda SPD Tomio Okamura.

 

V Bílém domě se mluvilo o energetice nebo kybernetických hrozbách. To si česká opozice pochvaluje. "Já tam vidím jeden důležitý moment, a to že byly oceněny činnosti práce našich tajných služeb," sdělil předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

 

 

 

"Myslím, že schůzku pana premiéra s prezidentem Trumpem lze považovat za úspěšnou, především v oblasti národní bezpečnosti," prohlásil místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek.

 

Podle komunistů se dopady jednání českého premiéra v Bílém domě projeví až s odstupem času. "Je samozřejmě otázka, jestli to bude ve prospěch rozvoje ekonomiky České republiky a rozšíření vztahů mezi USA a Českou republikou," doplnil předseda KSČM Vojtěch Filip.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688