Daně a účetnictví  |  07.03.2019 13:39:36

Prostřednictvím datovky komunikuje i katastr nemovitostí

Datové schránky zásadně změnily způsob doručování úředních dokumentů. Jejich prostřednictvím je možné zasílat dokumenty v elektronické podobě orgánům veřejné moci a také je takto od nich přijímat. Výrazně se tak zjednoduší třeba komunikace s katastrálním úřadem.

Jestliže jste vlastníci datové schránky a potřebujete odeslat zprávu na katastrální úřad, je jen na vás, jak to učiníte. Svoje podání můžete směřovat prostřednictvím datové schránky, ale také osobně nebo poštou. Povinnost využít ke komunikaci datovou schránku jako u daňového přiznání tu tedy neplatí. Úřad však musí s majiteli datové schránky komunikovat jejím prostřednictvím povinně.

Prostřednictvím datové schránky nyní můžete podat i návrh na zahájení řízení o povolení vkladu do katastru nemovitostí. Vkladové řízení je zahájeno dnem, kdy návrh na vklad došel věcně a místně příslušnému katastrálnímu úřadu. Výhodou je, že návrh na vklad zaslaný prostřednictvím datové schránky není třeba opatřovat elektronickým podpisem.

Jen sken nestačí
Na co je však potřeba dávat si pozor, jsou listiny, na základě nichž má být právo do katastru nemovitostí zapsáno. Musí být autorizovaně zkonvertovány z listinného originálu. Konverze dokumentů znamená úplné převedení dokumentu v listinné podobě do dokumentu obsaženého v datové zprávě nebo datovém souboru, ověření shody obsahu těchto dokumentů a připojení ověřovací doložky. Takový dokument má pak stejné právní účinky jako ověřená kopie dokumentu. Konverzi vám za poplatek provedou například notáři, advokáti, krajské či matriční úřady, obecní úřady nebo úřady městských částí.

Trochu komplikovanější je situace, pokud potřebujete odeslat i geometrický plán. Na tento dokument se, stejně jako třeba na občanský průkaz, cestovní doklad nebo řidičský průkaz, vztahuje výjimka ze zákona a není možné jej konvertovat. Pokud je tedy geometrický plán přílohou podání, musí být doplněn v listinné podobě.

Prostřednictvím datové schránky pak obdržíte vyrozumění o provedeném vkladu do katastru nemovitostí a následně i odešlete daň z převodu nemovitosti.

Nedejte zlodějům šanci
Datovka vám bude ale také užitečná, pokud si chcete zřídit službu sledování změn údajů o nemovitostech, kterou poskytuje Český úřad zeměměřický a katastrální osobám, které mají věcné právo k dotčeným nemovitostem nebo účastníkům řízení o takovém právu. Služba automaticky informuje o tom, že došlo u sledované nemovitosti ke změně v katastru nemovitostí, a vy tak máte stálý přehled o tom, zda s vaší nemovitostí někdo neoprávněně nemanipuluje. Pokusy o nelegální převod nemovitosti bez vědomí majitele už tady byly.

A co ještě?
Datová schránka toho ale majitelům nabízí mnohem víc. „Přes datovou schránku lze zdarma a bezpečně vyřídit online řadu úředních úkonů – od výpisů z rejstříků přes žádost o rodičovský příspěvek, zjištění stavu bodového konta řidiče, změn v katastru nemovitostí až po žádost o vystavení nových dokladů. A další během roku přibudou. Obsluhovat ji navíc můžete nejen z počítače, ale i mobilu nebo tabletu,“ říká Jan Hamáček, první místopředseda vlády a ministr vnitra ČR.

Všechny potřebné informace o datové schránce i možnostech jejího zřízení najdete na webu www.chcidatovku.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Daně a účetnictví:

Čt   1:00  Za deset let Daňová Kobra uchránila celkem 16 miliard Kč FS (Finanční správa)
St 14:59  Spotřební daň z tabáku – co se mění od 1. dubna 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
St   9:11  Velké změny v DPH finančních služeb JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688