Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  07.03.2019 17:28:33

Summary: Odložení zvýšení úrokových sazeb srazilo akcie evropských bank

EVROPA

Evropská centrální banka

Dnešní vyjádření guvernéra ECB Maria Dragiho poslalo dolů jak evropské indexy, tak jejich americké protějšky. Hlavním bodem se ukázalo být odsunutí zvedání úrokových sazeb nejdřív na konec roku 2019. Zatímco trhy se už v podstatě s představou jakéhokoli navýšení pro tento rok rozloučily, takto jednoznačné vyjádření, které navíc přišlo nečekaně brzo, je zaskočilo nepřipravené. Prvotní reakce sice byla pozitivní a indexy reagovaly růstem, pak se však pravděpodobně na povrch prodraly obavy z hospodářského růstu eurozóny a zbytku světa. Guvernér konkrétně citoval rizika protekcionismu, nejistého výsledku brexitu a zranitelnosti rozvíjejících se trhů, čímž zřejmě myslel přednostně Čínu.

Nejvíce si to však odnesly evropské banky, pro které se opět vzdálil příslib vyšší úrokové marže a s ní spojených lepších výnosů. Po této výsledkové sezóně se jasně ukázalo, že bankovní domy se zoufale snaží udržet rozumnou návratnost vlastního kapitálu (ROE) alespoň přes osekání nákladových položek, a to provozních i úrokových. Bohužel je zároveň zjevné, že pokud jim ECB nepomůže vyššími sazbami, tak o návratnosti svých amerických konkurentů si můžou nechat jen zdát. Navíc je tady riziko, že spolu se zpomalující evropskou ekonomikou dojde i k pomalejšímu růstu objemu poskytnutých úvěrů, což by byla pro výnosy hned druhá rána. Cenou útěchy je alespoň druhý důležitý bod oznámení ECB, kterým je spuštění třetího kola úvěrového programu TLTRO, jenž má popostrčit ekonomiku eurozóny a pro banky je zdrojem levného financování úvěrů. Ten naběhne v září tohoto roku a potrvá dva roky.

Index bank eurozóny dnes klesá o 3,5 %, širší evropský index Stoxx Euro 600 o 0,5 % a americký S&P 500 o 0,7 %.

Deutsche Post (Investiční tipy) 4Q18

Německá pošta se svými čísly za poslední kvartál loňského roku splnila konsensus, stejně tak jako se svým výhledem na rok 2019. Tržby se ve 4Q18 posunuly nahoru o 5 % yoy na 16,9 mld. EUR. Predikce sice v tomto bodě udávaly slabší výkon (16,6 mld. EUR), nicméně důležitější byl u Deutsche Post její provozní zisk. Ten se s hodnotou 1,14 mld. EUR a poklesem o 3 % již držel konsensu. Marže se tím zúžila o dalších 60 bps yoy na 6,7 %. Čisty zisk na akcii upravený o jednorázové položky nakonec skončil nad predikcemi díky nečekaně nízkým daňovým nákladům. Jeho celková výše 0,74 USD (+15 % yoy) je proto o 3 centy nad konsensem.

Rozpad na jednotlivé divize jen potvrzuje již známé trendy. Tradiční pošta snížila provozní zisk o 30 % yoy jako výsledek restrukturalizace celého tohoto byznysu (marže 7,1 %). Tady ještě poznámka, že management pořád čeká na vyjádření regulátora k budoucímu navyšování poštovného. Hvězdou výsledků je divize Global Forwarding, která vytáhla provozní zisk nahoru o 30 % yoy při 6% yoy růstu tržeb naznačujíc úspěšný návrat na správnou cestu. Nejprofitabilnější divize Supply Chain navýšila provozní zisk o 15 % yoy a marži o 50 bps yoy na 12,8 %.

Výhled pro rok 2019 maluje provozní zisk v rozmezí 3,9 až 4,3 mld. EUR, což také víceméně odpovídá tržnímu konsensu. Plán pro rok 2020 zůstává v nezměněné podobě, neboli provozní zisk vyšší než 5 mld. EUR. V tomto bodě je trh pořád skeptický a svoje odhady nechává na úrovni 4,8 mld. EUR.

Akcie sice rostou jen o 0,5 %, avšak proti zbytku trhu je to vlastně hvězdný výkon.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688