Štěpán Hájek (Bossa)
Okénko investora  |  08.03.2019 14:14:10

Centrální banky se připravují na nejhorší

Centrální banky si začínají uvědomovat, že se ekonomika dostává do poslední fáze hospodářského cyklu, kontrakce. FED již koncem roku začal krotit svůj původní záměr postupně zvyšovat úrokové sazby a v letošním roce již nepočítá ani s jedním zvýšením. Minimálně jedno zvýšení úrokových sazeb měla v letošním roce v plánu ECB i to je už minulost. Na svém posledním zasedání zmínila, že počítá s ponecháním aktuálních sazeb na stávajících úrovních do konce letošního roku. V Austrálii nebo na Novém Zélandu dokonce uvažují nad snížením úrokových sazeb, aby podpořily hospodářský růst.

Na čtvrtečním zasedání si již ECB připustila fakt, že evropská ekonomika začíná zpomalovat a množící se problémy Evropy nikam jen tak nezmizí. Banka učinila hned několik opatření, které by měly zajistit pokračování ekonomické expanze. Konkrétně ECB odložila zvýšení úrokových sazeb na příští rok a opustila tak od svého původního záměru zvýšit sazby koncem letošního léta. Banka si dále uvědomuje rizika zadlužené a politicky nestabilní Itálie a proto připravila refinanční operace TLTRO III. Nová série kvartálních dlouhodobých refinančních operacích zvaných TLTRO bude zahájena v září letošního roku a skončí v březnu 2021. Pod TLTRO se skrývají velmi levné půjčky, které poskytuje ECB bankám eurozóny. Výsledkem by mě měla být motivace bank ke zvýšení objemu úvěrů podnikům a spotřebitelům, což by mělo podpořit ekonomickou aktivitu v eurozóně. Jedná se o třetí kolo TLTRO, tedy třetí injekci ECB do evropské ekonomiky. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) tento týden zhoršila svůj odhad pro růst eurozónyroce 2019 na 1%. ECB zhoršila svůj výhled pro letošní růst eurozóny na 1,1%.

FED již ze svého záměru zvyšovat sazby ustoupil koncem minulého roku a vše oficiálně potvrdil na zasedání začátkem nového roku. Pro FED bylo důvodů hned několik v čele s výprodejem na akciových trzích a množícími se známkami o ztrátě dynamiky globálního růstu. Americká centrální banka je však oproti ostatním v poměrně dobré formě. Na rozdíl od ECB nebo BoJ dokázala banka několikrát zvýšit úrokové sazby a zredukovat držené dluhopisy. Guvernér CB Jerome Powell nedávno řekl, že brzy představí plán pro zastavení redukce 4 biliónové bilanční sumy banky, kterou nastřádal FED od krizeroce 2008. FED a stejně tak ECB bojují s podobným problémem jaký má Japonsko, nepříliš silný ekonomický růst a tlumená inflace. Strach z ekonomického zpomalení Číny je dalším kusem skládanky a důvodem proč banky začínají být obezřetnější a proč konkrétně FED zvolil spíše vyčkávající postoj, kdy bude potencionálně reagovat na vývoj v ekonomice.

Jsou zde i další centrální banky, které nehodlají v nejbližší době zvyšovat úrokové sazby, a to vesměs ze stejných důvodů. Novozélandská centrální banka dokonce uvažuje nad snížením úrokových sazeb, ačkoliv na posledním zasedání guvernér řekl, že šance na snížení sazeb, oproti poslednímu zasedání (60%), nijak nevzrostla. Panuje však všeobecné přesvědčení, že banka do konce roku sazby sníží. Podobně je na tom australská centrální banka, jejíž guvernér na posledním zasedání řekl, že šance na zvýšení sazeb jsou stejné jako na jejich snížení. Kanadská centrální banka ještě koncem roku hlásila, že chce pokračovat ve zvyšování sazeb směrem k neutrální úrovni. Série horších dat z domácí ekonomiky a změna rétoriky FEDu však donutila banku opustit ze svého původního záměru a stejně jako FED tak banka bude trpělivě čekat na vývoj v ekonomice a až poté reagovat potencionálním zvýšením, či snížením úrokových sazeb.


Štěpán Hájek

Analytik finančních trhů Bossa

Pracuje jako analytik finančních trhů ve společnosti Bossa. Obchodování na finančních trzích se věnuje 6 let. Trhy analyzuje především pomocí technické analýzy, kterou kombinuje s náhledem na makroekonomickou situaci ve světě.



BOSSA

Makléřský dům polské banky ochrany životního prostředí zabývající se obchodováním na devizových, komoditních a akciových trzích. Na českém trhu působí od roku 2012, kde nabízí 130 investičních nástrojů, měny, komodity a akciové indexy. Bossa podléhá dohledu České národní banky ale i polské KNF.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Čt   9:26  Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje? Mgr. Timur Barotov (BHS)
St 15:53  Válečný scénář: Bude benzín za 45 Kč? Petr Lajsek (Purple Trading)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688