ec.europa.eu (Evropská komise)
Makroekonomika  |  07.03.2019 14:44:59

Mezinárodní den žen 2019: větší rovnost, ale příliš pomalé změny

@EU

V roce 2017 dosáhla míra zaměstnanosti žen v EU rekordní výše 66,4 %. V jednotlivých státech se ale situace výrazně liší. Ženy jsou více ohroženy chudobou a v průměru pobírají o 16 % nižší plat než muži. Ženy jsou i nadále velmi nedostatečně zastoupoeny v parlamentech a ve vládách.

07/03/2019

Při příležitosti Mezinárodního dne žen  Komise vydává svoji letošní zprávu o rovnosti žen a mužů v EU. Dobrou zprávou je, že Evropa dosahuje pokroku, tempo změn je však třeba zrychlit.

Junckerova Komise pracuje na zlepšení života žen v Evropě ve všech směrech, přičemž se zaměřuje na boj proti násilí na ženách, odstranění rozdílů v odměňování žen a mužů a na zlepšení rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem v rodinách.

První místopředseda Komise Frans Timmermans dnes řekl: „Jsme v roce 2019, ale k genderové rovnosti se stále blížíme šnečím tempem. V některých zemích se situace dokonce vrací do starých kolejí. Chceme dosáhnout jediného, a to rovnosti pro všechny. Nic více, ale ani nic méně. Je načase, aby se ženy a muži zasazovali o rovnoprávnost společně.“

Komisařka pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost žen a mužů Věra Jourová doplnila: „V celé Unii jsou ženy v politice stále nedostatečně zastoupeny, což platí i pro unijní instituce. Přála bych si, aby do voleb kandidovalo více žen. Měli bychom jít příkladem, a proto bych ráda požádala členské státy, aby na pozici budoucích evropských komisařů navrhovaly více kandidátek.“ 

Z dnešní zprávy vyplývá, že v oblasti rovnosti žen a mužů došlo k určitému pokroku, avšak v mnoha směrech ženy rovnoprávnosti stále nedosáhly:

  • V roce 2017 dosáhla míra zaměstnanosti žen v EU rekordní výše 66,4 %, ale v jednotlivých členských státech se situace liší. Osm členských států loni obdrželo v rámci evropského semestru doporučení, aby účast žen na trhu práce zlepšily (Česká republika, Estonsko, Irsko, Itálie, Německo, Polsko, Rakousko a Slovensko).
  • Ženy jsou více ohroženy chudobou a v průměru pobírají o 16 % nižší plat než muži.To se promítá do rozdílu ve výši důchodů, který v roce 2017 činil 35,7 %. V některých zemích si více než 10 % starších žen nemůže dovolit potřebnou zdravotní péči.
  • Ženy jsou i nadále velmi nedostatečně zastoupeny v parlamentech a ve vládách. V celé Unii pouze šest z 28 národních parlamentů vede žena a sedm z deseti poslanců národních parlamentů v EU jsou muži. Přestože 30,5 % ministerských postů nyní zastávají ženy (což je nejvíce od roku 2004, kdy byl tento údaj poprvé k dispozici za všechny členské státy), stále se lze důvodně domnívat, že ženám jsou obvykle přidělována portfolia, u nichž se má za to, že mají nižší politickou váhu.
  • V podnikatelské sféře zůstává realitou tzv. skleněný strop, neboť v EU ženy zastávají pouze 6,3 % pozic generálních ředitelůve velkých společnostech kótovaných na burze.

Rozdělení pečovatelských povinností díky novým pravidlům EU pro rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem

Dohoda ohledně směrnice o rovnováze mezi pracovním a soukromým životem stanoví, že otcové v celé Unii budou mít po narození dítěte nárok na minimálně deset dní placené otcovské dovolené, která bude hrazena stejně jako nemocenská. Zlepšuje také stávající právo na čtyři měsíce rodičovské dovolené: dva měsíce nebude možné převést na druhého z rodičů, přičemž náhradu za tyto dva měsíce si stanoví členské státy.Směrnice obsahuje rovněž ustanovení o pečovatelské dovolené, podle nichž budou mít pracovníci v celé EU nově nárok na pět dní tohoto typu dovolené ročně. Nová pravidla v neposlední řadě rozšiřují právo všech rodičů a pečujících osob požadovat pružné uspořádání pracovní doby.

Ženy v Evropském parlamentu a v Evropské komisi

V listopadu 2018 tvořily ženy 36,4 % ze 749 poslanců Evropského parlamentu, což je o něco méně než zatím nejvyšší podíl 37,3 %, kterého bylo dosaženo na konci roku 2016. Zřetelně vyniká Finsko, z jehož poslanců jsou 76,9 % ženy. Sedm členských států je zastoupeno oběma pohlavími alespoň ze 40 % (Irsko, Španělsko, Francie, Chorvatsko, Lotyšsko, Malta a Švédsko), naproti tomu více než 80 % poslanců z Bulharska, Estonska, Kypru, Litvy a Maďarska jsou muži.

V Evropské komisi již přináší výsledky vytrvalé úsilí o splnění cíle 40% zastoupení žen ve středním a vrcholném managementu do roku 2019, který stanovil předseda Komise Jean-Claude Juncker. Podíl žen v řídicích funkcích dosáhl 39 % na všech úrovních, z toho 37 % ve vrcholném managementu a 40 % na úrovni středního managementu.

Souvislosti

Rovnost žen a mužů je základní hodnotou Evropské unie a jako taková je výslovně uvedena ve Smlouvě již od samého počátku, neboť ustanovení o rovném odměňování obsahovala i Římská smlouva.

Činnost současné Komise v oblasti politiky rovnosti žen a mužů je založena na „strategickém závazku v oblasti rovnosti žen a mužů 2016–2019“, který se zaměřuje na pět prioritních oblastí:

  • zvýšení účasti žen na trhu práce a rovnocenná ekonomická nezávislost žen a mužů,
  • snížení rozdílů v odměňování a rozdílů ve výši důchodů žen a mužů, a tudíž boj proti chudobě žen,
  • prosazování vyváženého zastoupení žen a mužů na vedoucích pozicích,
  • boj proti genderově podmíněnému násilí a ochrana obětí spolu s náležitou podporou a
  • prosazování rovnosti žen a mužů a práv žen po celém světě. 

Další informace

Zpráva o rovnosti žen a mužů za rok 2019

Veřejná konzultace o stejném odměňování – otevřená do 5. dubna 2019

Výzva k podávání návrhů na předcházení genderově podmíněnému násilí, násilí páchanému na dětech, mladých lidech a ženách a jeho potírání – otevřená do 13. června 2019

Spotlight: opatření EU ve prospěch žen

 

Příloha

Graf 1: Podíl poslankyň Evropského parlamentu v listopadu 2018

Zdroj: Evropský parlament

Graf 2: Podíl žen a mužů v řídících orgánech největších společností v EU kótovaných na burze, říjen 2018

Zdroj: Evropský institut pro rovnost žen a mužů, databáze statistických údajů o ženách a mužích

Graf 3: Podíl žen mezi předsedy řídících orgánů a generálními řediteli největších společností v EU kótovaných na burze, 2003–2018

Zdroj: Evropský institut pro rovnost žen a mužů, databáze statistických údajů o ženách a mužích

Klíčové ukazatele rovnosti žen a mužů

Poznámka: Země s nejlepšími výsledky jsou označeny zeleně. Země s nejhoršími výsledky jsou označeny červeně.

IP/19/1495

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688