Cyrrus (Cyrrus)
Makroekonomika  |  07.03.2019 14:30:00, aktualizováno 16:38:52

ECB se snaží ukázat, že jedná, když je potřeba


Dnešní zasedání Evropské centrální banky nepřineslo dle očekávání změnu úrokových sazeb (refinanční sazba na 0,00 % a depositní sazba na -0,400 %), ale přesto ukázala trochu větší ochotu podpořit ekonomiku, než se čekalo. ECB posunula termín, ve kterém nehodlá zvyšovat sazby až do konce letošního roku, zatímco doposud uváděla léto 2019. Navíc oznámila, že v září 2019 spustí další dodávky dlouhodobé likvidity bankám (TLTRO – III).

Na tiskovou zprávu euro reagovalo mírným oslabením proti dolaru. Evropské akciové trhy se přehouply do plusu.

Během následné tiskové konference euro pokračovalo v oslabování proti dolaru s tím, jak klesaly spekulace na zvyšování úrokových sazeb ECB. Evropský akciový trh své zisky neudržel a opět mírně klesl.

Co důležitého vyplývá z tiskové konference:

  1. Výhled na ekonomiku a inflaci byl snížen. Na letošní rok byl odhad HDP snížen na 1,1 % z předchozího odhadu 1,7 %. Odhad inflace se snížil na 1,2 % z předchozích 1,6 %. V obou případech jsme čekali trochu slabší revizi (HDP na 1,4 % a CPI na 1,5 %). Prognóza na rok 2020, jak jsme čekali, byla snížena jen nepatrně (HDP 1,6 %, CPI 1,5 %).
  2. Důvodem zpomalení ekonomiky je slabý zahraniční obchod související s nižším růstem Číny a USA, dále nižší důvěra. Pak jsou tu specifické důvody jako auto-průmysl v Německu.
  3. ECB snížila výhled ekonomiky, zavedla dodatečná opatření, a přesto ponechala hodnocení rizik na spodní straně, což jak sám řekl Draghi, není obvyklé. Důvodem je fakt, že přijatá opatření neudělají nic s hlavními nejistotami, jako je nárůst protekcionismu a geopolitika (především Brexit).
  4. Detaily oznámených dodávek dlouhodobé likvidity (TLTRO-III ) budou oznámeny později. Nicméně začnou v září, budou dvouleté a budou navázány na hlavní refinanční sazbu. Hlavním klíčem k nastavení jeho parametrů je výhled na financování bank v příštích letech, tedy splatnost již poskytnutých TLTRO.
  5. Rozhodnutí o nových opatřeních bylo jednomyslné. V případě ECB je jednomyslnost velmi významným prvkem, vyjadřující akceschopnost v případě potřeby, protože právě rozhodování členů ECB může být ovlivněno národními preferencemi.
  6. ECB zopakovala a snaží se ukázat, že je připravena jednat všemi prostředky, pokud to je potřeba, aby zajistila svůj mandát.
  7. Mario Draghi připomněl, že ECB reaguje a bude reagovat na nová data. Současně Draghi uvedl, že na to aby udržela ECB svou bilanční sumu na stávající úrovni poblíž 43 % HDP v situaci, kdy dluh k HDP se v eurozóně snižuje tak svými nákupy dluhopisů tlačí na pokles úrokové míry.
  8. Další kolo kvantitativního uvolňování nebylo vůbec diskutováno. Dle ECB oživení v eurozóně stále probíhá a je třeba mít trpělivost, aby zrychlilo a přeneslo se do vyšší inflace.

Co čekat dál?
Pokud evropská ekonomika neutrpí další negativní šok v podobě dalších protekcionistických opatření, tvrdého Brexitu či dalších možných šoků, pak sazby ECB mohou vzrůst nejdříve v prvním čtvrtletí roku 2020.

Současně je z pohledu akciového trhu důležité ubezpečení, že ECB je připravena jednat v případě potřeby. Nicméně pro dnešek to akciovému trhu nestačilo. Pozornost se tedy bude opět ubírat na jednání USAČína a Brexit. Z hlediska data bude hned zítra a v pondělí důležité sledovat vývoj průmyslových objednávek a průmyslové výroby v Německu.

Michal Brožka
hlavní ekonom CYRRUS


Společnost CYRRUS, a.s., je licencovaným obchodníkem s cennými papíry a jednou z největších makléřských společností v České republice. Obchodování na finančních trzích zahrnuje mnoho specifických činností. Nejsme jen broker. V současnosti vám skrze naše další společnosti dokážeme pomoct s hledáním strategického investora, rozvojem vašeho podnikání pomocí dotací, obchodováním v cizích měnách i s marketingem.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688