Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  08.03.2019 09:09:56

Další solidní set dat z amerického trhu práce (Ranní zpráva z finančního trhu)

Událostí dne bude zveřejnění statistik z amerického trhu práce. Ty by měly ukázat další slušný počet nových pracovních pozic, růst by měly i hodinové výdělky Američanů. Jak moc se vylepšily výplatní pásky, se dozvíme i v Česku. Pokud by růst mezd výrazně zaostal za prognózou ČNB, mohlo by být březnové zvýšení sazeb v ohrožení.

Hodinové výdělky Američanů vzrostou

Stejně jako lednový i únorový report z amerického trhu práce bude ovlivněn uzavřením amerických úřadů, které skončilo až na konci ledna. I tak ale očekáváme, že počet volných pracovních míst dosáhnul solidních 215 tisíc. Rostly pravděpodobně i hodinové výdělky. Lednová statistika překvapila mimořádně silnou tvorbou pracovních míst (304 tisíc), dokonce jednou z nejvyšších v tomto hospodářském cyklu. Takto to ale bylo i s prosincovým reportem, který byl nakonec revidován o více než 90 tisíc pozic směrem dolů (na 220 tisíc). Podobný osud podle našeho názoru stihne i lednový údaj, což bychom se měli dozvědět dnes spolu s únorovými daty.

Německé tovární objednávky dramaticky propadly

Lednové německé tovární objednávky propadly o nečekaných 2,6 % m/m. Krize v německém průmyslovém sektoru se tak zatím bohužel ukazuje jako hlubší a delší, než jsme předpokládali. V následujících měsících sice očekáváme, že by se situace v německém průmyslu měla postupně lepšit, rizikem však zůstává nižší poptávka z Číny, brexit i možné zavedení cel na dovoz automobilů do Spojených států.

Ještě více holubičí, než jsme čekali

Evropská centrální banka včera změnila svoji rétoriku a oznámila, že úrokové sazby zůstanou beze změny nejméně v průběhu celého letošního roku. Toto rozhodnutí podpořila výraznou změnou své prognózy, když výhled pro růst HDP pro letošní rok sesadila z původních 1,7 % na 1,1 %. Směrem dolů revidovala i své očekávání ohledně inflace a to z původních 1,5 % na 1,2 %. Zároveň oznámila, že spustí program TLTRO3 a to již letos v září. Jeho výše by měla být dokonce neomezená, což by v případě zájmu ze strany bank mohlo znamenat další navýšení bilance ECB. Výrazně holubičí zasedání EBC přimělo ke změně výhledu i nás. Zvýšení úrokových sazeb už nečekáme dřív než v roce 2021. Euro na zasedání reagovalo ztrátou 1,2 %, když se posunulo na úroveň 1,118 USD/EUR. Dnes ráno otevírá na 1,120 USD/EUR.

Reálné mzdy pomyslným jazýčkem na misce vah ČNB

Podíl nezaměstnaných se v únoru pravděpodobně o jednu desetinu sníží a dosáhne 3,2 %. Český trh práce tak zůstává extrémně utažený. Na jednoho uchazeče už připadá 1,35 volného pracovního místa. Svého minima nezaměstnanost dosáhne zřejmě letos na jaře, kdy by měla poklesnout až na 2,5 %. Nedostatek pracovníků se pak odráží v růstu mezd. Ty by měly v reálném vyjádření za Q4 19 podle našeho odhadu vzrůst o 5,9 %. Stejné procento očekává i centrální banka. Pokud by výsledné číslo bylo výrazně nižší, než ČNB očekává, mohla by si centrální banka březnové zvýšení sazeb, na které jsme vsadili, ještě rozmyslet. Naším hlavním scénářem ale zatím zůstává jedno zvýšení sazeb v březnu a další v srpnu.

Regionální měny po zasedání ECB mírně ztratily

Regionální kalendář toho mnoho zajímavého ve čtvrtek nenabízel, a tak jsme tak trochu sázeli na ECB. Reakce, alespoň u kurzu koruny, nakonec nijak zásadní nebyla. Kurz se po celý den držel převážně v úzkém pásmu 25,59-25,61 CZK/EUR. Oslabení společné evropské měny ho pak stáhlo na úroveň 25,63 CZK/EUR.  Polský zlotý a maďarský forint ztratily shodně 0,4 % na 4,316 PLN/EUR a 316,5 HUF/EUR.

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 15:33  Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
Čt 15:02  US - HDP v 1Q rostl o 1,6%. Trh čekal 2,4%. Ve 4Q23 to bylo 3,4% Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688