Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  07.03.2019 09:24:17

AT&T by teoreticky mohl být zájemcem o čtvrtého operátora v Česku (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

Čeští telefonní operátoři dosahují jedněch z nejvyšších návratností vlastního kapitálu.

Možným zájemcem o čtvrtého mobilního operátora v Česku by mohla být americká společnost AT&T.

Evropské akcie by měly otevřít s mírnou ztrátou.

V eurozóně je událostí dne zasedání Evropské centrální banky. Neočekáváme však žádné změny v měnové politice. Za eurozónu budou představeny ukazatele zaměstnanosti a struktura HDP za čtvrtý kvartál 2018.

Hospodářské výsledky dnes v USA reportuje například velkoobchodní řetězec Costco Wholesale. V Evropě své údaje o hospodaření představí mimo jiné německý výrobce autodílů Continental nebo Deutsche Post.

Obchodování na zámořských trzích

Americký akciový trh uzavřel včerejší obchodování se ztrátami. Index Dow Jones odepsal 0,5 %, S&P 500 přišel o 0,7 % a technologický Nasdaq poklesl o 0,9 %. V rámci širšího indexu S&P 500 nejvíce oslabily akcie firem ze sektoru zdravotní péče (-1,5 %) a energetické společnosti (-1,3 %). Nejvyšší zisk ve výši 0,2 % si připsali zpracovatelé komodit.

Dnes ráno se objevila zpráva, že čínská společnost Huawei Technologies žaluje vládu Spojených států kvůli zákazu používání jejich hardwaru ve státních organizacích. Důvodem jsou obavy Spojených států z možné špionáže. Podkládají toto své tvrzení obviněním, že šéf Huawei Ren Zhengfei je napojený na čínskou vládnoucí stranu, což Zhengfei odmítá. Huawei označuje zákaz používání svého hardwaru jako protiústavní. Vzhledem k probíhajícím obchodním jednáním mezi oběma zeměmi může tato žaloba způsobit komplikace při uzavírání obchodní dohody.

Akciové trhy v asijsko-pacifickém regionu ukončují dnešní obchodování různorodě. Kvůli výše uvedenému dění ohledně Huawei ztrácí především čínský trh (-1 %). Nedaří se však ani akciovým trhům v Japonsku (-0,7 %) či Jižní Koreji (-0,5 %). Naopak ziskové je obchodování v Austrálii (+0,3 %) nebo Thajsku (+0,1 %). V rámci japonského indexu Nikkei 225 se nejméně daří technologickým firmám (-1,7 %) a zpracovatelům komodit (-1,5 %). Nejvyššího zisku 0,8 % dosahují realitní developeři.

O2 Czech Republic

V dnešním vydání Hospodářských novin je srovnání návratnosti vlastního kapitálu mezi českými operátory a dalšími 13 evropskými operátory, jejichž akcie jsou obchodovány na burzách. První příčku obsadila společnost O2 Czech Republic s návratností 36 %. Druhá a třetí pozice patří španělské Telefónice a norskému Telenoru s 19 %. Český Vodafone má čtvrtou pozici (17 %). Následuje jej T-Mobile s návratností 14 %. Vysoká návratnost u O2 je dána především tím, že společnost vyčlenila své mobilní sítě do samostatné společnosti Cetin. Další srovnání se zaměřilo na cenu za aukce kmitočtů mobilních LTE sítí v přepočtu na 1 milion obyvatel. V Česku se cena pohybovala na úrovni 0,85 mld. CZK. Naproti tomu vyšší ceny byly v Rakousku (6,2 mld. CZK), Polsku (1,55 mld. CZK) či Německu (1,35 mld. CZK). Slovensko bylo srovnatelné s Českem se svou cenou 0,83 mld. CZK.

Výše uvedená fakta by mohla být teoretickým lákadlem pro čtvrtého operátora, který by mohl vstoupit na český trh po aukci mobilních sítí 5G. K tomuto tématu se vztahuje i schůzka premiéra Andreje Babiše na lednovém ekonomickém fóru v Davosu s šéfem americké telekomunikační společnosti AT&T Johnem Donovanem. V souvislosti s tendrem na čtvrtého mobilního operátora Babiš oznámil, že se bude jednat také s „americkým zájemcem“. Podle expertů na telekomunikace však vůbec není jisté, že by AT&T chtěla expandovat na evropské trhy. V rámci výběru čtvrtého operátora by s ní však bylo možné spolupracovat na technologické či poradenské úrovni.

Autor: Jiří Kostka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

10.09.2020Inflace by v ČR konečně mohla zpomalit (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688