Patria (Patria Finance)
Investice  |  08.03.2019 13:56:31

Perly týdne: Vyvolávači recese, rekordní valuační spread a u nás hovězí panika

Ve světě…

Vyvolávači recese: Známý ekonom Robert Shiller v rozhovoru pro CNBC uvedl, že na akciovém trhu začíná fungovat sebenaplňující se proroctví, které by samo o sobě mohlo ukončit nejdelší býčí trh v historii. Podle něj sílí obavy z recese a ty mohou stačit na to, aby tuto recesi spustily dříve, než by nastala z jiných důvodů. Shiller konkrétně odhaduje, že její pravděpodobnost je nyní v USA v časovém horizontu 18 měsíců asi 50 %.

Vážným problémem je podle ekonoma zvyšující se rozpočtový deficit, který během fiskálního roku končícího v lednu vzrostl meziročně o 77 %. Podle Rozpočtové kanceláře kongresu se navíc bude dále prohlubovat a zatímco v minulém roce dosáhl 913 miliard dolarů, v roce 2022 by podle projekcí měl dosáhnout více než bilionu dolarů.

Rekordní valuační spread nahrává hodnotě: CNBC tvrdí, že „rozdíl mezi nejlevnějšími a nejdražšími akciemi na americkém trhu je největší za posledních 70 let“. Poukazuje na to analýza společnosti AB Bernstein s tím, že „hodnotová investiční strategie si obvykle vede nejlépe právě v době, kdy se rozdíl ve valuacích nejdražších a nejlevnějších akcií zvyšuje a zároveň dochází ke snižování očekávaných zisků obchodovaných společností“.

Následující graf ukazuje historický vývoj valuací nejdražších a nejlevnějších akcií. Zatímco PE druhé skupiny dlouhodobě stagnuje, valuace nejdražších akcií je mnohem volatilnější a nyní je to právě ona, co táhne celkovou valuaci trhu nahoru. AB Bernstein dodává, že tento stav nahrává právě levným titulům, protože zbytek trhu již je příliš drahý. Mezi konkrétní akcie, které nyní společnost doporučuje k nákupu, patří Imperial Brands, DuPont, Goldman Sachs a Micron Technology.

Za jedno pracovní místo šest nových: Obecně se tvrdí, že obchod mezi Spojenými státy a Čínou postupně přispěl k výraznému poklesu zaměstnanosti v americkém výrobním sektoru. Harald Hau, Difei Ouyang a Weidi Yuan ale na stránkách VoxEU poukazují na druhou stranu této mince – tvorbu pracovních míst v Číně. Podle jejich výzkumu na každé ztracené pracovní místo v USA vzniklo v letech 1999 – 2007 téměř šest nových pracovních míst v Číně. Mezinárodní obchod ale nepřispěl k růstu mezd v této zemi, namísto toho vedl k odlivu pracovní síly ze zemědělství do průmyslu.

Britský exodus: Eurostat přináší tento týden velmi jednoduchý graf. Ukazuje vývoj počtu Britů, kteří získali občanství v jiné zemi Evropské unie. Mezi lety 2008 a 2015 lze pozorovat jen poměrně mírný růst, ovšem situace se dramaticky mění v roce 2016 a v roce 2017 již číslo dosahuje zhruba šestinásobku čísla z roku 2015:

… a u nás doma

Hovězí panika: Idnes.cz tento týden píše, že lidé se bojí polského masa a „raději nakupují přímo na jatkách“. „Zájem denně roste, a to ani nemáme na jatkách žádnou prodejnu a neprodáváme třeba jen čtvrt kila, ale lidé musí koupit celý kus masa, třeba čtyři kilogramy,“ pochvaluje podle idnes.cz si předseda Zemědělské společnosti Kosova Hora Petr Krampera. Polsko ale „vnímá současná česká kontrolní opatření jako součást konkurenčního boje. Do ČR totiž dováží masa čím dál více. Třeba před pěti lety dovezli Poláci zmraženého hovězího masa za 21 milionů korun, což byla pátá nejsilnější dodávka po Irsku, Dánsku, Nizozemsku a Německu“.

Přibývá žádostí o azyl: Novinky.cz píší, že v loňském roce „chtělo azyl v ČR nejvíc lidí za posledních 10 let“. Konkrétně o něj požádalo 1702 cizinců, počty žadatelů překonaly i rok 2015, kdy Evropu zasáhla migrační krize. Ministerstvo vnitra ani odborníci prý však nepovažují situaci za dramatickou. „Podobně jako v minulých letech tak i v loňském roce o azyl nejčastěji žádali občané Ukrajiny...na druhém místě s velkým odstupem skončili žadatelé původem z Gruzie. Občané z této postsovětské republiky se do popředí zájemců o azyl dostali v posledních dvou letech. Podobně tomu je v případě třetích Kubánců“, píší Novinky.cz.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688