Patria (Patria Finance)
Investice  |  07.03.2019 09:18:36

Rozbřesk: Co dnes čekat od ECB? (7.3.2019)

Na dnešním zasedání ECB bude klíčové sledovat tři věci. Za prvé, jak výrazně sníží centrální banka svou prognózu. Ve světle slabého konce roku 2018, kdy Itálie upadla do recese a Německo jen těsně uteklo “hrobníkovi z lopaty”, nevypadá ani start do nového roku zatím nijak optimisticky. Podnikatelské nálady se sice stabilizovaly, ale zůstávají v blízkosti mnohaměsíčních minim, a to zejména v průmyslu. ECB proto může výrazněji snížit odhad růstu na tento rok z dosavadních 1,7 % (náš aktuální odhad 1,1 %), klíčové však bude, zda půjde viditelně dolů i růstový výhled na rok 2020. V takovém případě by pravděpodobně musel dostát výraznějších změn i “optimistický” inflační výhled, který dnes počítá s nárůstem jádrové inflace z 1 % na 1,4 % letos a na 1,6 % v příštím roce. To by byla pro eurové sazby a euro sama o sobě lehce negativní zpráva.

Za druhé, ještě důležitější než změna prognózy bude ve finále eventuální změna komunikace. Čím víc bude prognóza přepsaná směrem dolů, tím větší bude pravděpodobnost, že se ECB rozhodne vyšachovat ze hry možnost růstu sazeb na podzim tohoto roku. Na druhou stranu poslední výroky členů ECB zatím takovémuto kroku příliš nenasvědčují. Nový hlavní ekonom ECB Philip Lane hovořil o tom, že eurozóna není v “super-křehké pozici” a francouzský zástupce v ECB Villeroy de Galhau varoval před negativním dopadem příliš dlouhého období záporných sazeb. I když trhy počítají s prvním růstem sazeb až v roce 2020, oficiální změna komunikace již na dnešním zasedání by pravděpodobně byla pro euro negativní zprávou (nezměněná komunikace neutrální až lehce pozitivní).

A za třetí, pro finanční systém by bylo hodně nepříjemné, kdyby splatné kontrakty TLTRO (dlouhodobé repo operace splatné v roce 2020 a 2021) nebyly nahrazeny ničím novým. Mohlo by to mít negativní dopad na likviditu řady evropských bank. Novináři na tiskové konferenci budou bezesporu vyzvídat, zda už ECB spustila přípravy na náhradním řešení.

TRHY
CZK a dluhopisy

Česká koruna před blížícím se zasedáním ECB lehce zpevňuje. Možná s částí trhu očekává výraznější změnu komunikace ECB, která by odsunula první růst sazeb do roku 2020 (viz úvodník), což by rozvíjejícím se trhům napojeným na eurozónu jenom hrálo do karet. Klíčové ovšem také bude sledovat výsledek mezd za poslední kvartál 2018 (na programu v pátek). Pokud výrazně nezaostanou za očekáváním ČNB, může si koruna připsat další body a pokusit se o posun do blízkosti 25,50 EUR/CZK.

Zahraniční forex
Jak se dalo očekávat, data z amerického trhu práce eurodolaru nepomohla, neboť trh vyčkává na výsledky dnešního zasedání ECB. Ty totiž mohou být pro další vývoj eura fatální. Zhoršení makroekonomické prognózy a signál, že se připravují nové levné půjčky pro banky (LTRO) je asi očekávaným minimem. Naprosto klíčové však bude, zdali ECB sáhne po prodloužení závazku držet záporné úrokové sazby nad dosavadní příslib - konec léta 2019. My něco takového (zatím) od ECB neočekáváme, a proto spíše sázíme na to, že pár EUR/USD setrvá i po dnešním dni v dlouhodobém pásmu 1,125-1,16.

Včerejší zasedání polské centrální banky sice velkou volatilitu zlotého nepřineslo, ale trh musí brát v úvahu negativní signály, jež od NBP přicházejí. Za prvé, jak se dalo očekávat, inflační prognóza NBP byla sražena prudce dolů, za druhé - guvernér Glapinsky uvedl, že přepravovaná vládní fiskální expanze nepředstavuje pro inflační výhled hrozbu. Obojí tak podporuje dlouhodobé nicnedělání NBP, což není pro zlotý dobrou zprávou.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

05.05.2022Co dnes čekat od ČNB? - Rozbřesk Patria (Patria Finance)
10.03.2021Co čekat od zasedání ECB? (10.3.2021) X-Trade Brokers (XTB)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688