Wüstenrot (Wüstenrot)
Osobní finance  |  07.03.2019 13:09:25

Češi se snaží šetřit. Nejčastěji na důchod a na bydlení

Důchod, nenadálé výdaje a bydlení. To jsou podle aktuálního průzkumu realizovaného pro finanční skupinu Wüstenrot tři nejčastější důvody, proč Češi spoří své peníze. Na spořicí účet ukládá více než polovina Čechů 6 – 20 % svých příjmů, většinou ale až ve chvíli, kdy jim nějaké finance zbývají. Pravidelné spoření je z pohledu finanční situace možné jen pro 16 % dotazovaných.

Úrokové sazby jako hlavní kritérium
Schovávat si peníze doma do obálky už je u většiny Čechů přežitek, i když, jak ukázal průzkum*, takto uložené peníze na horší časy má doma 5 % z dotazovaných. „Výhody spořicích účtů jsou zřejmé, ale zorientovat se v široké nabídce už tak jednoduché nebývá. Pro velkou většinu klientů je při výběru spořicího účtu klíčová úroková sazba. Ta je samozřejmě podstatná, ale neměla by být hlavním a jediným kritériem. Vysoký a lákavý úrok může být vázán mnoha podmínkami nebo jen na časově omezenou dobu,“ uvádí Pavel Hejzlar, produktový manažer finanční skupiny Wüstenrot.

Více než osmdesát procent účastníků průzkumu ale uvedlo, že právě výše úrokové sazby je pro ně při rozhodování, u které instituce si spořicí účet zřídí, nejdůležitější. Téměř čtyřicet procent respondentů pak zajímá výše poplatků a pro třetinu dotazovaných je důležitá důvěryhodnost dané finanční instituce. Při výběru spořicího účtu, respektive instituce, hrají významnou roli také podmínky zřízení, které by měly být jasné a jednoduché.

Správa našich financí
Téměř jedna třetina Čechů si dokáže ze svého příjmu vytvářet finanční rezervu, pravidelně ukládají až deset procent z měsíčního příjmu. Jedné pětině respondentů se podaří měsíčně ušetřit i více než dvacet procent z příjmu. Na nule zůstává každý měsíc až 5 % dotazovaných. Spoření, investice a správu financí konzultuje zhruba třetina respondentů se svým finančním poradcem.

Kromě šetření na horší časy si ukládáme peníze stranou také na dovolenou (28 %) a pro děti nebo vnoučata (26 %). Jedna pětina z nás šetří na koupi automobilu. Mimo spořicích účtů Češi k ukládání svých peněz s oblibou využívají produkty se státní podporou. Více než polovina dotazovaných má zřízeno stavební spoření.


* Průzkum byl realizován společností Profit Booster + Confess Research v lednu 2019.

Wüstenrot

Finanční skupina Wüstenrot se zaměřuje na tvorbu finančních rezerv a financování bydlení. Její portfolio zahrnuje stavební spoření, úvěry a hypotéky a depozitní produkty. Se svými produkty Půjčka ProBydlení (překlenovací úvěr) a Kamarád+ (stavební spoření pro děti) si finanční skupina vybojovala pevnou pozici na trhu stavebního spoření. Zaměřuje se také na poskytování hypotečních úvěrů na bydlení a vydávání hypotečních zástavních listů. Na přelomu let 2010/2011 rozšířila svou nabídku o spořicí a běžné účty a termínované vklady.

Více informací na: https://www.wustenrot.cz/

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688