TNBiz (TN.cz)
Práce  |  09.03.2019 10:22:22

Lékaři toho mají dost, někteří za rok odslouží přes tisíc hodin navíc

Nemocnicím na severu Moravy hrozí kolaps. Lékaři tam už odmítají další přesčasy. Někteří tam totiž ročně odslouží i více než tisíc hodin navíc. Například v nemocnici v Karviné by pak zřejmě museli omezit provoz, čekací doby na operace by se tak výrazně prodloužily.

"Služba u nás znamená 32 hodin v práci, pokud je víkendová, tak je to déle, po službě ale nemůžeme odcházet domů, protože je nedostatek personálu. Se nevyspím, je to na úkor mého zdraví, rodinného života," popsal chirurg Lumír Tomala.

Podobně jako tento chirurg jsou na tom ostatní lékaři v Moravskoslezském kraji. Odpracují stovky, mnohdy i tisíce hodin přesčasů ročně.

"Je to k 120 hodinám měsíčně k běžnému limitu, jsou i kolegové, kteří slouží i 160 hodin přesčasů. A to si myslím, že už je hodně," sdělil lékař havířovské nemocnice Martin Sedláček. "U nás louží 1500, jsou někteří, kteří slouží i 2000 hodin přesčasů ročně," doplnil Tomala.

Lékaři v Karviné Ráji nebo Frýdku-Místku už přesčasy nad rámec zákona, který povoluje 416 hodin ročně po dohodě, nechtějí. Jejich nespokojenost vzrostla, když se jim nenavýšily platy o 10 procent, jak to dříve slibovala vláda.

"Na navýšení platů nejsou peníze, nemá je státní rozpočet, pojišťovny ani zřizovatelé, ani nemocnice," vysvětlil náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro zdravotnictví Martin Gebauer.

Vyšší platy by ale podle odborů mohly vyřešit i personální nedostatek. "Slibujeme si od toho, že kdyby nám navýšili základní mzdy, tak to může přitáhnout i mladé lékaře," myslí si Tomala.

V pátek odmítlo ve Frýdku-Místku 21 lékařů sloužit přesčasy nad 150 hodin ročně, v Karviné 24 a odmítají další. To by znamenalo omezení provozu řady oddělení.

"Neříkám že se stane, ale že se může stát, že se prodlouží čekací doby na operaci nebo nějaké zákroky," zhodnotil Gebauer. Řešením by byly i směny lékařů, na to jich ale není dostatek.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Práce:

Čt   9:16  BDO: Zaměstnávání dohodářů bude výhodné, ale jen když je firmy zaregistrují jako... BDO Česká republika (BDO Česká republika)
Po 12:19  Firemní benefity v roce 2024 Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)
11.04.2024  Když se dlouho nedaří získat nové zaměstnání Hays plc (Hays plc)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688