Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  06.03.2019 23:38:47

6. března: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Akciové trhy v USA potřetí za sebou klesly. Způsobily to hlavně akcie zdravotnických a energetickým firem. Investoři také hledají důvod k dalším nákupům akcií po silném růstu na začátku roku.

Index Dow klesl o 0,52 % na 25 673,46 bodu, širší index S&P 500 oslabil o 0,65 % na 2 771,45 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se snížil o 0,93 % na 7 505,92 bodu. Index volatility VIX stoupl o 6,78 % na 15,74 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA klesl o dva bazické body na 2,69 %.

Sezóna zveřejňování firemních výsledků je u konce a investoři hledají další katalyzátory, které by vytáhly trh vzhůru. Mohla by se jím stát obchodní dohoda mezi USA a Čínou či nějaká výrazná ekonomická statistika, například tento pátek zpráva o zaměstnanosti.

MEZINÁRODNÍ OBCHOD JAKO PŘÍLEŽITOST

Optimismus z obchodních jednání a náznaky, že centrální banka USA bude méně agresivní při dalším zvyšováním úroků, pomohly indexu S&P 500 v letošním roce k růstu téměř o 11 %. V posledních dnech se však oživení zastavilo. Investoři upozorňují, že index by mohl začít opět růst, pokud se mu podaří stabilně prolomit technicky důležitou úroveň 2 800 bodů.

Zdravotnický sektor stáhly dolů ztráty akcií firem Pfizer (-2,40 %) a Amgen (-3,00 %). Úterní překvapivá rezignace šéfa amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) vyvolala ztráty biotechnologických a farmaceutických společností, tedy sektorů, kterými již otřásly obavy z dalšího vývoje cen léků a z budoucí zdravotnické legislativy. Energetický sektor pak oslaboval v reakci na pokles cen ropy (ExxonMobil -1,15 %).

Americký dolar mírně oslabil. Centrální banka USA ve své pravidelné zprávě zvané Béžová kniha uvedla, že americkou ekonomiku negativně ovlivnilo zpomalení globálního růstu a částečné uzavření vládních úřadů, ekonomika však stále mírně roste.

V závěru obchodování dolarový index, který sleduje výkon americké měny ke koši šesti předních světových měn, nepatrně klesl o 0,04 % na 96,85 bodu. Vůči euru dolar oslabil o 0,1 % na 1,1312 USD a k jenu rovněž o 0,1 % na 111,75 JPY. Kurz eura vůči jenu zůstal téměř beze změny na 124,41 JPY.

Euro vůči dolaru v jednu chvíli kleslo až na nejnižší hodnotu za dva týdny v reakci na zprávy, že by Evropská centrální banka mohla na svém čtvrtečním zasedání naznačit odložení plánovaného zvýšení úroků až na rok 2020. Očekává se také, že by banka mohla brzy představit nový program dlouhodobých výhodných půjček pro komerční banky. Nakonec však dolar zisky smazal.

STRAŠÁK MODERNÍ MĚNOVÉ TEORIE

Spekulanti však stále věří v růst hodnoty dolaru vzhledem k pokračující nejistotě ohledně odchodu Británie z EU a vývoje jednání mezi Čínou a USA. Stratég investiční poradenské společnosti Arkera Viraj Patel však upozornil, že volatilita na devizovém trhu se letos zmírnila a v případě kurzu eura vůči dolaru je blízko rekordního minima, protože obchodníci stále nejsou schopni najít ten správný směr vývoje kurzů, napsala agentura Reuters.

Ceny ropy ve středu klesaly. Reagovaly na vládní zprávu o stavu zásob ropy v USA, které nečekaně prudce vzrostly, a to o 7,1 milionu barelů. Analytici čekali růst jen o 1,2 milionu barelů. Nicméně poptávka po benzínu zřejmě opět ožila, což je podle analytiků příznivé. To zbrzdilo středeční pokles cen ropy. Zásoby benzínu se snížily o 4,2 milionu barelů, zatímco analytici čekali pokles jen o 2,1 milionu.

Zvyšuje se však i těžba ropy v USA. Minulý týden se držela blízko rekordních 12,1 milionu barelů denně. Firmy Chevron (+0,19 %) a ExxonMobil ve středu také zveřejnily své výhledy, ve kterých naznačily, že budou dále zvyšovat těžbu ropy z břidlic.

Růst těžby v Severní Americe podkopává dopady snižování těžby Organizací zemí vyvážejících ropu a dalšími předními producenty ropy včetně Ruska. Jejich dohoda o koordinovaném snížení těžby přispěla k růstu cen v letošním roce o zhruba 20 %.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ STŘEDEČNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688