Makroekonomika  |  07.03.2019 16:09:31

Okénko trhu: Nová prognóza OECD upravuje výhled ekonomického růstu směrem dolů

Evropská centrální banka po dnešním měnověpolitickém jednání dle očekávání nechala sazby nezměněné. Rada guvernérů upravila očekávání prvního zvýšení sazeb z poloviny léta až na konec tohoto roku. Přesto se očekávání trhu ohledně prvního zvýšení sazeb posunulo z podzimu 2019 až na polovinu roku 2020. ECB bude i nadále reinvestovat jistiny ze splatných cenných papírů a k tomuto se počínaje zářím přidá nový program úvěrů pro bankovní sektor tzv. TLTRO (targeted longer-term refinancing operations), který má zaručit příznivé úvěrové podmínky. V refinancování aktiv hodlá ECB pokračovat tak dlouho, jak to bude nutné k udržení příznivých likviditních podmínek a udržení inflace poblíž dvouprocentního cíle. Znovuzavedení kvantitativního uvolňování nebylo předmětem dnešní diskuze. ECB ve své nové prognóze přehodnotila svá očekávání ohledně budoucího vývoje evropské ekonomiky směrem dolů. Letos počítá centrální banka s růstem ekonomiky na úrovni 1,1 %, pro rok příští pak 1,6 %. Prezident M. Draghi zdůraznil, že ekonomika eurozóny se i nadále pohybuje v pásmu expanze, její růst však začal zpomalovat. Inflace se tento rok bude dle nové prognózy pohybovat v průměru okolo 1,2 %, což je výrazně pod cílem ECB. Pro následující roky očekává centrální banka pomalou konvergenci k jejich cílové hodnotě.

Prognóza týmu RBI ohledně vývoje eurozóny je pro nebližší dva roky obdobná. Avšak očekáváme první zvýšení úrokových sazeb až v roce 2021. Hospodářský cyklus v mnoha zemích eurozóny pokročil do své pozdní fáze a centrální banka tak podle našeho názoru svou příležitost na zvýšení sazeb propásla. Také náš výhled inflace není tak optimistický jako ECB. Očekáváme, že poté, co začne konvergovat ke svému cíli v roce 2020, se v roce 2021 opět vrátí na úroveň 1,3 %, což nedovolí centrální bance v nejbližších dvou letech zvyšovat úrokové sazby.

Euro na výsledek jednání reagovalo více než půl procentním oslabení oproti dolaru a propadlo se tak k úrovni EUR/USD 1,124. Trh pravděpodobně neočekával tak prudké zhoršení výhledu centrální banky a konkrétní podobu nového úvěrového programu TLTRO.

Nová prognóza OECD upravuje výhled ekonomického růstu na následující dva roky především směrem dolů. V listopadové prognóze počítala s růstem světové ekonomiky v následujících dvou letech tempem 3,5 %. Nyní očekává růst 3,3 % tento rok a 3,4 % pro rok 2020. Nejvýraznější korekce proběhla u Německa téměř o jeden procentní bod na meziroční růst 0,7 % pro rok 2019 a u Itálie, u které došlo k propadu do recese a s korekcí růstu na -0,2 %. Tyto dvě země se spolu se Spojeným královstvím výrazně podepsaly na poklesu výhledu pro eurozóny, kde se současně počítá s růstem 1,0 %, což je o desetinku pesimističtější odhad oproti prognóze ECB.


Autor: Eliška Jelínková, analytička
Editor: František Táborský, analytik
Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688