Ceskaposta.cz (Česká pošta)
Z domova  |  06.03.2019 18:28:38

Česká pošta představila tři nové příležitostné poštovní známky

Ve středu 6. března představila Česká pošta tři nové příležitostné poštovní známky. První z nich je z emise České vynálezy a námětem je názorné využití kostkového cukru v podobě ruky sladící šálek kávy či čaje. Druhá známka s názvem Suverénní řád maltézských rytířů představuje pohled na kostel Panny Marie pod řetězem v Praze. Konečně třetí s názvem Les království připomíná sté výročí dostavby přehradní nádrže na horním toku řeky Labe. Námět tvoří téměř celá přehradní zeď přehradní nádrže Les Království.

(jpg, 103kB)Známka z emise České vynálezy: Kostkový cukr je z dílny autora Jiřího Slívy. Její nominální hodnota je 19 a vytištěna byla technikou plnobarevného ofsetu. Vychází v počtu milion kusů. Spolu se známkou vychází v počtu 3200 kusů také tzv. obálka prvního dne vydání (FDC). Jejím námětem je číšník, který nese jak homoli cukru, tak již zpracovaný kostkový cukr. Rytinu na FDC vytvořil rytec Bohumil Šneider.

(jpg, 103kB)Příležitostnou poštovní známku Suverénní řád maltézských rytířů vytvořil výtvarník Karel Zeman a vytištěna je technikou plnobarevného ofsetu. Její nominální hodnota je 45 a vychází v počtu 500 tisíc kusů. Také k této známce vychází v počtu 3300 kusů tzv. obálka prvního dne vydání (FDC). Jejím námětem je detail vstupní brány kostela Panny Marie pod řetězem v Praze. Rytinu vytvořil rytec Jaroslav Tvrdoň.

Poslední představenou známkou je Les Království, která byla vybudována v letech 1910-1919. Jejími autory jsou výtvarník Adolf Absolon a rytec Martin Srb. Vytištěna byla technikou plnobarevného ofsetu kombinovaného s liniovou kresbou. Nominální hodnota známky je zastoupena písmenem A, které odpovídá ceně za vnitrostátní obyčejné psaní – standard do 50 g dle ceníku základních poštovních služeb. Známka je vydána v úpravě tiskového listu i známkového sešitku s 8 známkami a 2 x 2 různými kupóny a vychází v počtu 750 tisíc kusů známek a 14 tisíc kusů známkových sešitků. Ke známce je vydávána i obálka prvního dne vydání s motivem meandrů řeky Labe v okolí přehrady, a to v počtu 3200 kusů. Autorem rytiny na FDC je rytec Martin Srb.

(jpg, 133kB)Všechny příležitostné poštovní známky vytiskla Poštovní tiskárna cenin Praha a zájemci je mohou zakoupit na všech filatelistických přepážkách (tedy tam, kde mají pošty svou specializovanou přepážku), na webových stránkách České pošty a dále na vybraných poštách.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688