Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
07.03.2019 18:29:58

Kůrovcová kalamita? Spíš katastrofa

 

Průměrná teplota vzduchu se ve střední Evropě výrazně zvyšuje. Posledních 8 let spadá mezi 10 nejteplejších v historii měření ČHMÚ. Srážek naopak i při větším výparu ubylo a jsou nerovnoměrně distribuovány. V lesích to má za následek zásadní problém. Absolutní zvýšení stresových faktorů pro vegetaci, oslabení stromů a řádění kůrovce. Proces usychání a umírání stromů, hlavně smrkových monokultur, nabral tak rychlé a nezastavitelné tempo, že nás v krajině čeká velká změna.

Nejvíce mohou o začínající změně hovořit lidé z Nízkého Jeseníku, celé jihovýchodní části Českomoravské vrchoviny, Drahanské vrchoviny a severních svahů Beskyd. Jaká je to změna? Prozatím jsou lesy celé suché rezavé a začínají se kácet ve velkém. Tento proces pravděpodobně od zmíněného jihovýchodu bude postupovat směrem na severozápad. Listnáče jsou více odolné a zatím si se změnou klimatu poradily. Kde ale dominují v krajině smrky a borovice, tam se možná za několik let objeví bezlesí. Aktuální situaci vidíte v mapě od https://www.kurovcovamapa.cz/.

Máte pravdu, pokud říkáte, že smrkové monokultury do našich středních poloh nepatří. Díky klimatickým podmínkám se zde smrkům po celá staletí dařilo. Nyní už nebude. Před lesníky stojí velký úkol pokusit se přeměnit krajinu na odolnější smíšené a listnaté lesy. Jenže i na to začíná být dost sucho, teplo a pozdě. Počasí je směrem od jihovýchodu stále více stepní. A jaké že lesy rostou na stepích? Žádné. Do roku 2100 navíc vzroste průměrná teplota i při optimistickém vývoji o 2°C.

Krajina, jak ji známe, se zásadně změní. Snad se průběžně podaří udržet co nejvíce zeleně v krajině. Jak jsme v Česku docela zvyklí, problém se ne moc dobře a efektivně řeší. Přestože smrky to mají v naší krajině sečteno, například v roce 2017 se jich ze všech dřevin vysadilo znovu 39,8 %. Zastoupení smrku v našich lesích klesá pomalu (průměrně o 2,5 % za dekádu), u borovice o 0,80 % za deset let. Nárůst bukových porostů je pak 1,6 %, dubu zhruba 0,6 % a ostatních listnatých stromů 0,95 % za dekádu. Pokud se zainteresované strany probudí až nyní, pořád to bude pozdě.

Zdroj úvodní fotky: https://www.kurovcovamapa.cz/.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty