Jonáš Mlýnek (LYNX)
Okénko investora  |  07.03.2019 10:02:41

Nejlepší čínské akcie v roce 2019

V tomto článku se podíváme na 6 zajímavých čínských akcií s vysokými vyhlídkami. Při slovním spojení „investování v Číně“ stále mnoho investorů cítí mrazení v zádech. Obrovská země s obrovskou ekonomikou, která navzdory částečnému otevření ekonomiky svobodnému trhu, je stále matoucí, netransparentní a především kontrolovaná.

Investování do čínských akcií mnoho lidí vnímá jako riziko, protože se zdá, že prakticky nelze posoudit příležitosti a rizika.

Je to pravda?

Na příkladu šesti čínských akciích, které v tomto článku rozebereme, chceme ukázat, že obavy z investování do čínských akcií jsou mnohdy přehnané. Je potřeba mít na paměti jednu věc. Obezřetnost a opatrnost při investování na akciových trzích by měla být vždy na prvním místě. V případě Číny to platí dvojnásobně, zejména pokud jde o spekulativní akcie společnosti jako je níže prezentovaná NIO.

Čínská ekonomika – vyšší růst, vyšší rizika?

Je pravda, že čínské úřady mají větší vliv na podnikání, než je tomu v případě státních orgánů v Evropě, Japonsku nebo USA. A rozšířený názor, že ekonomická data, která jsou v případě Číny vždy tak přesná, neodpovídají skutečnosti, je oprávněný. Je těžko uvěřitelné, že by tak obrovská ekonomika mohla reálně růst tak rychlým tempem. Je tohle ale dostatečný argument pro to, abychom čínské firmy jednoduše vyloučili jako investiční cíl? Určitě ne.

V Číně je celá řada nesmírně lukrativních společností, do kterých stojí za zvážení investovat. Na níže uvedených grafech vidíme nárůst importu a exportu během posledních 15 let. Je jasné, že čínská ekonomika roste, což se samozřejmě kladně odrazí i na domácí spotřebě.

Míra růstu by byla vyšší než ve vyspělých státech i v případě, že by byla o 2 % nižší, než je uváděno. Tempo růstu čínského HDP zpomaluje. To však neznamená, že se její ekonomika zmenšuje. Po tolika letech stabilního nárůstu ani prakticky není možné, aby se tempo růstu neustále zvyšovalo.

Podstatné je také zmínit fakt, že Čína již není pouhou „pobočkou“ evropských a amerických společností závislá na jejich technologiích a know-how. Čínské firmy v poslední době stále častěji přicházejí s inovacemi na světové úrovni. Stále však často kopírují většinu produktů z USA a Evropy, což americká vláda rezolutně kritizuje. Co je nejdůležitější – čínská ekonomika je již méně závislá na USA, Evropě a Japonsku, než jsou tyto 3 ekonomiky vzájemně závislé mezi sebou.

Obchodní válka USA a Číny – jaký má skutečný dopad na čínskou ekonomiku?

Přelom let 2018 a 2019 se nesl ve znamení obchodní války mezi USA a Čínou. Agresivní způsob, jakým vláda USA pro svůj stát prosazuje lepší obchodní podmínky, poškozuje globální ekonomiku jako celek a nepředvídatelné chování amerického prezidenta Donalda Trumpa způsobilo, že mnozí investoři se stali defenzivnějšími než předtím.

Z Washingtonu opakovaně slyšíme, že obchodní válka má na čínskou ekonomiku kritický dopad, zatímco americké ekonomiky se tento konflikt prakticky nedotkl. Je to ale skutečně pravda? 2 výše uvedené grafy vypovídají o opaku. Čínské exporty sotva poklesly. A fakt, že importy klesají, postihuje evropské, asijské a americké společnosti zásobující čínské firmy daleko více než čínské společnosti samotné.

Na výše uvedeném grafu sledujeme čínské HDP za posledních 25 let a na níže uvedeném grafu je zobrazen vývoj průmyslové produkce za posledních 25 let. To, že obě křivky mají klesající tendenci znamená nikoliv, že by čínská ekonomika ochabovala, ale pouze fakt, že růst hospodářského výkonu se zpomaluje. Samozřejmě, vysoký procentuální růst není v přirozených tržních podmínkách dlouhodobě stabilně udržitelný. To znamená, že ekonomický výkon měřený v USD nebo v CNY má tvar paraboly.

Samozřejmě, takto obrovský konflikt nemůže být bez následků. Čína však kompenzuje část amerického sankčního tarifu tím, že uměle drží svou měnu – CNY, oslabenou vůči USD. V následujícím grafu vidíme index Shanghai Composite, který je od roku 2005 v dlouhodobém uptrendu.

Nejlepší čínské akcie roku 2019

Podívejme se na společnosti, které profitují z velkého nárůstu čínských příjmů, ale také se orientují na globálních trzích. Pro snazší nákup a prodej daných akcií je lepší, aby byly obchodovány v USA nebo v Evropě. Ale není potřeba se omezovat pouze na Alibabu a Baidu, které nyní zná téměř každý investor. Společnosti, které jsme vybrali, se také obchoduji v USA a Německu. Pro kotaci jsme vybrali USD, protože obrat v USA je vyšší.

Akcie Alibabačínský Amazon

Alibaba (ISIN: US01609W1027, symbol: BABA – měna: USD) je řadou lidí považována pouze za internetový obchod. Ale společnost je mnohem víc než to. Alibaba provozuje speciální platformy pro

velkoobchodní, maloobchodní a koncové uživatele a také aukční platformu pro použité zboží ve stylu eBay v Taobao. Dále disponuje vlastním platebním systémem Alipay a vlastní poskytovatele finančních služeb Ant Financial. Tržby Alibaby neustále rostou a na rozdíl od Amazonu je mnoho let stabilně profitabilní.

Jedná se o extrémně zajímavou akcii, kterou pravděpodobně obchodní válka zasáhne pouze okrajově. S poměrem P/E 50 je však společnost drahá a tudíž je podstatné počkat na zajímavý tržní signál pro vstup do pozice, kterým by bylo například prolomení silné resistence na ceně 172 USD.

Alibaba patří mezi tzn. BAT akcie, které konkurují v posledních letech dynamicky rostoucím americkým FAANG akciím. Zajímá vás, jaké jsou další BAT akcie a proč si vysloužili speciální označení?


Akcie Lenovo – high-tech vyrobené v Číně

Lenovo (ISIN: US5262501050 – Symbol: LNVGY – Měna: USD) je asi nejznámější značkou z našeho seznamu. Jedná se o jednoho z největších výrobců počítačů a smartphonů. Avšak působivé renomé na trhu samo o sobě není účinnou ochranou proti velmi volatilním ziskům v tomto ekonomicky cyklickém a spotřebitelsky orientovaném sektoru.

V uplynulých letech se společnost střídavě pohybovala v ziskové a ztrátové zóně, zatímco akcie zobrazené jako ADR v USD vykazovaly výrazný pokles až do léta 2016.


Akcie China Southern Airlines – letecký gigant

Název společnosti je trochu zavádějící, protože působí dojmem, že se jedná o regionální leteckou společnost. Faktem však je, že China Southern Airlines (ISIN: CNE1000002T6 – Symbol: ZNH) v roce 2003 převzala China Northern Airlines a Xinjiang Airlines. Navíc působí i mimo území Číny. Počtem cestujících je společnost China Southern Airlines čtvrtou největší leteckou společností na světě a největší mimo Spojené státy americké.

Letadla společnost China Southern Airlines létají do destinací po celém světě. Společnost vlastní více než 550 letadel, přičemž průměrně jsou všechna mladší sedmi let. V důsledku obrovského nárůstu letecké dopravy přidala China Southern Airlines 110 nových letů. Společnost používá převážně ověřené modely letadel od velkých výrobců Airbusu a Boeingu.

Celý článek si můžete přečíst na webu Lynxbroker.cz

Jonáš Mlýnek

Jonáš Mlýnek

Jonáš Mlýnek působí jako ředitel české a slovenské pobočky LYNX. Akciovými trhy se zabývá již od roku 2007. Specializuje se zejména na americké trhy a na vlivy politických a makroekonomických událostí na zahraniční trhy. V současnosti studuje program CFA.


LYNX

Logo LYNX

LYNX broker je specialista na online investování. Českým a slovenským investorům poskytuje nejširší nabídku trhů a instrumentů v kombinaci s extrémně nízkými poplatky. Umožňuje obchodovat akcie, opce, futures, forex, ETF, dluhopisy, certifikáty a další instrumenty na jediném účtu. Akcie a ETF je možné obchodovat od $5 v USA nebo od €6 v EU.


Získejte tipy na akcie a ETF zdarma

Chce získat aktuální tipy na akcie a ETF na tento týden? Investiční newsletter Breakout Trader přináší pravidelně každé úterý podrobnou analýzu čtyř akcií a jednoho ETF včetně konkrétních úrovní vstupu a výstupu. Zaregistrujte se k odběru zdarma a bez závazků na www.lynxbroker.cz/breakout-trader.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688